vineri, 15 noiembrie 2013

Cine se culcă devreme are de câștigat

Persoanele care se culcă devreme au un randament mult mai bun, dar au și un risc mai mic de a suferi de depresie mai târziu în viață, în raport cu cei care adorm la ore târzii, susțin cercetătorii americani într-un studiu publicat în Journal of Adolescent Health.

FOTO: foxnews.comExperții de la Universitatea Berkley, din California, au analizat datele legate de obiceiurile privind somnul a 2.700 de elevi în clasele VIII-XII. Participanții au fost rugați, totodată, să ofere informații legate de sănătatea lor emoțională, precum prezența stărilor de depresie, frecvența cu care plângeau săptămânal sau dacă erau deranjați de lucruri neînsemnate, scrie The Atlantic.  Cercetătorii au colectat datele în trei etape, iar la sfârșit le-au comparat cu rezultatele pe care le-au obținut la școală în perioada desfășurării studiului. Ei au observat că aproximativ 40% dintre participanți preferau să se culce la ore târzii.

Rezultatele din prima etapă, desfășurată în perioada 1994-1995, au arătat că efectele culcatului la ore târzii se răsfrâng asupra performanțelor academice ale elevilor, dar și asupra nivelului de stres înregistrat mai târziu în viață, după o perioadă de până la opt ani. În schimb, această consecință nu a fost observată în rezultatele obținute după cea de-a doua etapă, din 1996. Studiile anterioare au arătat că odată cu înaintarea în vârstă adolescenții se adaptează mult mai ușor unui program scurt și neregulat de somn, punctează cercetătorii.

De asemenea, analiza primelor două etape a arătat că peste 75% dintre participanții care se culcau mai târziu de ora 23:15 în zilele de școală, dormeau mai puțin de nouă ore pe noapte.

În ultima etapă a studiului, din 2000-2001, când experții au evaluat întregul corp de informații colectate, ei au observat că participanții care se culcau târziu au avut în general rezultate academice slabe.

Oamenii de știință subliniază importanța monitorizării adolescenților cu privire la orele de culcare, vitale nu numai pentru performanța lor școlară, cât și pentru sănătatea emoțională.

Robotul dansează salsa (video)

Nu pot spune că sunt arachnofob, dar nici nu mă simt foarte bine la vederea unui păianjen, iar senzația este direct proporțională cu mărimea gânganiei (dacă o tarantulă mai poate fi numită așa). Ei bine, americanii de la Robugtix au creat o tarantulă robot mult mai puțin amenințătoare, pe nume T8.
tarantula robot
De fapt, robotul octopod este chiar prietenos și chiar simpatic atunci când în difuzoare răsună acorduri de salsa. Începe să se miște pe muzică precum un adevărat dansator înnăscut și ține ritmul cu piciorușele sale deloc păroase.
T8 a fost proiectat pe computer și apoi produs cu ajutorul unei imprimante 3D. Producătorul nu oferă foarte multe detalii tehnice despre tarantula robot, dar specifică faptul că T8 are nu mai puțin de 26 de servomotoare pentru controlul celor opt piciorușe, așa că cybertarantula are mișcări extrem de realiste. Mai stim că T8 are conectivitate Wi-Fi pentru a fi controlat cu ajutorul unui controller și pentru a se „înțelege” cu alți roboți T8. Cât despre prețul tarantulei, așează-te pe un scaun: 2.950$! Fiind conștienți totuși de faptul că roboțelul lor este un pic cam exclusivist pentru marea masă de cumpărători, Robugtix tocmai a lansat și o versiune mult mai accesibilă, T8X care costă „doar” 800$, iar dacă te grăbești să comanzi noul roboțel până în ianuarie, anul viitor, îl vei lua cu numai 500$. Marea diferență față de modelul mult mai costisitor constă în faptul că T8X nu este produs cu o imprimantă 3D și prin mijloace industriale.
Nu este foarte clar nici care sunt calitățile tarantulelor robot în afară de mișcările unduitoare pe muzica salsa.
Privește clipul pentru a vedea gângania robot dansând.



Fumatul te face să arăți mai bătrân

Pielea fumătorilor îmbătrânește mult mai rapid, comparativ cu cea a nefumătorilor, lucru vizibil prin prezența pungilor sub ochi și a ridurilor formate în jurul gurii, susțin cercetătorii americani, citați de Reuters.

smoking_400_03Oamenii de știință de la Case Western Reserve University și de la Spitalul Universitar din Cleaveland au utilizat pozele a 79 de perechi de gemeni identici, cu vârsta medie între 40 și 50 de ani. Circa trei sferturi dintre gemeni erau femei. Dintre acestea, 55 de perechi erau formate dintr-un frate fumător și unul nefumător, iar în cazul celorlalte 34, unul dintre frați a fumat, în medie, cu 13 ani mai mult decât celălalt. Trei voluntari au fost aleși apoi pentru a evalua aspectul persoanelor din fotografii, pe baza ridurilor și a caracteristicilor faciale legate de vârstă.

