vineri, 26 octombrie 2012

Cuvântul sculptează


26 Octombrie – Dinţii Sultanului

Un sultan, foarte bogat, temperamental şi, pe lângă aceasta, superstiţios, visă într-o noapte că şi-a pierdut toţi dinţii. Trezindu-se a trimis să fie chemat unul dintre înţelepţii de la curtea sa pentru a-i cere urgent să-i interpreteze visul.
-Ce necaz, domnul meu – spuse înţeleptul. Maiestate, fiecare dinte căzut reprezintă o rudă pe care o vei pierde.
Sultanul, indignat, porunci să fie pedepsit cu o sută de lovituri de bici pentru insolenţa sa şi să fie adus imediat un alt înţelept. Acesta, după ce l-a ascultat pe sultan cu atenţie, spuse:
-Excelent, maiestate! Aceasta înseamnă că veţi supravieţui tuturor rudelor pe care le aveţi.
Sultanul porunci să fie răsplătit cu o sută de monede.
Când înţeleptul ieşi din palat, unul dintre consilierii regali, care fusese de faţă, îi spuse cu admiraţie:
-Nu este posibil. Interpretarea pe care ai dat-o viselor este aceeaşi pe care a dat-o şi celălalt înţelept. Pe el a poruncit să-l biciuiască iar pe tine să te răsplătească.
-Aminteşte-ţi prietene – reluă înţeleptul – că totul depinde de felul în care se spun lucrurile... Adevărul este ca o piatră preţioasă: dacă este aruncată în faţa cuiva poate să rănească şi să reprezinte o ofensă; însă dacă este învelită cu delicateţe şi este oferită cu blândeţe, reprezintă un cadou şi este primit cu plăcere (P. Charly).

Adevărul trebuie spus întotdeauna. Însă întotdeauna trebuie să ai grijă de forma în care îl spui.
Multe conflicte familiale s-ar fi evitat doar dacă se avea grijă de forma în care se spun lucrurile. Cel care se simte atacat, răspunde atacând. Este fundamental faptul de a şti să stimulezi în loc să enervezi.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro