joi, 8 septembrie 2016

Top 5 cărți scrise în închisoare

În această perioadă în care scandalul cărților scrise în închisorile din România este încă departe de a se fi stins, ne-am gândit că ar fi interesant să încropim un Top 5 al cărților scrise în închisori. Scrise... pe bune de data aceasta și în niciun caz în modul în care ne-au obișnuit prizonierii „de lux” din țara noastră. Iată deci cele cinci titluri alese de noi. Întrucât lista din care am făcut selecția este una neașteptat de amplă, vă așteptăm cu sugestii privind părerea voastră în ceea ce privește cele mai interesante cărți care s-au născut în aceste condiții. 
  1. Don Quixote de Miguel de Cervantes
Considerat de unii drept primul roman modern european, precum și una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată, „Don Quixote” s-a născut în timp ce autorul, Miguel de Cervantes, era încarcerat din pricina faptului că autoritățile descoperiseră o serie de nereguli privind conturile sale, după ce acesta lucrase ca specialist în achiziții pentru Armata Spaniolă. Din fericire, după ce prima parte din „Don Quixote” a fost publicată în 1605 și a devenit un succes imediat, autorul nu a mai avut niciodată probleme financiare.
  1. Moartea regelui Arthur de Sir Thomas Malory
Deși personajele centrale ale legendei regelui Arthur sunt în majoritate eroi nobili, demni de admirație, iată că mintea care a dat naștere romanului „Moartea regelui Arthur” aparținea cuiva care a fost acuzat că ar fi un bătăuș, hoț, răpitor și violator. Malory și-a scris legendele romantice în timp ce se afla în închisoarea Marshalsea din Londra, așteptându-și procesul în care era acuzat că ar fi organizat un șir de peste 100 de jafuri violente. Procesul însă nu a mai avut loc, iar Malory a ieșit din închisoare în 1461, atunci când Edward al IV-lea a fost încoronat.
  1. Mein Kampf de Adolf Hitler
În 8 noiembrie 1923, pe străzile din Munich, Adolf Hitler împreună cu alți 2000 de naziști mărșăluiau pentru a deturna o întâlnire politică ce avea loc acolo. Acuzat de trădare și încarcerat în închisoarea Landsberg din Bavaria, Hitler își va scrie aici celebra autobiografie intitulată „Mein Kampf”.
  1. Principele de Niccolo Machiavelli
Prins în luptele de putere din Florența anului 1512, Niccolo Machiavelli, un diplomat respectat al vremii, este acuzat că ar fi conspirat împotriva statului de către familia conducătoare, Medici, iar mai apoi arestat, torturat și aruncat în închisoare. După eliberare, îi este interzis să mai calce în Florența iar în perioada exilului, Machiavelli scrie „Principele”, o lucrare ce va deveni în timp un reper în strategia politică, la care vor apela de-a lungul timpului cele mai diverse personalități: de la regele britanic Henry VII, la americanii Benjamin Franklin and Thomas Jefferson, la împăratul francez Napoleon și până la liderul mafiot John Gotti.
  1. Consolarea filosofiei de Boethius
Filosoful antic Anicius Manlius Severinus Boëthius, cunoscut mai bine drept Boethius, a fost închis în anul 520 pentru încercarea sa de a reconcilia Biserica Ortodoxă cu rivala sa, Biserica Romano-Catolică. Așteptându-și condamnarea la moarte timp de doi ani în închisoare, Boethius va scrie o operă de inspirație grecească, numită „Consolarea filosofiei”. Deși aproape uitat în ziua de astăzi, volumul a fost unul foarte popular în perioada Evului Mediu, influențând un număr mare de scriitori, printre care și pe Dante Alighieri, care l-a transformat pe Boethius într-unul dintre persoanajele celebrei sale scrieri „Divina Comedie”.
„Ei l-au biruit prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturisirii lor şi nu şi-au iubit viaţa chiar până la moarte.” – Apocalipsa 12:11
În timpul războiului din Coreea, în armata americană s-a distins „sergentul Reckless”, care era de fapt… o iapă. Povestea acesteia este remarcabilă. În 1952, a fost cumpărată de locotenentul Eric Pedersen, din cadrul corpului de Pușcași Marini, pentru 250 de dolari, de la un băiat coreean. Acesta a fost nevoit să-și vândă calul, destul de apreciat la curse, pentru a-i cumpăra surorii lui o proteză pentru piciorul amputat din cauza războiului. Iniţial, calul, botezat „Reckless”, a fost folosit la transportul armamentului între posturile armatei americane.
În scurt timp, ofiţerii și-au dat seama că iapa coreeană posedă o inteligenţă ieșită din comun. Era capabilă să reţină imediat drumul și putea, fără însoţitor, să care armament sau muniţie către posturi. Totodată căra răniţi, uneori trăgându-i cu botul de pe câmpul de luptă. A ajuns „starul” regimentului de pușcași marini din care făcea parte, fiind iubită pentru că salva vieţile răniţilor.
Cea mai importantă faptă de bravură făcută de Reckless a fost în zona de război numită „Avanpostul Vegas”. Reckless a cărat în tranșe, prin foc inamic și printr-un baraj cumplit de artilerie, nu mai puţin de 5 tone de armament, fără însoţitor. În aceeași bătălie din 1953, a cărat și răniţi, iapa fiind rănită de două ori, dar fără să abandoneze misiunea.
A fost cel mai decorat cal, promovat la gradul militar de sergent. A servit în rândurile pușcașilor marini până în 1960. Sunt povești care spun că iapa era atât de respectată încât în timpul bombardamentelor, soldaţii își scoteau vestele antiglonţ și o acopereau. Mai mult decât atât aceștia precizau că sergentul Reckless nu este cal, ci „pușcaș marin”. A murit în 1968 și a fost îngropată cu onoruri militare.
Adevărul