vineri, 19 decembrie 2014

imagine Scoala pentru o Romanie Verde

Fantoma de la... vocea României

Cristian China-Birta (un rocker bătrân), ne invită să îl susținem pe Tiberiu Albu la Vocea României și să urmărim emisiunea ce a adunat cei mai mulți români în fața TV-ului. M-a distrat tare mult afirmația chinezului când am citit confesiunea lui că atunci  „când voi pleca din această lume o să o fac în ritmuri de rock”. Aș fi curios ce piesă ar asculta în timp ce pleacă... dar să sperăm că nu prea devreme. Însă, să ne întoarcem la notele noastre și să ne gândim de ce l-am susține pe tânărul Tiberiu:
1. Pentru că are o voce deosebită de a celorlalți concurenți.
2. Pare o noutate care readuce în actualitate muzica pierdută în timp.
3. Este talentat și promite mult... mult mai mult decât crețul părului...
4. Este o voce care va atrage mulți tineri.
5. Trăiește muzica într-un mod particular

Tu ce de îl vei vota pe Tiberiu în 19 decembrie,

după 20:30 la emisiunea Vocea României???

Papa Francisc îi scrie Cardinalului Lucian


Papa Francisc a adresat o scrisoare de felicitare Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, cu ocazia împlinirii pe 19 decembrie a 50 de ani de la hirotonirea întru preoţie. Trasmiţându-i cele mai alese urări, Suveranul Pontif îşi manifestă gratitudinea sa pentru slujirea Cardinalului începută acum 50 de ani când Biserica Greco-Catolică era încă asuprită.

Nu au lipsit obstacolele – afirmă Papa, aducând aminte de durerea și tristețea în care se zbătea Biserica Română Unită - care au vrut să te împiedice să înaintezi spre sfântul tău țel. În schimb, sufletul tău niciodată nu s-a clătinat, ci dimpotrivă, cu îndrăzneală, ai înaintat pe calea cea dreaptă până când, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai primit cu bucurie darul preoției pe data de 19 Decembrie anul 1964.

Sfântul Părinte îi mulţumeşte, totodată, Preafericirii Sale pentru că în tot acest timp a continuat să se ocupe cu multă dăruire de grija spirituală a sufletelor, motiv pentru care în anul 1990, Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a numit Întâistătător al eparhiei de Maramureș. Patru ani mai târziu, a fost numit Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Biserică căreia Papa Benedict al XVI-lea i-a atribuit în anul 2005 un grad mai înalt, astfel încât Mitropolitului Lucian i s-a încredințat titlul de Arhiepiscop Major. În anul 2012, pentru meritele sale în Biserică, Arhiepiscopul Lucian Mureşan a fost creat Cardinal.

La final, Papa Francisc aduce mulţumiri lui Dumnezeu şi-i acordă binecuvântarea sa apostolică: “Cristos, Păstorul cel Veșnic, prin mijlocirea Preamăritei Pururea Fecioarei Maria, să te copleșească cu toate darurile cerești și cu toată bogăția harurilor Sale.”

În cele ce urmează, vă punem la dispoziţie traducerea din latină a scrisorii şi imagini cu textul original:

Venerabilului Nostru Frate
Lucian Cardinal Mureșan
Arhiepiscop Major
al Arhidiecezei Mitropolitane de Făgăraș și Alba Iulia - România

Întrucât celebrezi 50 de ani de când ai primit harul preoției, îți scriem cu bucurie, Venerabile Frate al Nostru, această scrisoare pentru a-ți adresa cele mai alese urări, și de asemenea să îți manifestăm spiritul nostru frățesc. Cu adevărat, cu prilejul acestui eveniment solemn din viața ta, considerăm a fi o ocazie foarte favorabilă să îți manifestăm gratitudinea noastră pentru jertfa depusă în aceste timpuri, dedicată într-un mod activ față de grija sufletelor, împletită cu slujirea Scaunului lui Petru. Fiindcă preotul urmează exemplul dat de Dumnezeiescul Învățător, Cel care „a venit în lume nu ca sa fie slujit ci ca să slujească” (Mt 20,28), tu manifești sârguința ca prin Botez să îi introduci pe oameni în Poporul lui Dumnezeu, prin Taina Spovedaniei să îi împaci pe cei păcătoși cu Dumnezeu și cu Biserica, prin Taina Euharistiei să oferi Tatălui Atotputernic pâinea cea neprihănită, așa cum Mântuitorul Nostru a poruncit la Cina cea de Taină și a transmis Apostolilor ca amintirea Sa să fie celebrată în veci. 

Într-adevăr, nu trebuie să uităm durerea și tristețea în care se zbătea Biserica fiind asuprită în patria ta, astfel încât ai fost nevoit să dai amânare studiilor sacre și preoției, lucru care aproape te-a adus la pierderea speranței. Din fericire, în anul 1960 ai fost trimis la Alba Iulia ca să îți pregătești sufletul spre primirea preoției. Nu au lipsit obstacolele care au vrut să te împiedice să înaintezi cu ușurință spre sfântul tău țel. În schimb, sufletul tău niciodată nu s-a clătinat, ci dimpotrivă cu o adevărată îndrăzneală, ai înaintat pe calea cea dreaptă până când, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai primit cu bucurie darul preoției pe data de 19 Decembrie anul 1964. 

Mai apoi, după ce ți s-au încredințat mai multe slujiri, ai continuat să te ocupi cu multă dăruire de grija spirituală a sufletelor. În anul 1990, Sfântul Ioan Paul al II-lea te-a numit Întâistătător al diecezei Maramureșului, iar patru ani mai târziu, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii de Făgăraș și Alba Iulia, Biserică căreia, Benedict al XVI-lea, Predecesorul nostru, i-a atribuit în anul 2005 un grad mai înalt, astfel încât ție ți s-a încredințat titlul de Arhiepiscop Major. Totodată, Predecesorul Nostru, în anul 2012, te-a numit în Colegiul Părinților Cardinali, pentru meritele tale în Biserică precum și pentru dragostea față de turma ta pe care ai nutrit-o în mod permanent.

Așadar, Venerabile Frate al Nostru, pe cât de memorabilă este această zi a vieții tale, pe atât este de potrivit ca multe laude să fie aduse Providenței prin aceste cuvinte: „bucura-se-va inima mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a făcut bine şi voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt” (Ps 13, 6). Cristos, Păstorul cel Veșnic, prin mijlocirea Preamăritei Pururea Fecioarei Maria, să te copleșească cu toate darurile cerești și cu toată bogăția harurilor Sale. Această binecuvântare pe care o dăruim ție întru Domnul, o împărtășim, Venerabile Frate al Nostru, în virtutea profundei Noastre iubiri Apostolice de mijlocire, tuturor celor care colaborează cu tine, tuturor membrilor familiei, prietenilor și celor dragi.

Emis în cetatea Vaticanului, ziua 19 Noiembrie, anul 2014, al doilea al Pontificatului nostru.

Francisc




ÎNTRU MULŢI ANI, STĂPÂNE!