sâmbătă, 16 iulie 2011

Un austriac ateu are permisiunea de a apărea în poza de permis cu o strecurătoare de paste pe cap

Un bărbat din Austria a câştigat permisiunea de a apărea în poza de pe carnetul său de conducere purtând o strecurătoare de paste pe cap, drept "marcă religioasă" pentru o biserică de atei numită "Biserica Monstrului Spaghetelor Zburătoare".

Un austriac ateu are permisiunea de a apărea în poza de permis cu o strecurătoare de paste pe cap (Imagine: www.dailytelegraph.com.au)

Niko Alm a aplicat pentru a primi permisul de conducere în urmă cu trei ani, după ce a citit că poate purta un însemn religios în fotografiile oficiale, relatează BBC News.

Alm a spus că a purta strecurătoarea este o cerinţă a religiei sale, pastafarianismul.

Autorităţile austriece i-au permis să facă acest lucru numai după ce bărbatul a obţinut un certificat medical în care se precizează că nu suferă de tulburări psihice.

Ideea i-a venit lui Alm în urmă cu trei ani, gândindu-se să îşi expună un punct de vedere serios într-un mod ironic.

Austriacul a spus că aparţine de Biserica Monstrului Spaghetelor Zburătoare, o "credinţă" relaxată, ai cărei membri îşi spun pastafarieni. Site-ul bisericii arată că singura dogmă permisă în respectivul lăcaş este "respingerea dogmei".

Drept reacţie la presiunile existente în şcolile americane pentru ca elevii să înveţe teoria creştină sub forma de "creaţia inteligentă", membrii bisericii au propus comitetului şcolar din statul Kansas să aprobe predarea pastafarianismului ca versiune la "creaţia inteligentă".

În acelaşi spirit, Alm a cerut permisiunea să poarte strecurătoarea pe cap în poza de permis, reacţionând la recunoaşterea însemnelor confesionale în pozele oficiale de către statul austriac.

Următorul pas pentru Alm este să ceară autorităţilor austriece recunoaşterea pastafarianismului ca religie oficială.

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/un-austriac-ateu-are-permisiunea-de-a-aparea-in-poza-de-permis-cu-o-strecuratoare-de-paste-pe-cap-8495945/

Cum te poate îmbolnăvi aerul condiţionat de RAMONA SAMOILA

Cei care se aşază direct în jetul rece pot face rinite alergice, faringite sau otite cu complicaţii precum perforarea timpanului.

Este bine să folosiţi aerul condiţionat, dar aveţi grijă ca diferenţa de temperatură din interior şi exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade C. Trecerea de la cald la o temperatură prea scăzută vă poate cauza infecţii respiratorii şi chiar pneumonii, iar cea de la rece la cald poate provoca şoc cardiovascular, manifestat prin oscilaţii de tensiune şi hipotensiune cu ameţeli.

De asemenea, aerul condiţionat nu trebuie să bată direct spre voi, pentru că riscaţi să faceţi nevralgii de curent, faringite sau otite. „Dacă aveţi nasul înfundat şi dureri la nivelul urechii sau senzaţia de ureche înfundată, mergeţi la doctor, pentru că s-ar putea să aveţi o otită. Dacă nu este tratată, o otită medie se poate complica cu perforarea timpanului", spune Dan Masariu, medic ORL-ist la Clinica Urechii din Bucureşti. Perforarea timpanului duce la scăderea auzului şi la reinstalarea otitei medii de fiecare dată când pătrunde apă în ureche. De asemenea, praful şi ciupercile pe care aerul condiţionat le pune în circulaţie pot declanşa rinite alergice, manifestate prin obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase şi mâncărimi la nivelul nasului şi al ochilor. Şi persoanele care au probleme mai vechi cu spatele trebuie să fie atente, deoarece dacă stau în bătaia aerului rece îşi pot agrava afecţiunile.

În maşină, aerul rece trebuie să bată spre parbriz

Folosite cum trebuie, aparatele de aer condiţionat pot fi deschise chiar şi atunci când sunt copiii prin preajmă. „În străinătate, majoritatea ma-ter-nităţilor folosesc aerul con-d-i-ţionat în salon pentru a le crea micuţilor o atmosferă plăcută. La noi există tendinţa de a proteja excesiv copiii şi de a-i ţine în căldură. Dacă jetul de aer nu bate spre pătuţ şi dacă diferenţa dintre temperatura din casă şi cea de afară este de maximum 6 grade, e în regulă să folosiţi aerul condiţionat dacă aveţi copii", explică medicul de familie Raluca Ghionaru.

