vineri, 8 iulie 2011

vitMATINA De ce ne doare capul cand mancam inghetata?

Ingheatata poate provoca dureri de cap / Foto: Photoxpress.com

A savura o inghetata nu este o actiune placuta pentru toata lumea. Aproximativ 1 din 3 persoane acuza dureri de cap dupa ce consuma alimente reci (sucuri, fructe, inghetata, iaurt). Fenomenul de “inghetare” a creierului (brainfreeze) sau cefaleea la inghetata este prezent atat la copii, cat si la adulti si survine atunci cand o substanta rece care intra in contact cu cerul gurii, este consumata foarte repede.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Denumirea medicala a acestui tip de durere este de nevralgie sfenopalatina (nevralgie de ganglion sfenopalatin) si este provocata de stimularea nervilor senzitivi existenti in partea superioara a cavitatii bucale (cerul gurii). Consumul de alimente reci produce modificari bruste de vasomotricitate in vasele de la nivelul sinusurilor. Pentru ca partea superioara a cavitatii bucale se raceste foarte tare, este transmis un semnal catre creier, prin care i se cere acestuia sa creasca temperatura corpului. Prin vasodilatatie, creierul incearca sa proteje organismul, crescandu-i temperatura. In acest moment apare si durerea de cap, care poate dura intre 30 si 60 de secunde, fiind simtita, in special, la nivelul fruntii, potrivit Canada.com.

Acest fenomen poate surveni inclusiv iarna, potrivit studiului ICE-H, care mai demonstreaza si ca cefaleea la ingetata se produce de doua ori mai frecvent atunci cand alimentele reci sunt consumate repede. Prin urmare, prevenirea acestor dureri se realizeaza consumand lent alimentele reci sau mentinandu-le in cavitatea bucala suficient de mult timp, incat cerul gurii sa se poata obisnui cu aceasta temperatura. Daca durerea a apucat sa se produca, beti un lichid mai cald decat inghetata.

Autor: Redactia MedLive.ro

Sursa: http://medlive.hotnews.ro/vitmatina-de-ce-ne-doare-capul-cand-mancam-inghetata.html

România vrea să recâştige Moldova
Activişti din România militează pentru unificarea cu Moldova, până anul viitor, susţinând că vor să restabilească dreptatea, întrucât cele două ţări au fost unite în trecut. (Russia Today)

Rugăciuni pentru cosmonauți - azi ultimul zbor NASA

Astăzi se încheie programul spațial al NASA odată cu lansarea în spațiu a navetei Atlantis. Aceasta va reveni pe Pământ după 12 zile și va pune capăt unui program spațial de 30 de ani.

buzzaldrin_400Finanțat până acum de administrația americană, programul va fi dus mai departe de companii private precum SpaceX, Boeing sau Sierra Nevada, însă planurile lor nu se vor materializa mai devreme de anul 2015.Cu ocazia ultimului zbor oficial blogul religios al CNN face o trecere în revistă a evenimentelor religioase care au implicat rugăciunea cu sau pentru cosmonauți.

1968, ajunul Crăciunului: Membrii echipajului Apollo 8, primii oameni care orbitează în jurul Lunii, citesc din cartea Genezei într-o transmisie live televizată.


1969, iulie: Buzz Aldrin (foto) din echipajul Apollo 11 devine prima persoană care se împărtășește pe Lună. Prebiterian de religie, s-a împărtășit singur în naveta spațială și a devenit cel de-al doilea om care a pus piciorul pe Lună.


1970, aprilie: președintele Richard Nixon înalță o rugăciune cu întregul popor american pentru întoarcerea în siguranță a echipajului Apollo 13, după ce naveta a avut grave probleme tehnice în călătoria lor spre Lună.


1986, februarie: papa Ioan Paul al II-lea se roagă public pentru ca Dumnezeu să primească duhul celor șapte astronauți uciși în explozia navetei Challenger.


2003, februarie: explodează naveta Columbia. Aflat la bord, astronautul israelian Ilan Ramon avea cu el un microfilm cu Vechiul Testament oferit de președintele său, iar în agendă avea notate rugăciuni pregătite pentru o binecuvântare rostită asupra Pământului.


2005, august: în primul zbor după tragedia Columbia, Eileen Collins, comandantul navetei Discovery, rostește o rugăciune pentru foștii săi colegi.


2007, octombrie: cosmonautul malaezian Sheikh Muszaphar Shukor, de religie musulmană, se roagă în fiecare zi în timpul călătoriei de 11 zile pe Stația Spațială Internațională. Întrucât călătoria a implicat o frecvență sporită a „răsăriturilor" a avut nevoie de consilierea liderilor religioși pentru a ști de câte ori să se roage „pe zi" și încotro este Mecca.


2011, martie: Pilotul navetei Discovery, colonelul Eric Boe, își conduce echipajul într-o rugăciune înainte de ultima misiune a celebrei navete.

2011, mai: Cu ocazia ultimului zbor al navetei Endeavor papa Benedict al XVI-lea comunică cu astronauții aflați pe Stația Spațială Internațională.Astronautul italian Roberto Vittori îi spune pontifului că se roagă în spațiu „pentru mine, pentru familia mea și pentru viitorul nostru”.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Rugaciuni-pentru-cosmonauti---azi-ultimul-zbor-NASA-3767.html

Cuvântul sculptează!

8 Iulie – Nu-i acelaşi lucru

Rafa, de şase ani, îi spuse prietenului său Luis:

-«Eu, într-adevăr, nu-i înţeleg pe cei mai mari. Astăzi, tata mi-a tras o palmă pentru că nu scoteam limba la doctor iar ieri mi-a tras alta pentru că am scos limba la profesoara mea.»

Acţiunea este aceeaşi, însă intenţia este diferită. Pentru a şti dacă o acţiune este bună sau rea, nu este de ajuns să iei în calcul materialitatea faptului. Trebuie să ţii cont de intenţie şi, de asemenea, de circumstanţe. Nu este acelaşi lucru a arăta limba la medic cu a scoate limba la profesoară.

Putem altera un fapt, în sine bun, atunci când îl facem cu o intenţie rea şi putem revaloriza faptele noastre bune făcându-le pentru Dumnezeu, pentru a împlini voinţa lui, pentru a-i fi pe plac. În cartea „Camino” se spune la punctul 359: „Pune un motiv supranatural la munca ta profesională obişnuită şi astfel îşi vei sfinţi munca.”

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro