miercuri, 11 martie 2015

Einstein: Dumnezeu a creat lumea cu cea mai mare eleganță și inteligență

O scrisoare redactată în limba italiană de către fizicianul Albert Einstein și adresată unui coleg italian, pe nume Giovanni Giorgi, a fost scoasă la licitație pe 15 februarie 2015 în SUA.

Casa de licitație RR spera să câștige cel puțin 55.000 de dolari din vânzare, dar un cumpărător anonim on-line a plătit pentru scrisoare 75.000 dolari.

În scrisoarea redactată în 12 iulie 1925, Einstein a scris că "Dumnezeu a creat lumea cu cea mai mare eleganță și inteligență" și după ce se referă la unele experimente de ale sale conchide: "Nu mă îndoiesc de validitatea teoriei relativității."

La acea vreme, Giorgi era cunoscut în Italia și pe plan internațional ca o autoritate în domeniul electromagnetismului.
Scurtul mesaj este scris pe spatele unei cărți poștale și a fost semnată cu "același Einstein".

Einstein vorbea și scria în limba italiană, deoarece a trăit în Italia împreună cu familia sa în timpul adolescenței.

 
Traducere: ACC


Sursa:aleteia.org

Episcopii belgieni explică oroarea extinderii eutanasiei

Conferința Episcopală din Belgia și-a exprimat, în mod clar și net, opoziția privind extinderea eutanasiei la persoanele afectate de demență. Poziția episcopatului belgian a fost exprimată într-o declarație publicată luni, 2 martie, de principalele cotidiene din țară. În document, prelații fac referire la propunerea de lege de extindere a eutanasiei la persoanele afectate de demență care, în precedență, au indicat această voință într-o declarație anticipată.

O ființă umană rămâne o persoană chiar și în caz de demență
Contextul actual este foarte complex, explică prelații în document: învechirea populației are drept consecință o creștere a numărului de cazuri de pacienți cu demență, cu handicap mintal profund și, de asemenea, a pacienților în comă sau în fază terminală. Îngrijirea acestor persoane "răspunde unei exigențe exclusiv etice" și nu economice, întrucât o ființă umană, chiar dacă este lovită de demență, rămâne o persoană până la moartea sa naturală". De aceea, continuă declarația, "demnitatea umană nu poate depinde de posedarea sau de lipsa anumitor capacități, aceasta fiind legată, în mod inalienabil, de simpla apartenență la specia umană, așadar orice persoană, chiar și în stare de demență, merită respect și trebuie să primească, în consecință, îngrijirile adecvate."

Nivelul moral al societății măsurat în gradul de atenție față de cei mai slabi
Oprindu-se asupra concepției de autonomie a persoanei, Conferința Episcopală din Belgia atrage atenția asupra dificultății de a da o definiție obiectivă aspectului privind calitatea vieții, situație din care derivă "riscul de a proiecta asupra pacientului preocupările și angoasele" persoanelor care le stau alături.

Episcopii belgieni au denunțat "climatul de eutanasiere" care se extinde din ce în ce mai mult în țara care, începând din 2002, a legalizat eutanasia pentru adulți. Episcopatul belgian subliniază că de atunci "limitele normative au fost violate în mod sistematic, iar evantaiul de categorii de persoane care ar putea intra sub incidența acestei legi nu încetează să se amplifice, într-atât încât se vorbește până și de dreptul la eutanasie pentru persoanele care se plâng de "suferința existențială și oboseala de a trăi".

Pornind de la aceste considerații, membrii Conferinței Episcopale din Belgia insistă asupra necesității ca societatea să continue să se îngrijească de cei mai slabi prin tehnici de diagnosticare precise și prin îngrijiri paliative adecvate etapei terminale, întrucât "nivelul moral al societății se măsoară în baza tratamentului rezervat membrilor săi cei mai lipsiți de apărare".


Sursa:ro.radiovaticana.va