vineri, 25 martie 2016

Șapte lucruri despre îngeri pe care s-ar putea să nu le cunoști

Mulți dintre noi când eram copii rosteam rugăciunea Îngerul Păzitor, însă adulți fiind avem tendința să uităm importanța și puterea pe care îngerii o au în viața noastră.
New Age a semănat  multă confuzie cu privire la adevărul despre îngeri, la cum putem să comunicăm cu ei și ce putere au asupra vieții noastre.
O listă de lucruri despre îngerii păzitori pentru evitarea confuziei:
  1. Sunt reali
Biserica Catolică nu a inventat îngerii păzitori pentru adormirea copiilor. Îngerii păzitori sunt reali. „Existența ființelor spirituale, netrupești, pe care Sfânta Scriptură le numește în mod obișnuit îngeri, este un adevăr de credință. Mărturia Scripturii este la fel de clară ca și caracterul unanim al Tradiției” (CBC, 328). Sunt numeroase exemple de îngeri în Biblie.
„Când sunteți ispitiți, invocați pe îngerul vostru. El vrea să vă ajute  mai mult decât doriți voi să     fiți ajutați! Ignorați pe diavol și nu vă fie teamă de el; tremură și fuge la vederea îngerului vostru păzitor” (Don Bosco)
  1. Toți avem unul
„Fiecare credincios are alături de el un înger ca ocrotitor și păstor, pentru a-l conduce la viață” (Sf. Vasile cel Mare). Îngerul păzitor e al nostru nu putem să-l „împrumutăm”. Sunt atât de importanți pentru sănătatea noastră spirituală încât Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un înger personal. „Mare este demnitatea sufletului omului, întrucât fiecare om are de la începutul vieții  un înger trimis să-l protejeze”. (Sf. Ieronim )

  1. Ne conduc în Cer (dacă le permitem)
„Îngerii oare nu sunt toți spirite slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii?” (Ev 1,14). Îngerii noștri păzitori ne protejează de rău, ne asistă în rugăciune, ne împing spre decizii înțelepte, ne reprezintă în fața lui Dumnezeu. Sunt în măsură să acționeze asupra simțurilor și a gândirii noastre, dar nu asupra voinței noastre. Nu pot să aleagă în locul nostru, dar ne încurajează în orice chip să alegem adevărul, bunătatea și frumusețea.

  1. Nu ne părăsesc niciodată
„Dragi prieteni, Domnul este mereu aproape și lucrează în istoria umanității, și, de asemenea, ne însoțește prin îngerii Săi, pe care astăzi Biserica îi venerează ca fiind ”Păzitori”, adică slujitori divini pentru fiecare om. De la început și până în ora morții, viața umană este înconjurată de protecția lor neîncetată” (Papa Benedict al XVI-lea). Nu există niciun motiv să fim disperați sau să ne simțim singuri, deoarece îngerii sunt alături de noi și mijlocesc continuu pentru sufletele noastre. Sunt mereu alături de noi pe Pământ, și sigur vor rămâne lângă noi în Cer.

  1. Îngerul tău păzitor nu e strămoșul tău
Diferit de ceea ce des se crede și se zice pentru consolarea celor aflați în doliu, îngerii nu sunt persoane moarte. Îngerii sunt creaturi spirituale cu inteligență și voință, creați de Dumnezeu pentru mărirea Lui și pentru slujirea Lui eternă.

