miercuri, 4 martie 2015

Monedă din argint la 130 de ani de la naşterea Cardinalului Iuliu Hossu

Un comunicat cu data de ieri, 27 februarie, anunţă că, „în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 2 martie 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată aniversării a 130 de ani de la naşterea lui Iuliu Hossu”.
Moneda va avea valoarea nominală de 10 lei, va fi din argint, fiindu-i indicate în comunicat următoarele caracteristici: titlu – 999‰; formă – rotundă; diametru – 37 mm; greutate – 31,103 g; calitate – proof; cant – zimţat. Aversul monedei redă Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, anul de emisiune „2015” şi inscripţiile „ROMANIA” şi «CATEDRALA „SCHIMBAREA LA FATA” – CLUJ-NAPOCA». Reversul monedei prezintă portretul Cardinalului Iuliu Hossu, anii între care a trăit „1885”, „1970” şi, la exterior, inscripţia în arc de cerc „CARDINALUL IULIU HOSSU”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 350,00 lei/buc. Monedele din argint dedicate aniversării a 130 de ani de la naşterea lui Iuliu Hossu au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Cardinalul Iuliu Hossu a fost fiu de preot greco-catolic, ajungând în 1917 Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj, mai apoi de Cluj-Gherla, prin mutarea scaunului episcopal în 1930 de la Gherla la Cluj. În 1969 a fost creat Cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea, în contextul în care Biserica Greco-Catolică fusese desfiinţată juridic iar toţi Episcopii, o parte din cler şi din credincioşi, aruncaţi în închisoare. Aflat în domiciliu forţat, Episcopul Iuliu Hossu a refuzat să meargă la Vatican pentru a primi însemnele, căci ar fi însemnat să îşi părăsească ţara. A preferat să rămână la Căldăruşani, în arest la domiciliu, de unde în chip spiritual şi-a continuat vizitaţiile canonice prin parohiile Eparhiei de la cârma cărora fusese înlăturat prin arestare. A murit în 1970, numirea lui în Colegiul Cardinalilor fiind făcută publică după 3 ani, în 1973.

Sursa:bru.ro

Gratuit : filme romanesti online #2

De ce 2? Prima recomandare a venit in acest articol din 2013, posibil ca multi dintre voi sa-l fi uitat sau sa nu-l fi gasit intre timp (fiind abonati la newsletter nu va scapa nimic, trebuie doar sa cititi zilnic ceea ce va trimitem).
Veti putea gasi filmele : 
  • Domestic de Adrian Sitaru (lungmetraj, 2012)
  • Chefu’ de Adrian Sitaru (scurtmetraj, 2012)
  • Un alt Crăciun de Tudor Giurgiu (scurtmetraj, 2012)
  • 8 Martie de Alexandru Belc (documentar, 2012)
  • …..
Lista completa poate fi gasita aici.
Vizionare placuta!

Când părinţii rănesc... Scrisoare emoţionantă a unei fiice către mama ei

“Draga mama,
 
Nu am prea multe amintiri de cand eram foarte mica.

Pastrez din perioada aceea doar cateva franturi neclare: covorul cu dungi pe care ma jucam in camera mea, cana rosie din care beam lapte in fiecare dimineata, faptul ca mi-era frica de subsolul blocului, bolovanul acela mare pe care imi placea sa ma urc in drum spre gradinita...

Cam astea ar fi toate amintirile mele de pana la varsta de 5 ani. Sau, mai exact, astea AS VREA sa fie toate amintirile mele de pana la varsta de 5 ani. Pentru ca, din pacate, nu sunt toate. Mai am si altele:
- mi-amintesc, de exemplu, si cand ti-am varsat cafeaua in poala (alergam prin casa) si tu ai bombanit ca pentru tine, in timp ce te stergeai nervoasa: “Ce mi-o fi trebuit mie copil?”

- mi-amintesc si cand m-am incurcat la poezia pe care o repetam pentru serbare si tu ai exclamat, punandu-ti mainile in cap: “Of, toanta mai esti!”

