vineri, 15 august 2014

Numai una-n lume...

Am o țară cum nimeni n-are
Cu flori frumoase și limpezi izvoare
Cu chipuri vesele, strălucitoare
Cu inimi - comori nemuritoare...

Aici în patria aceasta străluce
Ca stelele lacuri de apă dulce
Munții cerului sărută norii când merg să se culce
Omul spre bine mereu vrea să urce...

Văzut-am plaiuri multe și frumoase
Dar ca pământurile noastre mănoase
Nu există petice pe lume așa duioase
În care doina să cânte cu vinul dulce pe mase...

Păduri umbroase și tăcute verzi
Mare înspumată în care priviri lungi pierzi
Omul îmblânzit-a animalele-n cirezi
Aici găsești ce crezi și ce nu crezi...

Ține frumoasă patria și mintea-ți curată
Căci tu sfințești planeta toată
De vei fii cu iubire nemăsurată
Pentru binecuvântarea ce ai primit-o odată...

Poți umbla în patru vânturi, să te rătăcești
Căutând mai binele, să te îmbogățești
Dar la final, pe toate le părăsești
Pentru iarba verde de acasă...
PE CARE O IUBEȘTI!  

România este inegalabilă și de aceea vă invit să intrați pe Inegalabila Românie şi să încărcărcați în aplicaţia de acolo cât mai multe poze cu România cu care ne mândrim.



FOTO: tradiţionalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major de la Cărbunari


Vineri 15 august, în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj) a avut loc tradiţionalul pelerinaj de vară. Credincioşi din Blaj, București, Brașov, Mediaș şi din alte părți ale țării, au venit să o cinstească pe Preacurata la capela devenită loc de pelerinaj din anul 1936.
Programul pelerinajului a început joi 14 august, ora 18.00, cu Vecernia Sărbătorii, urmată de Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului și Novena, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj. 

În ziua praznicului, la orele 8 dimineața pelerinii au pornit din fața Catedralei spre Cărbunari, în cântări mariane, recitând Rozariul, pentru a participa la Sfânta Liturghie, celebrată de la orele 10.

Sfânta Liturghie a fost 
prezidată de Preasfinția Sa Claudiu, având alături preoți din diferite parohii ale Arhieparhiei și nu numai. După proclamarea Evangheliei, Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat celor de faţă dând citire cuvântului Preafericitului Cardinal Lucian, care din motive obiective nu a putut fi prezent.

Preacucernici Părinți,

Iubiți credincioși,

Săptămâna trecută am trăit bucuria celebrării Sărbătorii Schimbării la Față a Domnului nostru Isus Cristos. Ne-am putut pune în mod simbolic în locul ucenicilor care văd extraordinara lumină a Gloriei Cerești și au privilegiul deosebit de a auzi glasul Tatălui, un glas după care au tânjit toți proorocii Vechiului Testament. Cât de dulce, de plin de iubire, de consolator poate fi acest glas! Și ce n-am da și noi să ne învrednicim să-L auzim... Iar dacă ochii noștri ar putea contempla doar pentru o clipă lumina cerească a prezenței lui Dumnezeu, cum s-ar înflăcăra de iubire inima noastră! Am fi pe urmele lui Petru, gata să eternizăm acel moment și să rămânem pentru totdeauna în această viziune beatifică!: „Doamne să facem trei corturi”.

Există însă legitima posibilitate de a ne întreba: „Ce legătură are asta cu noi?  Oare facem și noi parte din acest mister sau îl putem doar contempla din exterior?” Sărbătoarea de astăzi, iubiți credincioși, răspunde la această întrebare profundă a fiecăruia. Fiindcă Maica Sfântă, chiar dacă este Născătoare de Dumnezeu și Mamă a Fiului Unul-Născut a Celui Preaînalt, este și rămâne o creatură, la fel ca noi, care ne inspiră și ne dă speranța că și noi putem să ajungem, împreună cu ea, să contemplăm mărirea lui Dumnezeu. În ea și prin ea, Tatăl ne vorbește nouă.

Maica Sfântă este astăzi „ridicată cu trupul și cu sufletul la cer” în tradiția latină, același mister fiind exprimat în tradiția orientală prin expresia „adormirea Maicii Domnului”. Expresiile sunt echivalente, și una și alta exprimând același mister, adică faptul că Maica Sfântă, fiind scutită de păcatul strămoșesc printr-un privilegiu extraordinar, este scutită și de efectul acestuia, adică moartea. Prin urmare Maria, într-o clipire de ochi, trece de la viața aceasta la viața veșnică, contemplând chipul minunat al Tatălui ceresc și ascultând glasul Său iubitor.

Iată marele semn de speranță pentru noi. Iată unde putem ajunge și noi. Maica Sfântă ne dezvăluie calea înspre Fiul Său, la fel ca la nunta din Cana: „Faceți tot ceea ce El vă va spune”. Glasul Tatălui, auzit de ucenici pe muntele Tabor are același sens: „Acesta este Fiul meu preaiubit. Pe acesta să-L ascultați!”. Celebrând sărbătoarea de astăzi cunoaștem așadar destinația noastră și știm și calea: ascultarea față de cuvântul Mântuitorului.