  1. Dă un nume pisicilor tale nu îngerului tău păzitor
„Pietatea populară față de Sfinții Îngeri, legitimă și salutară, poate duce totuși la unele devieri, de exemplu.... este condamnabilă practica populară de a da nume Îngerilor, excepție Mihail, Gabriel și Rafael pe care-i regăsim în Scriptură” (Îndreptar asupra pietății populare și liturgice, 217)

  1. Nu sunt tineri heruvimi ce cântă la harpă deasupra norilor. Sunt ființe spirituale puternice care luptă pentru sufletul tău
„Cristos este centrul lumii îngerești. Îngerii sunt ai săi: „Când va veni Fiul omului în slava sa cu toți îngerii împreună cu El (Catehismul Bisericii Catolice, 331). Îngerii sunt superiori oamenilor, chiar dacă aici sunt trimiși să ne slujească, pentru că sunt constant în prezența lui Dumnezeu. Au multe puteri spirituale și capacități pe care oamenii nu le au. Să nu te gândești la îngerul tău păzitor precum la un personaj din desenele animate. E alături de tine să te protejeze, să te apere și să vegheze asupra ta. Poți să ceri îngerului tău păzitor să mijlocească pentru tine, și ar trebui să o faci! Mulți nu își dau seama de ajutorul ce vine prin intermediul acestor ființe spirituale. Amintește-ți că, Tatăl nostru ceresc  ne vrea în Rai cu El. Însă trebuie să alegem să folosim tot ceea ce El ne dăruie ca să obținem harul necesar să intrăm în Cer. Îngerul vostru păzitor să vă poată conduce în milostivirea lui Dumnezeu, a iubirii Sale și a bunătății Sale.
Înger a lui Dumnezeu, care ești păzitorul meu drag, fii alături de mine, aici, în fiecare zi să mă luminezi și să mă protejezi, să mă cârmuiești și să mă povățuiești. Amin.

Traducere: AMR


Sursa:it.aleteia.org

Postul Mare e o perioadă de insistență, nu doar de abstinență

Ani de zile am trecut prin Postul Mare foarte cu stângul. Complet pe lângă ce ar fi trebuit să fac. Să mă explic.
Mai întâi, într-o primă perioadă, pe de o parte, încercam să evit ideea că trebuie să facem penitență, abstinență. Partea, să zicem neplăcută, a Postului Mare. Pe de altă parte, îmi căutam propriile sacrificii, uneori complet fanteziste, în loc să citesc, cu întreaga Biserică, Psalmul 50, și restul textelor, și să urmez liniștit înțelepciunea Bisericii, de sute și sute de ani. Apoi, au urmat niște ani în care m-am îndepărtat de Biserică, și nu mă gândeam foarte mult la Postul Mare, mergeam doar de Paști la biserică. Am descoperit din interior postul, da, pe la 35 de ani.
E greu, da, să intri într-un parcurs creștin. Nu e doar reținerea de la mâncare, e și reținerea de la o dorință, altfel normală, de a sărbători, de a celebra, a te mândri cu ce faci, chiar și de a face antrenament, cantonament, training. Chiar dacă vrem să postim, o facem ca la fitness: nu mâncăm nimic, iar apoi ne prezentăm la Dumnezeu foarte mândri de rezultat; iată, nu am mâncat trei zile, sunt tare. Dumnezeu dorește, însă, să îi facem Lui loc, să descoperim că fără el nu putem face nimic, sau nu are sens mai nimic. Să ne exersăm mușchii, în Postul Mare, e tocmai inversul sensului Postului Mare.
Într-un fel, din moment ce e Postul cel Mare, e cu siguranță e altceva decât o competiție despre câte zile pot să nu fac nimic interesant sau să nu mănânc nimic interesant. Provocarea, deci, e să descoperi ce poate fi mai mult decât simpla numerotare a zilelor sau a meselor. Ce altceva e Postul Mare? E o apropiere de Dumnezeu, simplu. Ce poate fi mai interesant, până la urmă? O apropiere cu orice preț, cu orice sacrificiu. Altfel spus, cu luarea la puricat a lucrurilor care ne separă de El.
Isus ne amintește că păcatul, sub toate formele, ne separă de El, dar fac asta și imaginile puerile despre Dumnezeu și creștinism, zona de confort și imaginile prea umanizate sau culturale despre religie și biserica. Dumnezeu e dincolo de tot ce adunăm noi despre el trecând prin viață, și e o perioadă din an în care facem curățenie de noi înșine pentru a primi mai bine vizita celui care vrea să ne fie parte din viață, și nu doar duminica la ora 10. Insistăm să dăm la o parte tot ce era plin de noi înșine, și unde ar putea fi loc pentru Dumnezeu.
În ultimii trei ani, așa cum au fost, am trăit niște posturi făcute cu suflet, fără resentimente, fără frică, fără gânduri duble. Nu a fost neapărat ceva extraordinar ca rezultat, dar am fost mândru în sensul de „bucuros” de aceste ultime perioade de post, am mers cu curaj între frații mei creștini, și mai ales, m-am bucurat, ca să spun așa, de slujbele din Săptămâna Mare. Am mers fără jumătate de măsură, și am primit cadouri spirituale fără jumătate de măsură.
Postul nu e ceva trist. E trist să îl ratezi, pentru că e cel mai intens parcurs de apropiere de Dumnezeu care e propus nouă, Bisericii, în timpul anului. Înseamnă că atunci, adică acum, e momentul în care vom primi acest har de a ne apropia repede, mult și bine de Dumnezeu.
De Chipul lui, și nu de performanțele noastre.
„Dacă închini lui Dumnezeu unele sacrificii fără re­zervă, Dumnezeu îți va rezerva bucurii fără amestec.” (Monseniorul Ghika)
Ion Cosmovici