- mi-amintesc si cand m-am imbracat intr-o dimineata cu dresul invers si tu l-ai intrebat pe tata, oarecum resemnata: “Oare cum o sa se descurce fata asta in viata?”   

Da, mi-amintesc si lucrurile acestea. Ele mi-au ramas cumva fixate in minte si – iata – le revad foarte clar si acum, desi au trecut aproape 20 de ani de cand s-au intamplat. Si sa stii ca nu le-am uitat niciodata.

Poate ca erai stresata de ceva in momentele acelea. Poate ca aveai prea multe treburi de rezolvat, si la serviciu, si acasa. Sau poate ca, pur si simplu, te durea capul si chiar n-aveai nevoie de boacanele mele.

Dar nu trebuia sa te descarci pe mine. Eram doar un copil care habar n-avea de problemele tale (oricum nu le-ar fi inteles), dar care, din nefericire, a trebuit sa incaseze niste remarci complet nepotrivite pentru lumea lui.

M-au afectat acele remarci? Nu stiu, posibil. Poate ca remarcile acelea m-au descurajat intr-o oarecare masura. Poate ca ele m-au facut mai timida. Poate ca din cauza lor nu m-am «descurcat in viata».

Repet, nu stiu daca si in ce fel m-au afectat acele remarci. Dar, oricum, faptul ca mi le amintesc si astazi, dupa 20 de ani, trebuie sa insemne ceva.

Ceea ce stiu in schimb foarte clar, cu maxima certitudine, este ca mi-ar fi placut ca tu sa nu le fi spus niciodata.

Si la fel de clar stiu ca eu nu voi spune niciodata, in nicio circumstanta, ceva asemanator copilului meu. Si asta deoarece sunt convinsa (din propria mea experienta) ca o remarca dura, sarcastica sau umilitoare este ultimul lucru pe care trebuie sa-l auda un copil.

Da, te cert putin. E o cearta inversa daca vrei, de la copil la parinte, si nu o cearta obisnuita, de la parinte la copil. Dar ca orice cearta de acest gen, ea are doar rolul de a aseza lucrurile pe cel mai bun fagas. Atat. Si sunt sigura ca intelegi acest lucru.

Esti mama mea si te iubesc oricum.
Asa cum stiu ca si tu ma iubesti oricum.


Cu drag,
Copilul tau”


Sursa:http://www.parinti-copii.humanmedia.ro

Circulara PF Lucian referitoare la orele de religie din școli

Iubiți Confrați întru Preoție!
Iubiți Frați și Surori în Cristos!
Europa zilelor noastre se confruntă cu o criză acută a valorilor, însă lucrarea lui Cristos în Biserica este și astăzi izvor  de speranță și de încredere pentru lumea în care trăim. În acest proces complex și, totodată, tainic, care este educația tinerilor, Biserica nu face decât să pună în practică ceea ce Dumnezeiescul Ei Întemeietor i-a cerut: Mergând, învățați toate neamurile (Mt 28, 19). Biserica suplinește, însă nu poate să substituie educația pe care cuvine-se a o oferi familia tinerelor vlăstare, și, totodată, în acest proces educativ colaborează cu autoritatea civilă, cu care împreună năzuiește pentru desăvârșirea binelui comun.
În felul acesta, considerăm că Statul are datoria, în virtutea libertății religioase pe care fiecare cetățean o are, să creeze și să garanteze condițiile propice pentru ca cetățenilor români care nutresc o anumită convingere religioasă să poată să li se asigure o adecvată educație, în coerență cu propriile convingeri de conștiință.
Conform noii Legi privind Educația Națională, începând cu anul școlar 2015-2016 acest lucru va fi posibil doar dacă părinții sau întreținătorii legali vor solicita în scris conducerii școlii ora de religie pentru copilul lor. Pentru viitorul anul școlar 2015-2016 solicitările pentru ora de religie pot fi depuse la direcțiunea școlilor doar pana la 06 martie 2015. De aceea rugăm cu insistență ca toți părinții sau întreținătorii legali să respecte această cerință a Statului Român și să depună în timp util solicitarea pentru ora de religie. În caz contrar copiii noștri nu vor mai primi educație religioasă în școală.
Preaonorați și Preacucernici confrați în Preoție!
Considerăm că libertatea de religie trebuie percepută ca o posibilitate de a lua decizii în lumina adevărului. Prin urmare, Va îndemn pe fiecare să faceți cunoscută credincioșilor noștri situația în care ne aflăm și să le explicați clar această problemă. Totodată, în discuțiile private pe care le aveți, informați-i cât mai bine pe credincioși asupra acestor aspecte și a riscurilor care le presupun.
Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, darul înțelepciunii peste toți tinerii și peste toate familiile creștine pentru a răspunde cu încredere și umilinţă la provocările lumii de astăzi, rămânem uniți în rugăciune și în comuniune de slujire.
Cu arhierească binecuvântare,
               