Puteţi da drumul la aerul condiţionat şi dacă sunteţi în maşină şi aveţi copii. Dacă automobilul nu este dotat cu climatronic, aveţi grijă ca aerul rece să bată spre parbriz, iar ven-tilaţia să nu fie foarte mare. „E în regulă să folosiţi aerul con-diţionat în maşină, pentru că dacă-i ţineţi pe copii în căldură o să se deshidrateze", spune Raluca Ghionaru. În plus, deshidratarea le poate cauza mi-cuţilor vărsături sau som-nolenţă.

Tratamente homeopate pentru rinite

Medicamentele homeopate pot fi o alternativă pentru tratarea rinitelor. „Tratamentul homeopatic este individualizat în funcţie de simptomatologia bolnavului.Putem trata rapid hiperreacţia de la nivelul mucoaselor şi putem evita recidivele anuale", spune Reghina Pătru de la Centrul Medical Eva.

Nux vomica. Este recomandat mai ales dacă strănutaţi dimineaţa la trezire sau dacă aveţi o sensibilitate particulară la curenţii de aer.

Sabadilla. Tratamentul se recomandă dacă aveţi rinoree fluidă şi lăcrimare iritantă, mâncărimi la nivelul nasului şi boltei palatine sau tendinţe la crize de astm.

Allium ceppa. Se recomandă dacă aveţi scurgere nazală abundentă şi iri-tantă, lăcrimare neiritantă, strănuturi violente şi repetate, senzaţia de cap greu.


Sursa: http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/cum-te-poate-imbolnavi-aerul-conditionat-231187.html

Konrad Lorenz, omul de ştiinţă în faţa declinului civilizaţiei de Adrian Agachi

Konrad Lorenz (1903-1989) reprezintă tipul omului de ştiinţă apropiat de Dumnezeu şi de oameni. Cercetările sale i-au adus Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1973.

Spre deosebire de alţi oameni faimoşi care au câştigat Premiul Nobel, Konrad Lorenz ne-a lăsat o mărturie autobiografică preţioasă. În cele ce urmează vom parcurge fidel propriile sale concluzii privind formarea şi progresul înregistrate în întreaga sa carieră.

S-a născut pe 7 noiembrie 1903 în Viena, într-o familie foarte tolerantă şi deschisă. Părinţii săi i-au încurajat dragostea pentru cercetarea naturii şi nu s-au declarat împotriva pasiunii sale pentru îngrijirea animalelor. Lorenz relatează că, într-o dimineaţă, tatăl său i-a adus o salamandră, dar i-a pus condiţia să o elibereze peste cinci zile. Micul Konrad a fost foarte fericit să observe că salamandra a eliberat 44 de larve, pe care el le-a îngrijit suficient de bine, obţinând supravieţuirea finală a 12 dintre ele. Bona sa, Resi Fuhringer, a fost o adevărată călăuzitoare a sa în lumea naturii, fiind şi ea pasionată de botanică şi zoologie.

Descoperirile adolescenţei

Unul dintre profesorii de la liceu i-a dezvăluit tânărului Konrad teoria darwinistă de evoluţie a speciilor, pe care el a cercetat-o cu asiduitate în următorii ani. A descoperit unele adevăruri ascunse în lanţul "evolutiv", dar nu a ajuns să sprijine teoria darwinistă în concluziile ei. Alături de prietenul său, Bernhard Hellmann, obişnuia să cerceteze în continuare, în amănunt, mediul înconjurător şi să descopere plin de uimire bogăţia comportamentului animalelor în natură. La sfatul tatălui său, a urmat Facultatea de Medicină, descoperind scrierile lui Oskar Heinroth, care s-au dovedit în acel moment o oază de inspiraţie, ajutându-l să iniţieze mai multe studii între anii 1927 şi 1936.

