marți, 18 decembrie 2012

SFârșitul lumii - 3z


   Dacă ieri meditam la curățenie, astăzi mai facem un alt pas.
   O viață spirituală fructuoasă nu poate fi întreținută fără rugăciune, deci iată pasul următor.
   Citesc de ceva zile un material interesant: Jacques Philippe, Timp pentru Dumnezeu - Ghid pentru viața de rugăciune, Ed. Pauline, București, 2011, care mă ajută să aprofundez mai bine termenul de „rugăciune”.
   Acum, în timpurile contemporane, oamenii s-au obișnuit să-și înceapă ziua „sănătos” cu micul dejun, dar nu cu rugăciune ceea ce face ca viața lor să fie un mic dejun uneori acru, amar.
   Omul ar trebui să se gândească la rugăciune ca la un soi de mâncare foarte saturabilă, dar pentru suflet. Dacă ne gândim că trupul nostru fără hrană va pieri, atunci putem trage concluzia că și inaniția spirituală va duce la același rezultat pe plan interior.
   Nu ne rămâne decât să vrem să ne facem puțin timp, așa cum mulți ne găsim pentru o ceașcă de ceai sau cafea. Ce ar fi să mergem la o întâlnire de taină, o ceașcă de ceai spiritual cu Dumnezeu.
   Deși mulți cred că rugăciunea are o rețetă, nu trebuie să fie așa. Cristos Domnul ne-a dat un exemplu: „Tatăl nostru”. Dacă analizăm bine rugăciunea, vom știi și noi cum să ne rugăm. Dar cum spuneam, nu putem avea o carte de „rețete de rugăciuni”, care dacă nu sunt trăite pot aduce în suflet monotonia și plictisul. Rugăciunea noastră poate fi și liberă, un dialog sincer cu Dumnezeu, o frumoasă povestire cu El care le știe și le înțelege pe toate. Așadar, ne putem refugia foarte bine într-un colțișor al inimii pentru a vorbi cu El. Sigur se va bucura, sigur ne va bucura!
   Mult noroc cu SFârșitul lumii tuturor!

   P.S. Dacă ne vom uni toți în rugăciune, vom face o ghirlandă care să înconjoare pământul cu frumusețe. Nu ar fi frumos să împodobim astfel Terra de Crăciun?

Încă un… pamflet