+ Lucian  Cardinal  Mureșan
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma
Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș
Blaj, 28 februarie 2015


Sursa:bru.ro

Numeroase personalităţi ale vieţii publice susţin ora de religie

Părinţii din întreaga ţară s-au solidarizat, în ultimele zile, într-un efort fără precedent în istoria noastră postdecembristă, pentru a apăra dreptul propriilor copii de a cunoaşte, într-o formă structurată şi adaptată principiilor didactice, credinţa în care au fost botezaţi. În ajutorul părinţilor au venit cu mult entuziasm numeroase personalităţi ale vieţii publice, care apreciază ora de religie ca pe un bun spiritual inalienabil al poporului român sau ca pe o şansă a tinerei generaţii de a cunoaşte şi asimila valori fundamentale ca iubirea, bunătatea, mila, dreptatea. Vă prezentăm în continuare mărturiile şi mesajele câtorva dintre numele îndrăgite din lumea culturală, artistică, mediatică şi chiar sportivă.

„Religia «instigă» la bunătate“

Daniel Buzdugan - actor, prezentator TV, realizator de programe radio: „Sunt pentru predarea religiei în şcoală! Religia înseamnă iubire, adevăr, bunătate! Este doar o oră pe săptămână printre alte zeci de ore petrecute pe tentantele calculatoare, smartphone-uri sau tablete! Religia ne învaţă că nu despre Cola este vorba în perioada Crăciunului. Copilul învaţă de mic despre Dumnezeu, ceea ce îi va da o stare de siguranţă şi de speranţă. Dumnezeu este Lumina şi Adevărul şi viitorul adult va şti că cineva acolo sus îl iubeşte şi îl protejează, în ciuda tuturor lucrurilor neplăcute pe care le îndură. Copilul va creşte cu frică de Dumnezeu şi asta nu-i deloc rău, pentru că astfel viitorul adult va fi mai cumpătat şi mai atent la toate acţiunile pe care le va întreprinde. Religia ne învaţă că viaţa noastră nu se sfârşeşte aici pe pământ, aşa cum s-a demonstrat şi ştiinţific. Religia face parte din structura şi cultura noastră naţională. Religia îl va învăţa pe viitorul adult să nu intre în depresie, să nu se sinucidă, să nu o ia pe căi greşite, să respingă avortul şi să întindă o mână de ajutor aproapelui său. Religia «instigă» la bunătate şi te face să te gândeşti de două ori înainte să comiţi o nedreptate sau o răutate. Înscrieţi-vă copilul la ora de religie până pe 6 martie!“

„Şcoala, Familia şi Biserica trebuie să lucreze corect şi complet în a face ca ora de religie să rămână acolo unde trebuie să fie“