Război şi pace

Începând cu 1939, Konrad Lorenz a primit o catedră la Universitatea din Konigsberg, dar după doar doi ani a fost silit să se înroleze în armata germană şi să activeze ca doctor pe front. În 1942 a fost capturat de ruşi şi obligat să presteze ca doctor în spitalele lor. A rămas uimit de incompetenţa cadrelor medicale ruse, care confundau până şi cele mai simple simptome ale unor boli cu altele. Începând cu 1948, se reîntoarce în Austria natală, cu toate că primise numeroase oferte de cercetare din parte universităţilor ruseşti. Deşi a studiat în mare parte doar comportamentul animal ducând la întemeierea "etologiei", Konrad Lorenz s-a concentrat în ultima parte a vieţii asupra rolului omului în societate. Astfel a apărut una dintre cele mai fermecătoare cărţi în domeniu, "Cele opt păcate capitale ale lumii civilizate", ale cărei teme le vom aminti şi discuta în cele ce urmează. În 1973, Premiul Nobel pentru Medicină primit i-a încununat cariera plină de succese. Pe 27 februarie 1989, Konrad Lorenz se stingea în pace la Viena.

Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate

În această carte sunt detaliate câteva teme extrem de actuale în viaţa socială de astăzi. Suprapopularea, întrecerea cu sine însuşi, decăderea genetică, sfărâmarea tradiţiei, armele nucleare sunt pericolele care ne pândesc atât interior, cât şi exterior. Toate acestea creează o presiune suplimentară asupra oamenilor, determinându-i să devină mult mai anxioşi, stresaţi sau pesimişti. Konrad Lorenz a adus o serie de argumente interesante bazate pe comportamentul animalelor în anumite situaţii asemănătoare. Spre exemplu, atunci când sunt mai mulţi membri ai aceleiaşi specii înghesuiţi într-un spaţiu strâmt s-a observat că aceştia devin foarte agresivi şi plini de răutate unul faţă de altul. Vi se pare un simptom cunoscut atunci când vă aflaţi într-o aglomeraţie? Un alt exemplu este cel al grabei nesănătoase. Nu muncim deseori peste limitele noastre, aproape mereu pentru beneficii modeste sau doar din orgoliu?

Cultură şi ştiinţă

Se observă tot mai pregnant astăzi o cultură a nihilismului şi indiferenţei. Totodată, mulţi oameni sunt tentaţi să osândească moştenirea tradiţională a propriului neam numai pentru că nu concordă cu noile descoperiri ştiinţifice sau cu exploziile modernităţii. Bineînţeles că avem de-a face cu o manifestare greşită. Rupturile culturale, schimbările de paradigmă dese pot crea falii periculoase. Într-o bună zi, te trezeşti şi nu mai ştii cărui neam aparţii şi ce identitate ar trebui să ai. Nu este suficient să te consideri european sau adept al ştiinţei pentru a scăpa de conştiinţa apartenenţei tale sociale. "Credinţa eronată că doar ceea ce poate fi înţeles pe cale raţională ori, mai mult, doar ceea ce poate fi dovedit în mod ştiinţific ar face parte din tezaurul stabil de cunoştinţe al omenirii duce la consecinţe nefaste. "Iluminat ştiinţific", tineretul ajunge să nesocotească nepreţuita comoară conţinută în tradiţiile oricărei culturi vechi, precum şi în învăţăturile marilor religii ale lumii. Cel care crede că toate acestea sunt lipsite de orice valoare cade totodată într-o altă greşeală nu mai puţin periculoasă, trăind cu impresia că ştiinţa ar putea isca pur şi simplu din neant în mod raţional o întreagă cultură, cu tot ceea ce ţine de ea", scrie omul de ştiinţă în lucrarea amintită.

