duminică, 16 august 2015

Unele sfaturi despre căsătorie pe care nu ar trebui să le urmați

De Becky Roach

Acest video realizat de Buzzfeed conține multe lucruri despre căsătorie, dar sunt toate adevărate? Nu puteți să credeți tot ce citiți sau auziți astăzi!

„Becky, vrei să-l iei de soț pe Jared? Promiți să-i fii credincioasă, la bine și la rău, în boală și în sănătate, și să-l iubești și să-l onorezi  în fiecare zi a vieții tale?

”Da”

N-am idee cum este posibil să aud toate aceaste cuvinte ca și cum au fost zise ieri, și în același timp ca și cum totul s-a petrecut cu mulți ani urmă și că aceste cuvinte au schimbat pentru totdeauna cursul vieții mele. Da. Când mă gândesc la ziua aceea, amintirile și sentimentele mele sunt vii. Sufletul meu exaltă de bucurie, entuziasm și iubire pentru soțul meu. Nu aveam nicio idee de călătoria pe care o începeam. Multe râsete, lacrimi, lupte... și au trecut doar 11 ani? În viața noastră am fost binecuvântați cu multe exemple de căsătorii creștine. De multe ori cuvintele și sfaturile acestor cupluri ne-au ghidat și încurajat, dar în timp am descoperit că înțelepciunea  alcuiva nu este și înțelepciunea noastră. Astăzi vreau să împărtășesc cu voi trei sfaturi pe care le-am primit la începutul căsătoriei și care nu au fost bune pentru noi.

1.    Să nu mergeți niciodată supărați la culcare. –Știu, știu. E un mesaj creștin important  la nivelul sfaturilor pentru cupluri. Are bază în Biblie. Efeseni 4,26.  Aș îndrăzni oare să zic că știu mai multe decât Paul când zice ” Să nu apună soarele peste mânia voastră”? Nu, dar nu cred că Paul e în apropierea mea când sunt foarte obosită, emotivă și irațională. Nu este ceva plăcut și cu certitudine nu este biblic. La două dimineața, sunt de obicei un sac de nervi. În primii ani de căsătorie am urmat acest sfat. Niciunul din noi nu mergea la culcare până ce nu rezolvam orice problemă s-ar fi ivit. Ceea ce se întâmpla în general era că ne îndepărtam total de subiect și nu mai  reușeam să înțelegem unde era problema. La sfârșitul acestor discuții amândoi ne regăseam pe podea în mijlocul apartamentului nostru plângând. (da, îl făceam să plângă pe soțul meu. Am un mod teribil de a vorbi care poate să rupă sufletul). După aproape 4 ani de căsnicie, ne-am dat seamă că problema nu era ”problema” de care discutam, ci faptul că amândoi eram epuizați. Am decis ca în loc să stăm toată noapte și să discutăm despre chestiunile care ne deranjau mai bine e să zicem o rugăciune strângându-ne mâinile și apoi să dormim. De multe ori, primul lucru care ni-l ziceam dimineața era ”Îmi pare rău”. Această soluție a adus multă pace în casa noastră.

Sfatul nostru:  Nicio discuție importantă după ora 23.00. Dacă nu reușiți să fiți de acord asupra unui lucru, opriți-vă și rugați-vă. Reluați discuția dimineața după un pic de somn și multă rugăciune.

2.    Învățați să faceți compromisuri. Compromisul înseamnă ”acceptarea unui standard inferior celui dorit”. Lucru înfricoșător într-o căsnicie! Cu un compromis, niciunul din soți nu ajunge cu adevărat la ceea ce vrea. Compromisul promovează o cultură a amărăciuni și a nefericirii în casă. ”Tu dai puțin, eu dau puțin”  astfel se naște impresia că unul dă mai mult decât celălalt. Chiar și atunci când nu e adevărat credem că dăm mai mult deoarece nu suntem mulțumiți niciodată când facem compromisuri.

Sfatul nostru: Rugați-vă ca Dumnezeu să ne învețe ”să dăruim fără să facem calcule” (Rugăciunea pentru Generoziatea Sfântului Ignațiu). Decât să ne mulțumim cu o mică parte din ceea ce vrem făcând un copromis, mai degrabă dați totul. Încercați să întreceți pe soțul vostru (soția voastră) în  generozitate și slujire. Din experiența noastră am învățat că suntem mult mai fericiți când dăm 100% decât atunci când contribuim și noi cu 50%. În sufletul nostru se întâmplă ceva care ne împinge de la a vrea ca lucrurile să fie ”corecte” la a oferi viața noastră pentru soțul nostru (soția noastră).

3.    Faceți-vă timp pentru voi. Mulți experți încurajează cuplurile să-și găsească timp pentru ei înșiși. Repet din nou, acest sfat promovează ideea concentrării pe noi înșine și nu pe celălalt. Într-o căsătorie nu există o dinamică pozitivă. Trebuie să ne dorim să-l punem pe soțul nostru (soția noastră) mai presus de noi înșine. Este dificil de învățat, dar se poate reuși prin practică, har și rugăciune.

Sfatul nostru: faceți-vă timp pentru Dumnezeu și pentru soțul vostru (soția voastră). Dacă aveți un timp de rugăciune în fiecare zi, veți renaște. Când simțiți nevoia să vă îndepărați, îndepărtați-vă cu Dumnezeu. Luați parte la activități care vă vor ajuta să vă apropiați de El și să aprofundați credința voastră. Într-o căsnicie, este spațiu pentru distracție și recreație. Nu-l lăsați în afară pe soțul vostru (soția voastră). Invitați-l să experimenteze bucuria împreună cu voi. Alăturați-vă unei echipe de bowling sau mergeți la un concert împreună. S-ar putea să nu fie ceea ce ați dori voi să faceți, dar veți creea amintiri și un raport de neînlocuit cu soțul vostru (soția voastră).

Atenție: Aceste sfaturi ”pe care să nu le urmați” nu au fost utile pentru noi, dar nu înseamnă că nu ar putea să vă ajute pe voi. Nu există nicio formulă magică pentru funcționarea unei căsătorii. Străduiți-vă împreună cu soția voastră sau cu soțul vostru să faceți loc lui Dumnezeu să intre în căsnicia voastră. Apoi începeți să vă rugați cu inima deschisă ca să puteți primi sfaturi pentru a vă construi o căsnicie fondată pe iubirea lui Cristos. Învățați ca sfaturile să vă ajute tot mai mult în timp. Nu renunțați la acest dar imens de bucurie pe care Dumnezeu ni-l oferă în căsătorie. Încredințați-vă că veți învăța cum să trăiți, să lucrați, să plângeți, să râdeți și să iubiți pe soțul vostru sau soția voastră într-un mod pe care nimeni altcineva nu poate să înțeleagă.

Traducere: AMR


Sursa:aleteia.org