În 57% din cazuri, voluntarii care au evaluat fotografiile au considerat că geamănul fumător părea mai în vârstă decât celălalt frate care nu fuma. Niciunul dintre evaluatori nu știa care dintre cei doi frați este fumător. De asemenea, geamănul care a fumat mai mult timp decât fratele său a fost considerat ca fiind mai bătrân.

În urma evaluării, cercetătorii au observat că fumătorii au obținut un punctaj mai mare în ceea ce privește severitatea ridurilor la nivelul pleoapelor superioare și a celor din regiunea maxilarelor, în raport cu nefumătorii. Cu toate acestea, nu au existat diferențe între fumători și nefumători în evaluările ridurilor de pe frunte. În același timp, gemenii care au fumat o perioadă mai îndelungată decât frații lor aveau mai multe riduri la nivelul gurii, iar pungile de sub ochi erau mai pronunțate.

Cercetătorii au luat în considerare și alți factori care pot conduce la îmbătrânirea prematură a pielii, precum consumul de alcool, nivelul de stres ori folosirea de loțiuni cu factor de protecție UV. Aceste elemente au fost similare în cazul fumătorilor și nefumătorilor. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au luat în considerare numărul de țigări fumate pe zi și nu au evaluat diferențele de distribuire a grăsimii la nivelul feței (chiar dacă greutatea gemenilor era similară).

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Plastic and Reconstructive Surgery

Biblia în limba română a împlinit 325 de ani

Anul acesta s-au împlinit 325 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688) sau Biblia Cantacuzino - prima traducere completă a Bibliei în limba română.

biblia_de_la_bucuresti (Foto: crestinortodox.ro)Cu această ocazie, Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte de astăzi o expoziţie intitulată „Io Şerban Cantacuzino voievod, din mila lui Dumnezeu domn şi oblăduitor al Ungrovlahiei - o domnie între tradiţie şi inovaţie". Voievodul Şerban Cantacuzino (1678 - 1688) a susţinut traducerea şi tipărirea în limba română a principalelor cărţi sfinte, aducându-şi astfel o contribuţie majoră la transmiterea către credincioşi a mesajului divin.

Scrisă cu caractere chirilice, titlul ei complet era „Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului şi Noului Testament". Traducerea s-a bazat pe versiunea lui Nicolae Milescu a Septuaginta, revăzută de „oamenii locului", cu aportul fraţilor Greceanu (Radu şi Şerban), fiind tipărită în Ţara Românească cu ajutorul principelui Șerban Cantacuzino (1678-1688). Această Biblie a pus o piatră de temelie la dezvoltarea limbii române scrise, pentru mult timp ea fiind Biblia standard folosită de către Biserica Ortodoxă Română.

Expoziţia va fi deschisă până pe 13 ianuarie 2014, putând fi vizitată de marţi până duminică între orele 9:30 - 17:30.

Sursa: Agerpres 
SI AICI 

Concurs: „Alchimistul”, ediție aniversară

Ediţia aniversară a romanului Alchimistul de Paulo Coelho apare într-o formă grafică deosebită şi cuprinde o superbă mărturie a scriitorului la 25 de ani de la publicarea primei ediţii a acestei cărţi. Editura Humanitas Fiction vă oferă trei exemplare din această carte. Pentru a te număra printre câștigători, răspunde corect în comentarii la întrebarea de mai jos.
Alchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea, uluitoare prin simplitatea şi înţelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care îşi părăseşte casa din Spania, aventurându-se în deşertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu ştie care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depăşească obstacolele întâlnite în drumul prin deşert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumeşti se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.
În câte limbi a fost tradus romanul Alchimistul de la apariție și până acum?
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți. Concursul va dura o săptămână. Mult succes !