Ierarhie şi anarhie

Una dintre obsesiile nesatisfăcute decât exterior ale comunismului a fost ideea că oamenii ar trebui să fie egali. Această părere nesustenabilă din punct de vedere social a reprezentat o himeră nefericită care a făcut ca mulţi oameni dăruiţi din punct de vedere intelectual să fie trecuţi în rândul mulţimii pentru simplul fapt că erau mai deştepţi decât alţii. Darurile lui Dumnezeu nu se distribuie egal, ci complementar persoanei omului. Calea mântuirii este însă o cale a egalităţii, nefiind închisă nimănui. Din păcate, lumea actuală a ajuns să nege atât de mult inegalitatea, încât o pune pe seama existenţei unei ierarhii, lucru care se dovedeşte deosebit de periculos. "Una dintre cele mai mari crime ale doctrinei pseudodemocratice este aceea că ea consideră existenţa unei ierarhii naturale între oameni ca fiind un obstacol care i-ar frustra de orice sentimente mai calde. Dar fără această ierarhie n-ar exista nici măcar cea mai naturală formă a dragostei umane, cea care îi leagă în mod normal pe membrii unei familii; cunoscuta educaţie de tip "non-frustration" a făcut din mii de copii nişte bieţi nevrozaţi" ("Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate", pp. 82-83). Konrad Lorenz ne-a avertizat cu prisosinţă asupra actualelor pericole sociale care ne ameninţă. Rămâne de datoria noastră să încercăm să le evităm şi, de ce nu, să le vindecăm. Singurele căi rămân rugăciunea şi exemplul propriu, fără de care orice încercare de schimbare este doar un eşec amânat. Doar Dumnezeu ne poate încredinţa o minte clară, limpede pentru a avea discernământul necesar. Discernământ de care Lorenz s-a bucurat toată viaţă.

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1659;1;59668;0;Konrad-Lorenz-omul-de-stiinta-in-fata-declinului-civilizatiei.html

Adolescenţii ar trebui educaţi să gândească pozitiv

Adolescenţii educaţi să abordeze pozitiv diversele situaţii ale vieţii au şanse sporite să îşi depăşească temerile şi să prevină o serie de probleme care ar putea să persiste de-a lungul vieţii de adulţi.

adolescenţă

Concluzia aparţine unei echipe de cercetători de la Oxford University şi este subiectul unui articol publicat în Child Psychiatry and Human Development.

Persoanele care au diverse probleme şi îngrijorări tind să interpreteze situaţiile incerte în sens negativ. De exemplu, spune dr. Jennifer Lau, de la Departamentul de Psihologie Experimentală al Universităţii Oxford, atunci când un om merge pe stradă şi observă pe partea cealaltă a străzii o persoană cunoscută îi face semn cu mâna. Dacă persoana respectivă nu reacţionează în niciun fel, cel care a făcut cu mâna poate să presupună că nu a fost recunoscut sau poate să presupună că este tratat cu indiferenţă sau superioritate.

„Oamenii îngrijoraţi sunt mai înclinaţi să presupună a doua interpretare", a declarat dr. Lau.

Adolescenţa este o perioadă de profunde schimbări biologice şi sociale, iar adolescenţii au o varietate de motive de îngrijorare. Dr. Lau îi dă ca exemplu pe adolescenţii care învaţă bine, care obţin rezultate bune la şcoală şi care, totuşi, continuă să fie îngrijoraţi cu privire la examene şi alte detalii care ţin de mediul şcolar. Educarea adolescenţilor în sensul interpretării pozitive a evenimentelor ar putea să îi ajute să îşi depăşească mai uşor îngrijorările.

(Foto: scientificamerican.com) http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Adolescentii-ar-trebui-educati-sa-gandeasca-pozitiv-3827.html

Cuvântul sculptează!

16 Iulie – Naturaleţe aparentă

O dată, Sfântul Bernard de Claraval avu câţiva nobili ca invitaţi în abaţia sa. Îi ospătă şi-i însoţi la masa plină cu tot felul de mâncăruri şi băuturi. Sfântul depăşi limitele obişnuitei sale abstinenţe şi cumpătări.

Seara, călugării îi reproşară lucrul acesta, iar sfântul le răspunse:

-«Fraţilor, am suferit mult făcând lucrul acesta însă, credeţi-mă: în cazul meu, caritatea era cea care mânca şi bea, şi nu eu. Vă asigur că atâta mâncare bună era pentru mine un mare sacrificiu.»

De câte ori nu judecăm după aparenţe. Cât de puţin ştim despre ceea ce este în interiorul fiecărui om!

Eroismul faptelor normale, obişnuite, trece neobservat. Nu stârneşte aplauze. Doar Dumnezeu îl vede şi tocmai acest lucru, îl face mai valoros.

Girueta de pe vârful clădirilor străluceşte mai mult decât temeliile, însă est mai puţin importantă şi mai puţin necesară.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro