sâmbătă, 21 februarie 2015

Micul prinț

Cel mai faimos roman al cunoscutului Antoine de Saint-Exupéry devine film de animație, lansarea în cinematografe urmând a fi toamna acestui an.
Un pilot prabușit în desertul Sahara. Un băiat, sau poate un copilaș provenit de pe un asteroid îndepărtat. Un trandafir, o vulpe dar și un șarpe sunt doar câteva dintre ingredientele amestecate de Antoine de Saint-Exupéry, în paginile operei „Micul prinţ”.
Opera, a fost tradusă în 240 de limbi și dialecte, iar în cei 71 de ani de la publicarea sa, s-a vândut în 145 de milioane de exemplare din întreagă lume (16 milioane numai în limbă italiană).
Acum, romanul lui Antoine de Saint-Exupéry va deveni un film de animație. Realizat prin tehnologia CGI și stop motion, cu un buget de 80 de milioane de dolari, va fi unul dintre filmele prezentate la următoarea ediție a Festivalului de la Cannes.  În sălile de cinema își va face premiera în luna octombrie anul acesta. Realizator este Mark Osborne, deja cunoscut pentru producțiile SpongeBob și Kung Fu Pândă (realatează The Post Internațional).

Povestea așa cum este narată de către autor,  este o frumoasă lecție  despre semnificația vieții, dragostei și a prieteniei.

Autorul pleacă să-și caute prietenul pentru a-i spune că a reușit să repare motorul avionului, dar tocmai în acel moment prințul îi comunică faptul că trebuie să se întoarcă acasă. Dialogul dintre cei doi devine foarte emoționant, și asta pentru că autorul simte că ceva ireparabil are să se întâmple și nu se va putea face nimic pentru a preveni acest lucru.
Ca răspuns micul Prinț îi repetă că „ceea ce e important nu se vede”, apoi ca un ultim cadou râde spunându-i că atunci când va privi stelele va reuși să audă același râs. Stelele vor avea cu totul altă semnificație pentru pilot din acel moment. Acele stele vor deveni unice și irepetabile în ochii lui, și asta pentru că acolo se ascunde Micul Prinț.  Așa cum vulpea reușește să-l vadă pe Prinț în lanul de porumb, tot așa și autorul resuşeşte să-l  vadă în stele. „Fiecare om are o stea, fiecare diferită în felul ei, una poate să fie mișcătoare, iar altă să fie foarte puțin luminoasă. Pentru unii oameni de știință acesta sunt doar un obiect de studiu, o problemă care trebuie rezolvată, însă tu..tu vei avea stele așa cum nimeni nu are. Atunci când vei privi cerul noaptea, vei vedea că eu voi râde în una dintre acestea și acest moment va fi unul care te va face să crezi că toate râd pentru tine. Vei fi doar tu și stelele care pot râde!”
În final prințul îi explică că șarpele îl va mușca, și aparent va muri, însă va lasă doar trupul său pe pământ, acesta fiind că o coajă veche abandonată și mult prea grea de transportat, iar spiritul său va reveni pe asteroidul B 612.
În noaptea următoare, Prințul pornește spre locul convenit cu șarpele cu o zi înainte. Autorul care nu renunță la ideea de despărțire, îl urmează până când își ia rămas bun. Șarpele apare atunci brusc și îl mușca de gleznă. Acest moment nu reprezintă moartea prințului, ci doar intoarcea sa acasă.
Traducere: Remus Anghel Orian

Sursa:www.aleteia.org