Liana Stanciu - prezentatoare de radio şi televiziune: „Eu am acest regret că nu am timp suficient să petrec cu copilul meu. În această situaţie, eu, ca mamă, deleg Şcoala să facă ce nu pot face eu, adică să întregească nivelul de educaţie şi învăţătură al copilului meu. Am încredere în Şcoală! Am încredere în Biserică! Şcoala, Familia şi Biserica formează un triunghi important şi cred că aceste trei instituţii trebuie să lucreze corect şi complet în a face ca ora de religie să rămână acolo unde trebuie să fie“. „Eu cred că mama face tot ce-i mai bun pentru copilul ei! Eu cred că Şcoala transmite mai mult decât informaţii. Eu cred în puterea sufletului! Semnează acum pentru ora de religie!“

„Eu am crescut cu ora de religie şi consider că a născut nişte valori în mine“

Ştefan Mihalache (Connect-R) – artist muzical: „Sfatul meu, ca părinte, este să cereţi pentru copiii voştri ora de religie! Cred că nu ne putem lipsi copiii de cel mai frumos model care a existat în această lume: Domnul Iisus Hristos. Cred că nu ne putem lipsi de Dumnezeu. Eu am crescut cu ora de religie şi consider că a născut nişte valori în mine. Cum să nu lupt pentru adevăr? Eu cred că toleranţa stă în puterea iubirii“.

„Credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română“

Dan Puric - actor şi scriitor: „Poporul român, limba română şi creştinismul, toate trei sunt concrescute. În clipa în care ai scos unul dintre aceste elemente, ai mutilat esenţa poporului român. Credinţa ortodoxă pentru poporul român este ca limba română: nu este nici facultativă, nici obligatorie, ci doar este! În clipa în care cineva vrea să se elimine credinţa ortodoxă din humusul acesta sufletesc, acest lucru poate fi considerat un atentat asupra fiinţei noastre. De aceea, actul mărturisirii astăzi este un act de igienă şi de sănătate. Şi cum adevărul astăzi este egal cu sănătatea noastră sufletească, cum oare nu voi mărturisi adevărul?! Sunt obligat pentru propria mea sănătate şi pentru sănătatea neamului românesc să mărturisesc“. „A vedea frumosul din România depinde de frumosul din noi şi ca să vedem frumosul trebuie să avem starea îndrăgostiţilor. A te reîndrăgosti de propria ta ţară înseamnă a crede în Dumnezeu, iar fundamentul credinţei este iubirea. Copilul iubirii este frumosul. Într-o lume care se urâţeşte în fiecare zi cu o viteză fantastică, nu putem vorbi de înfrumuseţare, ci de ochiul care vede frumosul până şi în acest dezastru.“

„Aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!“

Elisabeta Lipă, campioană mondială la canotaj: „Nu mai ţin minte numărul medaliilor câştigate în carieră, dar ştiu foarte bine că fiecare victorie a fost o mândrie pentru părinţii şi bunicii mei, pentru satul, ţara şi tradiţiile în care m-am născut. Prin aceste performanţe am descoperit lumea şi prin ele sunt apreciate în întreaga lume, dar sigur aceste performanţe nu le puteam realiza fără ajutorul lui Dumnezeu!“

Poezia lui Daniel Buzdugan pentru ora de religie

„Vă invit să încercăm,
Ca părinţi, chiar dacă-i greu,
Pe cei mici să-i îndrumăm
Să mai creadă-n Dumnezeu.
Chiar aşa, vreţi ca nici unul
Să nu-şi mai aduc-aminte
Cum că Paştele, Crăciunul
Sunt zile atât de sfinte?
Religia-i „cumpătare“,
Le dă celor mici un trai,
Cu lumină şi răbdare,
Visul de-a ajunge-n Rai.
Lăsaţi-i la Cele Sfinte,
Nu-i nimic curat pe lume
Ca micuţii ce-nainte
De somn spun o rugăciune.
Cei mici, de n-ar fi credinţa
Ar avea inima goală.
Buzdu din toată fiinţa
E pentru religie în şcoală!“
(Pagină realizată de Gheorghe-Cristian Popa în colaborare cu Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române)