luni, 21 noiembrie 2011

Episcopul Curiei

Părintele Claudiu Lucian POP s-a născut în data de 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din judeţul Satu-Mare. Ambii părinţi, profesori de limba şi literatura română, și în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Vancu Victor, care își trăia clandestinitatea celebrând în fiecare dimineaţă Sf. Liturghie cu uşile închise, au contribuit în mod activ la formarea religioasă și umană a părintelui Claudiu.

Părintele Claudiu a urmat Școala Generală în oraşul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie.

În anul 1990 a susținut cu succes examenul de admitere la Facultatea de Chimie din Bucureşti. După un an în capitală, vocaţia la preoţie se concretizează în mod definitiv. Abandonează chimia pentru a începe pregătirea teologică. Prin bunăvoinţa și încrederea Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma.
Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţinând Licența în Teologie Spirituala (1998) și Doctoratul în anul 2006.

Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea părintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.

Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiaşi instituţii.

În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

A participat la diferite conferinte si sesiuni de comunicari din ţară şi din străinătate, dintre care amintim:

2000-2007 Conferinţe pentru medici oncologi în cadrul Institutului Francez din Bucureşti, pe tema “Anunțul diagnosticului în cazul bolnavilor terminali” și “Îngrijirile paleative”.

2001-2008 Colaborator, ca și Rector al Misiunii greco-catolice romane din Paris, al Asociaţiei culturale romane “Maison roumaine”. Printre personalităţile marcante care au conferenţiat în cadrul Misiunii greco-catolice din Paris pentru aceasta asociaţie: Horia-Roman PATAPIEVICI, Neagu DJUVARA, Lucian BOIA, Stéphane COURTOIS, etc.

2005 Exerciţii spirituale pentru studenţii Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”: “Viața spirituală – o reîntoarcere în noi înşine”.

2006 Exerciţii spirituale pentru preoţii Eparhiei de Lugoj, organizate de Preasfinţia Sa Alexandru MESIAN, episcop de Lugoj: “Prezența lui Dumnezeu, prin Maica Sfântă, în lupta văzută și nevazută a creştinului”.

2007 Conferinţa de pregătire pentru întâlnirea ecumenică de la Sibiu, la invitaţia Arhiepiscopului de Dijon, Mgr Roland MINNERATH (Dijon- ianuarie 2007)

2007 Conferinţa pentru aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”: “L’icona e la paternita spirituale”.

1996 Cursuri de vară pentru preoţii Bisericii omâne Unită cu Roma, Greco-Catolică – Teologie spirituala (Cluj-Napoca).

Ca rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” organizează seria de conferinţe cu titlul “Semne ale timpului, semne ale Spiritului”, cu participarea unor personalități de excepţie în domeniul teologic, bioetic, psihologic, etc. Coordonează în acelaşi timp colecţia “Caietele Pio Romeno”, publicând volumele “Jurnalul unui preot exorcist” si “Papa Ioan Paul al II-lea vorbeşte Bisericii Romane Unite”. Colecţia, iniţiată de predecesorul său la conducerea Colegiului, PS. Mihai Frățilă, mai are în pregătire câteva lucrări deosebite.

În şedinţa sinodală ordinară din perioada 8-10 iunie 2011, desfăşurată la Blaj, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian l-au proclamat Episcop al Bisericii Catolice, ca Episcop titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011.

Sursa: http://www.bru.ro/curie/episcopul-curiei/

Comunicat: Noul Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ

SINODUL EPISCOPILOR

NOTARUL

Nr. 46/21.11.2011

COMUNICAT

Întrunit în şedinţă sinodală ordinară la Blaj în perioada 8-10 iunie 2011, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și-a exprimat consensul conform can. 85 § 2, 20 pentru transferul Preasfinției Sale Vasile, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Episcop titular de Appiaria, la sediul vacant al Eparhiei de Maramureș.

Cu această ocazie, Sinodul Episcopilor a procedat canonic la alegerea unui nou Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore în persoana

Preaonoratului

Pr. Dr. CLAUDIU LUCIAN POP,

Rector al Colegiului Pontifical “Pio Romeno” din Roma,

căruia anterior i s-a acordat din partea Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea “assensus” pentru alegerea episcopală, conform normei canoanelor Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium.

După ce candidatul la episcopat a exprimat acceptarea acestei noi misiuni în Biserică, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian l-au proclamat Episcop al Bisericii Catolice, azi 21 noiembrie, Sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului, ca Episcop titular de Mariamme.

Preaonoratul Pr. Dr. Pop Claudiu Lucian urmează să primească hirotonirea episcopală la o dată care va fi comunicată ulterior.

Invocând plinătate de haruri asupra noului Episcop, îl încredințăm grijii părintești a lui Cristos, Veșnicul Arhiereu, precum și rugăciunilor tuturor credincioșilor noștri.

Blaj, 21 noiembrie 2011,
Intrarea în Templu a Maicii Domnului.

Pr. William A. Bleiziffer

Notar al Sinodului Episcopilor


Sursa: http://www.bru.ro/blaj/comunicat-noul-episcop-al-curiei-arhiepiscopiei-majore/

Cuvântul sculptează!

21 Noiembrie – Drumul

În frumoasa carte a lui Lewis Carroll, „Alice în ţara minunilor”, în capitolul al VI-lea, apare următorul dialog curios între Alice şi Motan:

-«Motănel din Cheshire» – începu, oleacă timid, întrucât nu ştia dacă îi plăcea să fie numit astfel; însă Motanului i se lărgi surâsul. „Ei, pe moment pare încântat”, se gândi Alice, şi continuă: «Ai vrea să-mi spui, te rog, în ce direcţie trebuie să o iau acum?»

-«Asta depinde, în mare măsură, de unde vrei să mergi» – răspunse Motanul.

-«Nu mă interesează mult unde…» – spuse Alice.

-«Atunci, e totuna direcţia» – spuse Motanul.

-«Numai să ajungi undeva» – adăugă Alice ca o explicaţie.

-«Ah, fii sigură că vei ajunge» – spuse Motanul – «dacă mergi îndeajuns.»

„Asta depinde, în mare măsură, de unde vrei să mergi” Interesant răspuns. Unde vrei să mergi cu viaţa ta? Te-ai întrebat vreodată, la modul serios?

De răspunsul pe care îl dăm fiecare dintre noi, depinde totul. Drumul care duce către Cer este diferit de cel care ne îndepărtează de el. Către Cer ne poartă drumul care duce la Dumnezeu.

Dostoievski spunea: „Secretul existenţei nu constă doar în a trăi, ci şi în a şti pentru ce se trăieşte”. E nevoie de două lucruri: a alege bine drumul şi, apoi, a-l parcurge.

Drumul pe care eu îl urmez, încotro mă duce?

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro