luni, 9 noiembrie 2015

Trei pași pentru a vă ține căsătoria departe de divorț

Poate doriti să vă consolidați căsătoria. Poate că sunteți căsătoriți de zeci de ani sau poate sunteți la începutul drumului. Sentimentele voastre ca soți pot varia și trăi suișuri dar și coborâșuri. Un lucru însă este cert: toți soții își doresc ca legănântul lor să dureze o viață, iar în tot acest timp iubirea să crească fumos cu fiecare an care trece.

Acest lucru este însă posibil? Rata divorțurilor este în continuă creștere și mulți dintre noi am văzut atât de multe cupluri în pragul divorțului,  ce păreau odată de nedespărțit.

Steve Bollman, fondatorul oranizației Paradisus Dei, având convingerea că acestă legătură este cu adevarat veșnică, a instituit un program în câteva parohii americane, intitulat: Alegerea vinului: 7 pași pentru o căsătorie aflată în dificultate.

Bollman insistă asupra faptului că nu doar Biserica este cea care trebuie să sublinieze frumusețea căsătoriei. Știința și diverse studii arată că o căsătorie văzută de ambii soți ca un întreg îi face pe aceștia mai fericiți, mai sănătoși și mai prosperi, iar acest lucru are efect și asupra psihicului.

Programul propune 7 pași cuplurilor aflate în dificultate: Pentru cine e interesat să-l urmeze, în continuare sunt descriși primii 3 care fac referire la începtutul căsătoriei:

1.    Respectarea promisiunilor matrimoniale: Cu siguranță aici se face referire la fidelitatea fizică fată de partener.  Trebuie să înțelegem că nu  vorbim doar despre infidelitate, fapt ce determină ca șansele unui divorț să fie de  300%. Starea de fidelitate fizică este vătămată și de ulilizarea pornografiei, care potrivit studiilor neurologice, este prelucrată de către creier ca o întalnire sexuală reală. Fidelitatea e mai mult decât orice într-un cuplu, e puterea de a-ți da viața pentru persoana iubită.

2.    Factorul financiar. Aceleași studii arată că stresul financiar este experimentat în fiecare an de aproape un sfert dintre cupluri.  Dacă începem să vedem banii ca un instrument care ne poate garanta binele într-o căsătorie, atunci e  bine de știut că acest factor este doar o sursă de tensiune și nu de fericire. Creierul generează fericire ori de câte ori dăruim cu bună voință bani celor din jurul nostru, dar este cazul și în situația noastră?

3.    Dăruirea timpului nostru lui Dumnezeu. Chiar dacă poate părea pentru unii ca fiind neadevărat, mersul la biserică săptămânal a ambiilor parteneri, reduce șansele de divorț. Rata divorțurilor în cadrul celor care nu frecventeză Biserica este de 2,5 ori mai mare decât în cazul celor care merg săptămânal. Biserica cu adevărat schimbă comportamentul și inimile oamenilor.

Cu singuranță cu toții ne dorim mai mult de la căsătoria noastră. Dar urmând acesți pasi participăm la "alegerea vinului" și astfel fiecare dintre noi prin propriu exemplu poate contribui la promovarea vocației de a fi fericit cu persoana de langă noi. Următorii pași, contribuie la înțelegerea frumuseții a ceea ce este cu adevărat căsătoria.

Pașii funcționează cu adevărat. Statisticile făcute în parohiile americane arată că 4 din 5 cupluri care au urmat cei 7 pași se declară acum fericite în căsătoria lor și doar 1 din 5 afirmă că în continuare relația se află în dificultate.

Căsătoria e mai mult decât o ceremonie frumoasă urmată mai apoi de un declin. Pentru un creștin adevărat, căsătoria este o bucurie de durată care ne va ajuta să ajungem în Împărăția lui Dumnezeu.


Traducere: Orian Remus Anghel


Sursa:aleteia.org