vineri, 27 iulie 2012

Infrastructura religioasă a Jocurilor Olimpice

Unii spun că, pentru ei, sportul este o religie. Și nici nu știu cât de aproape este această afirmație de rădăcinile istorice ale competițiilor sportive. Mai ales în cazul Jocurilor Olimpice, aceste rădăcini sunt incontestabile, iar roadele lor se văd până astăzi.

Foto: APVineri seara are loc deschiderea Jocurilor Olimpice 2012 de la Londra, cea mai importantă competiție sportivă internațională a anului. De teama unui atac terorist, organizatorii au dotat locația cu armament greu (montat pe acoperișurile din împrejurimi) și au pus la dispoziția securității chiar și lansatoare de rachete. La fel de vizibilă în presa occidentală este și „echiparea religioasă" a structurii de organizare.

Astfel, în Satul Olimpic există un centru multi-religios care găzduiește o cameră de plen și zone specifice pentru fiecare din cele cinci mari religii ale lumii, gestionate de reprezentanți ai acelor religii. Potrivit BBC, în fiecare locație unde se vor susține jocuri, va exista și o cameră pentru rugăciune.

În plus, nu mai puțin de 193 de capelani vor sluji nevoilor spirituale ale participanților la Jocurile Olimpice. „Avem mai mulți capelani musulmani, creștini - de la evanghelici la catolici, evrei - de la ortodocși la reformați," a explicat Canon Green, directorul serviciilor de capelanat multireligioasă în cadrul JO.

Cu 350 de candidați la postul de capelan, organizatorii au apreciat drept „sănătoasă" această deschidere pentru o raportare religioasă la competiția care urma să se desfășoare. „A fost sănătos pentru că nu am stat la o masă rotundă pentru a discuta despre ceea ce credem și ceea ce nu credem, ci am vorbit despre cum putem sluji mai bine în cadrul JO," a declarat rev. Canon Green.

Prezența reprezentanților religioși la JO a fost, încă din start, separată de ideea de prozelitism. „Capelanatul este aici pentru a sluji în timpul Jocurilor și a răspunde (unor nevoi, n.r.) - nu e vorba de evanghelizare," a notat Canon Green.

Societatea Biblică va oferi totuși gratuit Sfânta Scriptură spectatorilor JO, așa cum au făcut și în timpul Olimpiadei de la Beijing, din 2008. Diferența este însă că Bibliile de la Londra nu vor mai fi inscripționate cu logo-ul Jocurilor Olimpice.

Cu sportivi aderenți la nouă religii diferite, era numai normal ca organizatorii să ia în calcul necesitatea de a răspunde nevoilor religioase ale concurenților. Aceștia au ridicat diverse probleme legate de prevederile religioase pe care trebuie să le respecte. De exemplu indieni Sikh au cerut să poată purta turbane în ciuda faptului că acestea erau interzise din motive de securitate. Unii sportivi creștini au refuzat să alerge duminica. Sportivii musulmani au fost nevoiți să găsească o metodă de respectare a postului Ramadanului în ciuda solicitării pe care o implică JO. O noutate pentru competiție este faptul că femeile musulmane saudite au primit pentru prima dată permisiunea de a participa la olimpiadă.

Mergând înapoi pe cronologia relației dintre religie și JO, ajungem în 2008, când președintele israelian Shimon Peres a primit condiții speciale de cazare în Beijing pentru a nu fi nevoit să călătorească cu mașina în timpul Sabatului, ca să ajungă la ceremonia de deschidere a competiției. Peres va rata deschiderea JO anul acesta, findcă organizatorii de la Londra au refuzat să facă aranjamente speciale pentru a-l ajuta să nu calce Sabatul.

De fapt, relația dintre Jocurile Olimpice și religie a fost semnificativă încă din antichitate. La origine (776 î. Ch.), jocurile erau organizate în cinstea lui Zeus. Tocmai din cauza acestei încărcături religioase, împăratul Theodosius I (creștin) a decis să interzică jocurile în anul 393 (d. Ch.). Olimpiada a renăscut abia în 1896, în Atena, după ce un francez, Pierre de Coubertin, a reînnoit interesul publicului pentru competiția sportivă. Unii istorici numesc ce a făcut Coubertin nașterea unei „religii civile", bazate pe cultul corpului. Atletul devine un erou, un dumnezeu.

