sâmbătă, 25 februarie 2017

Dacă ar exista 5 etape ale dragostei, unde te-ai împotmoli?

După 40 de ani de căsnicie și o carieră de consilier matrimonial, psihoterapeutul Jed Diamond susține că a descoperit ceea ce face ca o relație să fie stabilă și de lungă durată.

Ai auzit vreodată că relația ta trece ”printr-o fază” din partea unor persoane care te desconsideră?
După 40 de căsnicie și o frumoasă carieră de consilier matrimonial, psihoterapeutul Jed Diamond susține că ”trecerea printr-o fază” poate fi exact cauza - 5 faze, de fapt - iar depășirea acestora cu răbdare face ca relația să fie din ce în ce mai sudată.

Faza 1: Îndrăgostirea
Faza 2: Formarea cuplului
Faza 3: Deziluzia
Faza 4: Crearea unei iubiri reale, de durată
Faza 5: Folosirea puterii în doi pentru a schimba lumea

Diamond spune că majoritatea cuplurilor/căsniciilor se împotmolesc la pasul al 3-lea, iar cei mai mulți se simt orbiți de această treaptă. ”Deseori, la această fază, ei încep să creadă că au ales partenerul greșit. După ce depășesc supărarea, încep să privească din nou”. Psihoterapeutul se referă la faptul că încep să se uite din nou după dragoste, dar în direcția greșită. Cuplurile nu înțeleg că, de fapt, la această etapă de deziluzie, nu se află sfârșitul, ci adevăratul început a unei dragoste trainice.

Pas cu pas, Diamond ne oferă câteva sfaturi și explicații:

Faza 1. Pasiunea dragostei

În acest stadiu sentimentele sunt trăite intens, psihoterapeutul explică că la această etapă dragostea este un fel de chimie, deoarece atunci când ne îndrăgostim suntem inundați de hormoni precum dopamina, oxitocina, serotonina, tesosteron și estrogen. Acesta este momentul în care ne proiectăm speranțele și visurile în cealaltă persoană. ”Suntem siguri că vom rămâne îndrăgostiți pentru totdeauna” spune Diamond, deoarece această persoană pare a fi perfectă, reală, pare a fi răspunsul dorințelor noastre.

Faza a 2-a. Formarea cuplului

Acum dragostea devine mai sudată, iar dezvoltarea ei face ca cei doi îndrăgostiți să formeze un cuplu. Acesta este un moment încununat de bucurie și unitate. ”Învățăm despre plăcerile și dorințele celuilalt și extindem viața noastră individuală pentru a începe o viață în doi”.
Ne simțim conectați cu persoana iubită, în siguranță și protejați. De multe ori credem că acesta este nivelul maxim de iubire și ne așteptăm să continue așa pentru totdeauna, apoi inevitabil ne apropiem de faza a 3-a.

Faza a 3-a. Deziluzia

Acum relațiile au ajuns la stadiul în care fie devin mai puternice, fie se clatină. Prima strălucire a iubirii începe să dispară, perfecțiunea face loc defectelor umane, total neatractive. Până și cele mai minore lucruri încep să irite. Oamenii încep să se simtă mai puțin iubiți și îngrijiți și prea mult responsabili.
La acest nivel, ne spune Diamond, ”începem să devenim din ce în ce mai ocupați cu munca sau familia și acumulăm multe nemulțumiri” . Începem să ne întrebăm unde a dispărut distracția, dragostea, nebunia pe care credeam că le trăim? Se întrevede ruptura! Renunțăm sau continuăm să persistam în relație?
Partea pozitivă în acest stadiu este că flacăra arde iluziile pe care ni le-am făcut până acum în legătură cu relația și partenerul nostru. Avem posibilitatea de a deveni mai iubitori și de a aprecia persoana de lângă noi așa cum este ea, nu proiecția noastră.

Faza a 4-a. Crearea unei relații reale, de lungă durată

”Unul din darurile cu care se confruntă nefericirea în faza a 3-a este acela că putem ajunge să iubim defectele ce ne cauzează durere și conflict” explică Diamond. După ce depășesc flacăra dureroasă a șlefuirii, cuplul începe să înțeleagă că defectele umane există chiar și în mijlocul dragostei adevărate.
Ajungem să învătăm, în acest stadiu, că în spatele viselor spulberate se află persoana iubită care îți împărtășește sentimentele în ciuda defectelor și a ajuns să te iubească exact așa acum ești. Nu este nimic mai statisfăcător într-o relație decât ca partenerul tau să te iubească și să te accepte așa cum ești.

Faza a 5-a. Folosirea puterii în doi pentru a schimba lumea

Aceasta este etapa în care diferențele și îndoielile au fost depășite, încrederea și comuniunea sunt cele care determină acum o dragoste adevărată și de lungă durată. În cazul în care putem învăța să depășim diferențele dintre noi și reușim să găsim dragostea reală și închegată în relațiile noastre, cine știe, poate împreună vom reuși să găsim o astfel de relație în raport cu întreaga lume.

Traducere: Gabriela Orian


Sursa:it.aleteia.org