miercuri, 23 martie 2011

Pr. Claudiu Dumea: Pagini dificile ale Noului Testament

Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iaşi anunţă apariţia, în colecţia “Studii Biblice”, a cărţii “Pagini dificile ale Noului Testament”, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Lucrarea, accesibilă din toate punctele de vedere, îşi propune să ofere cititorilor o explicaţie cu privire la câteva teme din Noul Testament, făcând o legătură între acestea şi unele evenimente istorice, mai recente sau mai îndepărtate, precum şi folosindu-se de unele teme sau opere literare, dar referindu-se şi la unele subiecte care, de-a lungul istoriei creştinismului, au stârnit polemici.

Ca şi în cartea “Pagini dificile ale Vechiului Testament”, scrisă tot de acelaşi autor, temele tratate au stârnit dintotdeauna curiozitatea prin caracterul lor enigmatic, simbolic. Autorul abordează teme precum autorii cărţilor Noului Testament, stabilind, prin argumentele unor exegeţi, o cronologie a apariţiei scrierilor Noului Testament; cărţile apocrife, despre care autorul spune că au două scopuri: răspândirea gnosticismului şi umplerea unor goluri din viaţa lui Isus cu povestiri fantastice, pentru a satisface curiozitatea. Din Cartea Apocalipsului sunt dezvoltate o serie de teme, cum ar fi semnificaţia numerelor, identitatea fiarei şi explicaţia caracteristicilor sale, interpretarea ecleziologică şi mariană a femeii.

O altă temă dezvoltată este cea a Neprihănitei Zămisliri, despre care autorul spune că nu este exprimată explicit şi clar în Biblie, dar e conţinută implicit în texte precum Geneza 3,15, Luca 1,28.42-43. Sunt prezentate teme din istoria Bisericii care au stârnit polemici sau reprezintă probleme actuale, precum Biblia şi icoanele, stabilirea datei Paştelui, sfârşitul lumii. Printre temele dezvoltate se mai numără paradisul, purgatoriul şi iadul, dar şi problema reîncarnării, prezentând istoria apariţiei şi trecerii de la un popor la altul a acestei doctrine, ajungând până în zilele noastre. Cartea are un limbaj plăcut, pe înţelesul tuturor. De aceea, este recomandată tuturor celor care manifestă un interes pentru o înţelegere mai profundă a Noului Testament.

Sursa: Ercis.ro

Sursa> http://www.catholica.ro/2011/03/22/pr-claudiu-dumea-pagini-dificile-ale-noului-testament/