vineri, 6 februarie 2015

11 sfaturi pentru a crește copii bucuroși

Cum se predă o atitudine de recunoștiință
de Kathleen M. Berchelmann
Obosiți de certuri, gelozie și egoism? Copiii sunt prin natura lor egoiști și materialiști, dar vestea bună este că recunoștiința se poate învăța. Și de la recunoștiință derivă bucuria. Iată 11 sfaturi pentru a-i învăța pe copii recunoștiința și pentru a crea o familie mai fericită.
1. Surprinde-ți! Evitați multe alegeri. Suprizele îi ajută pe copii să vadă ceva ca pe un dar, nu ca pe un drept. Având prea multe opțiuni provoacă nefericire - se întreabă mereu dacă ar putea avea ceva mai bun.
2. Discutați despre partea cea mai bună a zilei: găsiți în fiecare zi puțin timp pentru a discuta despre ce vă face să fiți recunoscători - poate la cină, înainte de a merge la culcare sau în timp ce vă deplasați. Întrebați pe copiii voștri: „Care a fost cea mai bună parte a zilei voastre?”.
3. Învățați-i pe fii voștri despre trecutul lor - Care sunt istoriile voastre de familie cu dificultăți și stăruințe? Amintiți-le copiilor ce înseamnă cu adevărat o muncă grea. De mic copil, bunica mea spăla vase pentru zece cenți pe săptămână, iar acum păstrăm fotografia ei în biroul nostru, povestindu-le copiilor noștri istoria. Nu sunteți siguri de trecutul vostru? Faceți o vizită de familie la muzeul de istorie, pe un câmp de luptă sau la un alt site istoric. Vă veți întoarce acasă recunoscători.
4. Ajutați-i pe copiii voștri să servească pe cineva care nu are „nevoie” de caritate: Pentru copii este foarte bine să participe la colecții de alimente ale cercetașilor și la alte programe de caritate din comunitate. Dar cum astfel de evenimente se desfășoară de puține ori pe an, ar fi mai bine să găsiți pe cineva în viața voastră de zi cu zi, pe care copiii voștri îi pot servi în mod regulat, chiar dacă persoana respectivă nu are în mod strict nevoie de binefacere. Avem o vecină care locuiește singură și care apreciază ceea ce rămâne din meniul nostru, astfel încât nu trebuie să gătească pentru o singură persoană. Copiilor noștri le place foarte mult să mergă și să-i ducă mâncare.
5. Concentrați-vă toată ziua pe aspectele pozitive: Le spun copiilor mei de foarte multe ori pe zi: „Atitudinea este o alegere”. Alegerea averii unei atitudini pozitive este regula noastră principală în casă. Este un efort care durează întreaga zi pentru a scăpa de lamentări și de gelozii și pentru a ne concentra pe aspectele pozitive. „Mi-e sete!” trebuie să devină „Mama, poți să-mi aduci ceva de băut, te rog!”; „Unde îmi sunt pantofii?” trebuie să devină „Tata, poți te rog să mă ajuți să-mi găsesc pantofii?”.
6. Să spună „mulțumesc”: Învățați copiii să spună „mulțumesc”, ca și parte a unei fraze complete. Străduiți-vă pentru ca copiii voștri să spună „mulțumesc”, fără a fi nevoie să le amintiți. Timp de zece ani le-am amintit copiilor mei să spună „mulțumesc” atunci când erau serviți la restaurant, dar nu am reușit să-i fac să spună fără a trebui să le sugerez. Acum dacă uită să spună „mulțumesc”, trebuie să caute chelnerul care i-a servit și să-i mulțumească personal înainte de plecare.
7. Dați exemplu: De câte ori pe zi spuneți „mulțumesc”? Le-ați spus copiilor voștri pentru ce sunteți recunoscători astăzi? Copiii noștri privesc fiecare mișcare a noastră. Nu putem să le cerem lor să fie mulțumitori dacă noi nu suntem. Mergeți acasă și vorbiți despre momentele fericite ale zilei, făcând o alegere conștientă pentru a nu vă lamenta.
8. Învățați-i că „este mai bine a da decât a primi”. Chiar și cei mici pot cumpăra și pot face cadouri la alții. Provocați-i să cumpere mici cadouri altora, fără să cumpere nimic pentru ei. Este dificil!
9. Găsiți timp pentru activitățile casnice. Majoritatea copiilor au cel puțin patru ore la dispoziție din momentul în care vin acasă de la școală și până se pregătesc pentru a merge la culcare. În aceste patru ore trebuie să facă temele, să urmărească activitățile extra-școlare, să mănânce, să facă o baie și să se pregătească pentru somn. Este dificil să se găsească timp și pentru activitățile de gospodărie, dar fără acestea copiii nu pot înțelege ce înseamnă să întreții o casă - de la sine înțeles spălătoria și vasele curate. Găsiți activități pentru copii adecvate vârstei lor, chiar și pentru cinci sau zece minute pe zi. Lăsați treburile care necesită mai mult timp pentru sfârșitul săptămânii.
9. Asigurați-vă că cei mai mari au grijă de cei mai mici: Se spune că nu poți să înțelegi cu adevărat ce înseamnă să crești un copil până când nu ai copiii tăi. Poate este adevărat, dar dând copiilor mai mari responsabilitate pentru cei mai mici, îi va ajuta să aibă o atitudine de recunoștiință față de părinți. Copiii mai mari vor câștiga încredere în sine și un simț de responsabilitate, iar raportul pe care îl vor construi cu cei mici va dura o viață întreagă.
10. Faceți cadouri „experimentale”, nu obiecte: Prea multe jucării? Ce ziceți despre un abonament la muzeul copiilor, o înscriere la fotbal sau un camping? Cadourile „experimentale” construiesc relații.
11. Monitorizați mass-media la care sunt supuși copiii voștri. Copiii noștri sunt bombardați de marketing adaptat la diferite vârste și sunt prea tineri pentru a-l înțelege sau pentru a opune rezistență. Mass-media promovează materialismul. Este de datoria noastră să monitorizăm cu atenție sursele la care sunt supuși copiii, astfel încât aceștia să nu se simtă incompleți sau nerealizați.

Traducere: Liviu Ursu

Kathleen M. Bechelmann, este asistent de pediatrie Washington University School of Medicine din St. Louis și mama a cinci copii. Contribuie în mod regulat la Alteia, ChildrensMD, CatholicPediatrics și CatholicMom, la multe transmisiuni televizive și radiofonice. Site-ul ei este KathleenBerchelmannMD.com


Sursa:aleteia.org