E adevărat că nu e întotdeauna simplu în lumea în care trăim, să ținem calea dreaptă. Sunt atâtea capcane, atâtea ispite, atâtea motive de descurajare, ce ne fac să devenim săraci în credință, săraci în Dumnezeu. Tocmai de aceea, Maica Sfântă este alături de noi tot timpul pentru a ne încuraja, pentru a ne ajuta să ne ridicăm, să ne repunem pe cale. Și dacă ne simțim cu adevărat săraci, Maica Sfântă se face Maică a Săracilor, ca și aici, la Cărbunari. Fiindcă adevăratul sărac este cel care este sărac de Dumnezeu. Și care dintre noi oare, nu are nevoie să se îmbogățească încontinuu în acest sens?

Acest Sanctuar a avut șansa să fie primul din lume, ridicat după cel din Banneux. Cei care l-au dorit aici, ierarhi, călugări, credincioși, au perceput bine nevoia profundă a prezenței Maicii Sfinte lângă noi. În mod providențial, Sanctuarul a beneficiat tot timpul, de-a lungul istoriei sale, de oameni care au trăit spiritul sărăciei evanghelice și l-au împărtășit credincioșilor dornici și însetați de Dumnezeu. Cel pe care l-am cunoscut poate cel mai bine cu toții în ultimul timp și care a decis nu doar să slujească, ci să și trăiască aici, într-un autentic spirit de sărăcie este iubitul nostru părinte Jean Baptiste. Sunt convins, așa cum sunteți și voi, că ne privește, se bucură și celebrează împreună cu noi această sărbătoare. Pe urmele Mariei, el a trăit deja misterul Adormirii Maicii Domnului și acum prin îndurarea lui Dumnezeu, contemplează Fața Domnului și aude cuvintele Sale. A pictat pe icoane și în sufletele fiilor săi spirituali și a credincioșilor care l-au întâlnit, chipul lui Cristos, lăsând în viețile noastre parfumul spiritual al prezenței Maicii Sfinte și al sfinților. Împreună cu el, să ne rugăm Fecioarei Săracilor să ne învrednicească de un alt demn urmaș pentru acest minunat Sanctuar.

În această mare Sărbătoare și în acest loc, credincioșii pot astăzi beneficia de darul Indulgenței Plenare. Pentru aceasta este necesară spovada, astăzi sau câteva zile înainte ori după ziua sărbătorii, cuminecarea și rugăciunile următoare: Crezul, Tatăl nostru și Născătoarea de Dumnezeu, toate acestea recitate la intenția Sfântului Părinte.

Fecioara Săracilor să ne binecuvânteze cu harurile Sale și cu ocrotirea Sa de Mamă iubitoare!

Lăudat să fie Isus!

După terminarea Sfintei Liturghii s-a oficiat Sfințirea apei, cu consfințire la Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria, urmată de parastasul de pomenire pentru preoții care au ostenit la Cărbunari.

ACC


În țara frumosului...

Ne este teamă uneori să ne prezentăm ca români fiindcă suntem conștienți că puteam face și multe rele, dar ar trebui să fim și foarte mândri de faptul că reușim atât de multe lucruri frumoase! Și, deși nu este un merit al nostru, ar trebui să fim mândri de faptul că țara noastră este o adevărată „grădină a Maicii Domnului”, căci tot o sărbătorim astăzi, având în ea frumuseți puțin găsite pe la alte neamuri.
Nu trebuie să ne ascundem după deget atunci când vine vorba de top țări frumoase, fiindcă a noastră are cele mai multe forme (de relief), ar culori atrăgătoare și reprezintă mereu o ispită ce nu poate fi izgonită cu un simplu gând... fapt clar este „viciul” pe care îl are prințul Charles al Marii Britanii pentru acest paradis regăsit.
Nu știu câți știu, dar patria noastră poartă un tezaur de frumuseți și locuri virgine pe care multe țări le-au pierdut din cauza exploatărilor de toate soiurile, așa că, mulți, ba trebuie să subliniez, foarte mulți, vin de la mulți kilometri pentru a se bucura de vederi, timpuri și așezări minunate.
Unii și-ar duce în țara de origine și aerul de la noi... azi mâine ne aflăm și noi pe lista celor care exportă conserve cu aer... :)
Sunt atât de multe locuri frumoase pe întinderea acestui binecuvântat pământ de sub picioarele noastre încât îmi este imposibil să ale unul... peste tot vezi locuri pline de bucurie și oameni frumoși. Știu că parcă aș face o referire la piesa celor de la Cassa Loco (Eterna și fascinanta Românie), dar să știți că eu așa am văzut și văd...
Vă propun, din drag și dragoste față de această țară, să facem și să păstrăm curățenia în ea și în sufletele noastre! 

Și pentru că tot veni vorba de Cassa...


România este inegalabilă și de aceea vă invit să intrați pe Inegalabila Românie şi să încărcărcați în aplicaţia de acolo cât mai multe poze cu România cu care ne mândrim.