Toshiba FlashAir II – Wi-Fi și stocare într-un singur card SD

Toshiba a lansat noul card SD FlashAir II cu modul Wi-Fi încorporat și spațiu de stocare de până la 32 GB.
Cardurile SD cu Wi-Fi dedicate fotocamerelor nu mai sunt o noutate. Știi probabil deja de existența unor carduri similare, produse de Transcend sau primul asemenea card, Eye-Fi. Toshiba nu a făcut decât să lanseze următoarea generație de carduri proprii sub brandul FlashAir. Care sunt noutățile? Primul card FlashAir avea capacitate maximă de 16 GB și făcea parte din clasa 6 de viteză de transfer al datelor. Noul FlashAir II și-a dublat capacitatea și face parte din clasa 10 a vitezei de transfer.
Toshiba FlashAir 2
Pentru cei ce nu știu deja, cardurile SD cu Wi-Fi acționează ca un hotspot și pot fi accesate în rețeaua locală de până la șapte echipamente diferite în același timp (în cazul noului FlashAir II). Practic, după ce ai făcut o poză cu o cameră înzestrată cu un astfel de card, aceasta va putea fi accesată cu orice alt echipament cu conectivitate Wi-Fi (laptop, tabletă, smartphone etc.). Astfel, spațiul de stocare pentru poze devine virtual nelimitat pentru că după ce s-a umplut cardul SD poți transfera imediat datele pe un laptop, de pildă, și sterge apoi cardul pentru noi fotografii sau clipuri.
Toshiba FlashAir II va fi disponibil în magazinele Amazon, Newegg și toshiba.com/us la prețurile de 80$ pentru modelul cu capacitate de 16 GB și 100$ pentru cel cu 32 GB.

Ești în UE așa că trebuie să-ți pese!

Campania de pe platforma BlogalinitiativePentru concursul Blogger European”, se adreseaza blogerilor (vezi regulament) și se încheie astăzi, așa că încă mai aveți timp suficient să vă înscrieți. Ar fi interesant!
 
Anul acesta european al cetăţenilor 2013 aduce în prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, în calitate de cetăţeni ai acesteia. Toţi cei 500 de milioane de cetăţeni europeni beneficiază de aceste drepturi în viaţa de fiecare zi, iar avantajele pe care le conferă acestea se răsfrâng şi asupra economiei UE.
Datorită cetățeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht și a cărei a 20-a aniversare se sărbătorește în acest an, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință sau dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată.
Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetăţenia UE indică faptul că cetăţenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucât nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la liberă circulaţie şi dreptul de stabilire în alte ţări ale Uniunii. Din acest motiv, Anul european al cetățenilor are drept scop promovarea și explicarea acestor drepturi în rândul cetățenilor, precum și garantarea faptului că aceștia nu întâmpină dificultăți în exercitarea drepturilor ce derivă din Tratatul UE.
 
Un alt eveniment important!
Anul viitor, între 22-25 mai, vor avea loc alegerile europarlamentare. La fiecare 5 ani, cetățenii europeni își aleg, prin vot direct, reprezentanții în Parlamentul European, care le apără interesele în procesul de luare a deciziilor la nivel european. Instituțiile europene depun eforturi pentru a sublinia importanța unei participări cât mai largi la viitoarele alegeri europarlamentare.
 
Tu vei participa?
 
Pentru concursul Blogger European!

Nu mai sta coadă la coadă!

Greu de crezut că în zilele noastre poți să mai respiri și liniștit gândindu-te la cum să-ți petreci timpul liber fără a te bate la cap gândurl că trebuie să mai plătești anumite taxe unde va trebui să fii coadă la coadă. Dar cu toate acestea, cineva s-a gândtit la tine, la timpul tău liber și astfel s-a pus în mișcare site-ul ghiseul.ro, care este veșnic deschis, 24 din 24, 7 din 7 pentru plata taxelor și impozitelor locale.  Să sperăm că acesta nu va fi decât începutul și că pe viitor vor apărea mai multe site-uri de acest gen.
Felicitări celor de la ghiseul.ro!!!
Ce mai relaxare. Așa să tot plătești taxe!
Hai pe ghiseul.ro.
ghiseul.ro

Ei și acum o veste și mai bună!
Pentru cei ce doresc să își câștige bănuții înapoi, pot încerca să... citească în continuare :p

„Activează-ţi contul pe ghiseul.ro şi eşti înscris automat în promoţie!
Activarea contului pe www.ghiseul.ro (finalizată la momentul modificării parolei iniţiale) reprezintă o înscriere automată la tragerea la sorţi pentru 5 telefoane Galaxy S4 mini (respectiv 1 telefon în fiecare lună) şi pentru marele premiu constând intr-o tableta Samsung XE500T1C-A01RO Z2760 64GB WIN8”. Ei ce spui?!?
http://www.ditl3.ro/campanie-ghiseulro.aspx

INTRĂ AICI ȘI VEZI MINUNEA: http://www.ditl3.ro/campanie-ghiseulro.asp
http://www.ditl3.ro/campanie-ghiseulro.aspx