Sursa:episcopiabucuresti.ro

I LOVE MOZART – un CONCERT DE GALĂ sub bagheta dirijorului Tiberiu SOARE

Fundația Calea Victoriei vă invită la un concert efervescent dedicat lui W. A. Mozart, în 5 mai, de la 19:00, la Sala Radio - Studioul de concerte "Mihail Jora", pentru a sărbători 260 de ani de la nașterea celui mai îndrăgit compozitor din toate timpurile.
Afis I Like Mozart
Dirijorul Tiberiu Soare şi Symphactory Orchestra ne vor acompania într-o călătorie miraculoasă şi strălucitoare în universul lui Mozart, însufleţită de vocile unor artişti tineri, foarte talentaţi: soprana Diana Ţuguimezzosoprana Martiniana Antonie şi baritonul Jean-Kristof Bouton.
Publicul va avea parte de o seară memorabilă, în care va fi răsfățat cu momente de grație din opere celebre semnate W.A. Mozart: Nunta lui FigaroCossi fan tutteDon Giovanni și Răpirea din Serai.
Ne vom îndrăgosti de suntele instrumentelor, ne vom emoționa ascultând vocalize și duete splendide, ne vom amuza de comicul personajelor și vom aplauda miracolul muzicii mozartiene.
Charismaticul Tiberiu Soare ne va povesti despre geniul lui Mozart, despre frumusețea aparte a muzicii sale, despre contrastele și sublimul muzical în creația compozitorului austriac din secolul al XVIII-lea.
La finalul concertului publicul se va bucura de lansarea cărții “VORBE DESPRE MUZICĂ ȘI MUZICIENI”, o incursiune în lumea marilor muzicieni și a muzicii clasice - din Baroc până în zilele noastre - în stilul inconfundabil, sincer și fermecător al dirijorului Tiberiu Soare. Autorul va oferi autografe tuturor celor care doresc să își amintească de această întâlnire dintr-o seară muzicală de excepție.
Biletele la concert se pot achiziţiona prin reţeaua Eventim: magazinele Vodafone, Orange, Germanos, Carrefour, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, benzinăriile OMV sau online pewww.eventim.ro.
Categorii de bilete:
Categoria I – 100 ron
Categoria II – 80 ron
Categoria III – 65 ron

Fundația Calea Victoriei este o instituție culturală independentă care concepe din 2007 cursuri și evenimente în domenii culturale și de dezvoltare personală. Misiunea noastra este să inspirăm tinerii și adulții prin arte și științe umaniste, abordate într-o manieră interactivă.