sâmbătă, 8 august 2015

Michelangelo a folosit Raportul de Aur atunci când a pictat tavanul Capelei Sixtine. Calculele care dovedesc geniul artistului italian

Raportul sau proporţia de aur este primul număr iraţional descoperit şi definit în istorie. El este aproximativ egal cu 1,618033. Acesta se regăseşte peste tot în natură, în forma uraganelor, la colţii elefanţilor şi chiar în galaxii.
Acesta marchează, de asemenea, proporţia dintre mână şi antebraţ, precum şi distanţa dintre cele trei încheieturi ale fiecărui deget.
Cercetătorii sunt acum convinşi că Michelangelo a folosit raportul de aur când a pictat faimoasa lucrare ”Creaţia lui Adam” de pe tavanul Capelei Sixtine.
Cele mai recente măsurători sugerează că frumuseţea şi armonia ce caracterizează lucrările marile pictor renascentist nu are la bază doar cunoştinţele sale de anatomie.
Studii anterioare au sugerat că lucrările italian ar conţine şi mesaje secrete potrivit cărora creierul uman este cea mai mare creaţie a lui Dumnezeu.
Secţiunea de aur a segmentului a+b din desen este realizată atunci când raportul dintre a+b şi a este egal cu raportul dintre a şi b. În această ilustraţie a este numit "extremă raţie", iar b este numit "medie".
O echipă de cercetători din Brazilia susţine că proporţia de aur a fost folosită pentru a îmbunătăţi lucrarea ”Creaţia lui Adam”.
Oamenii de ştiinţă au folosit un program de specialitate pentru a măsura distanţele dintre principalele elemente ale lucrării. Ei au descoperit că distanţa dintre degenete lui Adam şi ale lui Dumnezeu se află exact la diviziunea raportului de aur.
Apoi, ei au analizat posibile legături dintre aceste punct şi alte elemente de pe tavanul Capelei Sixtine.
”Rezultatul analizei a fost uluitor. După cum se poate vedea, degetele lui Dumnezeu şi ale lui Adam sunt aliniate cu celelalte imagini de pe tavanul Capelei în concordanţă cu raportul de aur”, au arătat cercetătorii.

Interviu cu psihologul Aurelia Vestemean

Psihologul Aurelia Vestemean explica Intr-un interviu realizat de catre redactorul sef al postului Radio Blaj - Nicu Goga care este importanta proiectului "Rețea de servicii mobile de recuperare complexa pentru copii si tineri cu dizabilitati din mediul rural din 3 judetele ale tarii Alba, Sibiu si Mureș" din perspectiva coordonatorului echipei mobile din judetul Alba.