vineri, 14 noiembrie 2014

Expoziţie de artă feministă ce îndeamnă populaţia la arderea bisericilor!


Mesajul înscris pe o cutie de chibrituri expus ca operă de artă este urmatorul “Singura dată când Biserica luminează este atunci când arde”. Totul s-a petrecut în cadrul expoziţiei “O sabie cu adevărat utilă” desfăşurată în urmă cu două săptamâni la Muzeul Naţional “Reina Sofia” din Madrid. Cu privire la acest eveniment, directorul muzeului Manuel Borja-Villel a declarat că acestă expoziţie a avut ca scop “gândirea critică”.

În plus faţă de această cutie descrisă mai sus, în cadrul aceleaşi expoziţii, pe ecranul aflat în incinta muzeului a aparut şi o imagine a Sfintei Fecioare Maria înconjurată de sfinţi, imagine care avea ca descriere cuvântul ”idioţi”. Expozitia nu a fost lipsită nici de sloganuri care atacau Biserica, dintre acestea amintim de pildă favoarizarea avortului precum şi o readaptare modernă a rugăciunii ,,Tatăl nostru” care în continuare la cuvintele: “Tatăl nostrum”, era adăugat “acordă-ne dreptul de a decide asupra corpului nostru şi harul de decide să nu fim virgini sau să devenim mame”.

Cu toate că şi-a primit multe critici, Borja-Villel este convins că expoziţia a reprezentat doar un catalizator important pentru gândirea şi dezbaterea politică, gândire împărtaşită de asemenea şi de Ministrul educatiei şi culturii Jose Ignacio Wert.

Acest eveniment a stârnit proteste în toată Spania. Asociaţia Naţională a Juriştilor Creştini l-au denunţat pe directorul muzeului pentru sprijinirea insultei precum şi incitare la ură şi violenţă solicitandu-i suspendarea din orice funcţie publică.

În tot acest timp o petiţie semnată de 50.000 de cetăţeni îi cere demisia lui cât şi ministrului Culturii care patronează direct celebrul muzeu vizitat anual de aproximativ 3 milioane de oameni din întreaga lume.

Au fost instituţii şi organizaţii care l-au apărat pe Borja-Villel, iar dintre acestea amintim Comitetul International pentru Muzee, Confederaţia Internaţională de Artă Contemporană precum şi Asociaţia spaniolă a galeriilor de Artă, care au insistat şi insistă că “muzeul ca instituţie publică trebuie să respecte libertatea de exprimare a artiştilor şi libertatea de opinie.

Un alt mesaj de susţinere a venit din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului care a transmis următorul mesaj: Libertatea de exprimare nu este totul şi nu poate incita la violenţă”.

Cel mai puternic mesaj împotriva directorului conform ziarului spaniol El Confidencial, a venit din partea angajaţilor muzeului care au trimis presei o scrisoare nesemnată şi asta de teama urmărilor.

Ca angajaţi ai muzeului nu vrem să fim parte dintr-un astfel de proiect slab din punct de vedere artistic şi dezastros din cauza mesajului subliminal care îndeamnă la ură.

Scrisoare angajaţilor se încheie astfel: Ce s-ar întâmpla dacă orice lucrare expusă în Muzeul Reina Sofia ar incita la violenţă împotriva sinagogilor sau diferitelor rase umane? Vă răspundem tot noi: Vom protesta în acelaşi mod ca în acest caz!

Traducere: Orian Remus Anghel

Sursa:www.tempi.it