marți, 6 ianuarie 2015

Fostul "Lup gri", turcul Mehmet Ali Agca, care locuiește în prezent la Istanbul, a fost reţinut sâmbătă, 27decembrie, la Roma pentru verificări: a intrat ilegal în Italia și ar putea fi expulzat. În urmă cu câteva săptămâni, viza pentru Italia îi fusese refuzată.

Directorul adjunct al Biroului de Presă al Sfântului Scaun, părintele Ciro Benedettini a declarat pentru agenția italiană AGI că "Agca a vrut doar să depună un buchet de trandafiri la mormântul Sfântului Ioan Paul al II-lea, gest pe care l-a şi făcut fără probleme (...). Trecerea sa prin Bazilica Vaticană a fost foarte scurtă."

Ali Agca a vizitat într-adevăr mormântul lui Ioan Paul al II-lea din Bazilica San Pietro sâmbătă dimineața; era aniversarea a 31 de ani de la vizita istorică a Papei polonez în celula sa din închisoarea romană Rebibbia, pe 27 decembrie 1983.

Ioan Paul al II-lea a mers atunci să-i spună direct lui Mehmet Ali Agca că l-a iertat pentru că a atentat la viața lui pe 13 mai 1981. Papa îl iertase deja în aceeaşi zi și ceruse catolicilor să se roage pentru "fratele" său pe care l-a "iertat sincer."

Din acel moment, 13 mai 1981 se aniversează ca fiind ziua iertării imediate, semn al milei pe care Sfîntul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat-o ca moștenire spirituală.

"Am simțit nevoia unui astfel de gest", a declarat fostul terorist de extremă-dreaptă agenţiei italiene ADN-Kronos, pe care a contactat-o pentru a fi filmat și pentru a face declarații de pe treptele Bazilicii Sfântul Petru.

El a spus că a ţinut să ajungă la "locul minunii", care are legătură cu al treilea secret de la Fatima şi care este locul intervenției Fecioarei Maria. După un mesaj despre "sfârșitul lumii", şi-a încheiat declaraţia cu mesajul: "Mărire lui Isus Cristos, singurul Mântuitor al omenirii." După acestea a depus trandafiri albi pe mormântul sfântului papă.

Ali Agca ar putea fi expulzat din Italia pentru că a intrat ilegal în țară: a ajuns din Austria cu maşina vineri, 26 decembrie. Va trebui să dea explicaţii la DIGOS (Divizia de Operațiuni speciale a poliției italiene), unde a fost dus sâmbătă.

În urma atentatului din 1981, justiția italiană l-a condamnat la 19 ani de închisoare. Grațiat în anul 2000, de către președintele Carlo Azeglio Ciampi, cu acordul Papei Ioan Paul al II-lea și al Vaticanului, Ali Agca a fost încarcerat în Turcia pentru un jaf bancar care data din 1970 și pentru asasinarea un jurnalist turc în 1979. El a fost eliberat la 18 ianuarie 2010, din închisoarea Sincan, aproape de Ankara.

În 2009, a declarat că a devenit catolic pe 13 mai 2007, exprimându-şi dorința de a vizita mormântul papei Ioan Paul al II-lea. "Am decis să mă întoarc cu pace la locul atentatului și să dau mărturie lumii despre convertirea mea la catolicism ", a declarat el într-o scrisoare publicată de un săptămânal italian.

Atunci, el a mai adăugat: "Mi-aş, dori să merg la Roma doar o zi pentru a mă ruga la mormântul lui Ioan Paul al II-lea şi să-mi exprim recunoștința mea pentru iertarea lui."

Afirmaţiile sale au fost întâmpinate cu scepticism de către autorităţile italiene, dar fostul teroristul a vrut să confirme dorinţa sa sinceră prin gestul de sâmbătă, 27 decembrie 2014.

Traducere: ACC

Pentru video: AICI










Sursa foto/video: http://www.dailymail.co.uk