luni, 7 septembrie 2015

Filipine, scrisoare trimisă episcopilor: numiți mai mulți exorciști

Oficiul exorciștilor din dieceza de Manila e asaltat de apeluri de ajutor venite din toată țara, iar din cauza numărului mic de exorciști cu greu fac față cererilor.
Părintele Jose Francisco Syquia este responsabilul oficiului exorciștilor din dieceza din Manila. Este unul din cei cinci preoți care au primit permisiunea din partea propriului episcop să se ocupe de această particulară misiune pastorală în întreaga țară. S-au împlinit deja 12 ani de când preotul, de 48 de ani, după ce s-a pregătit la Roma, eliberează case și persoane de influențe demonice. În acești 12 ani a observat că numărul cererilor crește constant. „Avem minim 30 de cazuri de urmărit în fiecare moment al anului și suntem doar 5 exorciști”. În această misiune părintele Syquia și ceilalți preoți se bucură de ajutorul unor voluntari: medici, psihiatri, laici. Totuși, sarcinile sunt atât de împovărătoare încât preotul a trimis episcopilor celor 86 de dieceze din Filipine o scrisoare prin care le cere să delege cel puțin unui preot în fiecare dieceză această misiune, care teoretic aparține prelaților.
„Majoritatea episcopilor nu au un exorcist sau o echipă de exorciști care să se ocupe de acest gen de cazuri. Drept urmare mulți filipinezi se adresează practicanților ocultismului, spiritiști, vindecători”. Făcând situația și mai dificilă. Conform preotului, de fapt, acești ”vindecători” sunt responsabili în mare măsură de numărul în creștere a posesilor diabolice, infestări și tot ceea ce ține de opera demonică.  Ei își lasă pacienții într-o condiție de „deschidere spirituală” care permite demonilor să se strecoare, completează preotul.
Este cunoscut faptul că munca exorciștilor este dificilă și cu puține satisfacții. O singură sesiune de rugăciuni poate dura trei, patru ore. Iar pentru a se ajunge la un rezultat, în cazuri de dificultate medie, sunt necesare mai multe ședințe. „E obositor, foarte obositor”, recunoaște părintele Winston Cabading, unul din preoții care fac parte din echipa părintelui Syquia, și secretar general al Universității Sfântul Toma.
Există tot timpul riscul ca demonii să încerce  tot felul de represalii contra preoților care-i alungă: „Ne așteptăm să fie mai multe, să zicem așa, represalii. Deoarece tu intri în teritoriul inamicului și încerci să iei ceea ce în realitatea aparține lui Dumnezeu, deci am putea compara cu munca unei trupe de comando în spatele liniei inamice”, zice părintele Syquia. Unul dintre preoții pregătiți de părintele Syquia la un moment dat a abandonat. Se gândea că bolile inexplicabile de care suferea se datorează muncii de exorcist. Dar dincolo de dificultăți, părintele Syquaia e de părere că tinerii preoți și seminariștii au un mare interes pentru acestă „luptă spirituală”, mai ales atunci când văd că suferințele oamenilor încetează și se ajunge la o soluție.
Echipa părintelui Syquia primește cereri de ajutor din fiecare colț al țării. Vestea că există un grup de preoți care rezolvă cazuri aparent imposibile s-a răspândit foarte repede. Și într-adevăr de-a lungul anilor Syquia a asistat la fenomene de toate tipurile: capete care se învârtesc la 360 de grade, persoane care vomită gloanțe, etc.
Acum înfruntă aceste fenomene fără să clipească; dar este o armură pe care a dobândit-o în timpuri dificile, pe când era singurul exorcist în Manila. Ca și mulți preoți care au ales această cale, nu s-a gândit niciodată că se va dedica în întregime acestei misiuni. Părintele ocupându-se până astăzi de mii de cazuri.

Traducere: AMR


Sursa:vaticaninsider.lastampa.it