marți, 11 august 2015

Pelerinaj la Cărbunari-Blaj

Sâmbătă, 15 august 2015, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, va avea loc tradiţionalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj).

Programul pelerinajului începe vineri 14 august, ora 18.00, cu Vecernia Sărbătorii, urmată de Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului și Novena, în Catedrala ”Sfânta Treime” din Blaj.

Sâmbătă, 15 august, de la ora 08:00, pelerinajul continuă cu procesiunea de la Catedrala Mitropolitană spre Cărbunari. La ora 09: 00 pelerini se vor ruga Rozariul de Mărire la Cărbunari. De la ora 10:00 se va celebra Liturghia arhierească, Prezidată de Preasfinția Sa Claudiu.

Pelerinajul se va încheia cu recitarea Rozariului de bucurie și Sfânta Liturghie care vor avea loc în Catedrala Blajului începând cu ora 17.30.

Conform decretului de acordare a indulgenței plenare pelerinilor la Sanctuarul ”Fecioarei Săracilor” de la Cărbunari, semnat de Prea Fericitul Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, în 25.02.2013, toți pelerini pot primi cu această ocazie indulgență plenară.

Vă aducem aminte textul decretului:

Se acordă indulgență plenară tuturor credincioșilor creștini ai Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, care vor participa la pelerinajele organizate la Capela ”Fecioarei Săracilor” din Cărbunari (Blaj) închinată Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), astfel:

2 martie – data ultimei apariții a Fecioarei de la Banneux; 26 mai – Pelerinajul tinerilor; 15 august – Sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Ținând cont de dispoziția decretului Penitențeriei Apostolice din 14 septembrie 2012, indulgența plenară se poate obține prin indeplinirea următoarelor cerințe:

- pelerinajul să se desfășoare în spirit de căință autentică, credincioșii să fie spovediți cum se cuvine și să primească Sfânta Împărtășanie în cadrul sfintelor Liturghii;

- credincioșii să acorde un timp corespunzător de reculegere cu meditații pioase, încheind cu recitarea de rugăciuni după intențiile Sfântului Părinte: Crezul, Tatăl Nostru, Născătoare, Mărire Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt și orice alte invocații către Sfânta Fecioară Maria;

Indulgențele plenare au ca rod ispășirea pedepselor temporale pentru păcatele deja iertate prin spovadă, și se pot aplica în cadrul fiecărui pelerinaj fie pentru propria persoană, fie pentru sufletele din purgator" se mai arată în decretul semnat de Prea Fericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.


Sursa