Coubertin însuși recunoștea, potrivit publicației Avvenire, că „prima caracteristică esențială a Jocurilor Olimpice, atât antice, cât și moderne, este să fie o religie... deasupra și din afara Bisericilor, o religie superioară a umanității."

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Infrastructura-religioasa-a-Jocurilor-Olimpice-7006.html

JOCURILE OLIMPICE: Programul competiţiilor de la Londra. (Mediafax)

Cuvântul sculptează!

27 IULIE

Pentru poarta curţii cortului, să fie o perdea lată de douăzeci de coţi, albastră, purpurie şi cărămizie, şi de in subţire răsucit, lucrat la gherghef, cu patru stâlpi şi patru picioare ale lor.

Exodul 27.16

În toată Sfânta Scriptură este înfăţişat un Nume Scump: ISUS CRISTOS, Fiul lui Dumnezeu. În versetul de mai sus Îl găsim pe Cristos având o semnificaţie simbolică. Numai credinţa călăuzită de Duhul Sfânt poate să-L vadă în aceste exemple. Dumnezeu l-a îndemnat pe conducătorul poporului Israel, pe Moise, să-I facă un loc unde să locuiască în mijlocul poporului. Moise trebuia să facă totul întocmai după modelul care i-a fost arătat pe munte, în textul nostru este vorba de poarta curţii cortului. Poarta constă dintr-o perdea alcătuită din patru materiale. Fiecare stofă şi fiecare culoare ni-l arată pe Domnul Isus Cristos.

Albastru ne arată culoarea cerului. Isus este Fiul lui Dumnezeu, Aşa îl descrie Evanghelia lui Ioan.

Purpuriu, era culoarea mantiei care o purtau regii. Aşa îl descrie evanghelistul Matei, ca regele lui Israel.

Cărămiziu: culoarea roşie intens aminteşte de Omul suferinţei care şi-a vărsat sângele Lui pe Golgota. Aşa îl descrie evanghelistul Luca.

In răsucit ne aminteşte de cingătoarea cu care se încingeau sclavii când serveau pe stăpânul lor. Isus este adevăratul Slujitor, aşa cum Îl descrie evanghelistul Marcu. Sunt patru evanghelişti, la fel cum sunt patru stâlpi care stau pe patru picioare.

Ce minunat este Cuvântul lui Dumnezeu! Omul poate şti toate acestea şi să meargă în pierzarea veşnică. Atât timp cât un om nu a intrat pe poartă este afară. Domnul Isus este poarta. El a suferit pe cruce pentru tine din cauza păcatelor tale. Recunoaşte înaintea lui Dumnezeu toată vina ta, crede în El care şi-a vărsat sângele pentru iertarea ta şi vei fi mântuit.


Sursa AICI

Cei mai mulţi bureţi, pe care îi utilizăm în gospodărie, sunt de origine sintetică, iar mulţi oameni sunt foarte uimiţi când află că bureţii originali sunt de fapt animale marine. Dar fie că sunt sintetici, fie că s-au dezvoltat, bureţii pot absorbi şi păstra lichidul prin miile lor de pori deschişi. Există însă lichide corosive, care dăunează acestor bureţi şi care îi pot distruge complet.

Copiii sunt ca bureţii. Ei absorb modelul de comportament şi ideile cu care vin în contact. De aceea trebuie să fim foarte atenţi cărei influenţe îi supunem şi ce umple gândurile lor. Ce absorb copiii noştri în casele noastre? Ce literatură citesc ei? Dacă ascultă discuţiile noastre, ce fel de cuvinte frumoase sau urâte aud ei şi ce fel de comportament văd ei la noi? Suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă a-L iubi pe Domnul Isus şi a fi un ajutor pentru alţii? Există un climat duhovnicesc bun în casa noastră? Facem totul pentru a umple inimile copiilor cu gândurile lui Dumnezeu?

Când copiii vor fi mari, vor reflecta ceea ce au învăţat şi experimentat în anii în care au fost capabili să înveţe. De aceea să fim atenţi, ca aceşti mici „bureţi“ să absoarbă în casele noastre numai ceea ce este de folos, bun şi spre zidire.

Sursa: http://www.gbv.ro/meditatii-zilnice/samanta-buna/2012-04-21?mini=meditatii-zilnice%2Fsamanta-buna%2F2012-04