vineri, 1 august 2014

Foisor lemn, Schitul Carbunari, Blaj


Pe scurt, lucrurile ar sta asa: in vara fierbinte a lui 2012, un vechi prieten, calugarul francez Jean Baptiste Robin, ne-a contactat pentru realizarea unui foisor de lemn la Schitul Carbunari. Echipa noastra de muncitori a dus lucrarea la bun sfarsit in patru zile, pro bono. Insa, suntem de parere ca merita sa mai zabovim putin, chiar si la modul virtual, asupra acestui loc pe care l-am vizitat de curand.

Calugarul Jean Baptiste a venit in Romania in 2001, dupa ce a trait in singurate in Muntii Pirinei, dar si dupa ce picioarele sale neobosite au calcat pamanturile Africii. Pictor de icoane, calagurul Jean Baptiste si-a dorit sa cunoasca cultura bizantului si astfel a ajuns in Romania, inspirat si de vizita Papei Ioan Paul al Doilea. Dupa ce a colindat multe locuri, s-a stabilit pana la urma la Blaj, propunandu-i- se sa ia in grija acest spatiu aparte, pierdut in padurile ce marginesc “Mica Roma”. Pe atunci, in acest loc exista doar o biserica, construita in perioada interbelica de un calugar belgian, dupa modelul bisericii din Banneux, unde in anul 1933 se spune ca a aparut Sfanta Fecioara Maria. Constructia de lemn a fost ridicata in 2004, pentru a-i adaposti pe credinciosii veniti in pelerinaj. Ei trebuie sa treaca pe “Drumul Crucii”, un scurt si pitoresc parcurs forestier, pe marginea caruia regasim paisprezece cruci, simbolizand cele paisprezece opriri ale lui Iisus Cristos, intrate in traditia bisericii.
Dar care este rostul foisorului? Calugarul Jean Baptise s-a ingrijit de realizarea unui bazin de recuperare a apei de ploaie, cu o suprafata de 16 metri patrati, amplasat in fata constructiei din lemn. Foisorul este construit deasupra acestui bazin si adaposteste o copie a statuii Fecioarei Maria de la Banneux, intregul ansamblu urmand a fi completat cu o fantana din piatra, la care pelerinii isi pot astampara setea. Suntem convinsi ca “dantelaria” din lemn a foisorului pe care am placerea sa il realizam va bucura privirile drumetilor.
 Un om binecuvantat ce ne-a adus binecuvantare!

O zi de naștere tristă...

PAX!