joi, 24 septembrie 2015

Codul fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2016 – la chioscurile de ziare

Vineri, 25 septmebrie 2015, la toate chioscurile de ziare veti putea gasi “Codul fiscal – in vigoare de la 1 ianuarie 2016″.
Legea nr. 227 din 08.09.2015, publicata in M.Of. Partea 1 nr 688 din 10.09.2015
Culegere de acte normative dupa documente oficiale cu peste 700 de pagini.
Contine si glosar privind semnificatia unor termeni si expresii definite in Codul Fiscal.
Pret 18.99 lei. Editura Meteor Press

Naşterea Născătoarei de Dumnezeu în imnografia siriacă - O haină ţesută din glorie

De Manuel Nin
Producţia literară foarte îmbelşugată pusă sub paternitatea sfântului Efrem, marele părinte al Bisericii siriace mort în anul 373, cuprinde imnuri compuse în realitate începând din secolul al V-lea inspirate din imnografia lui Efrem. Multe din aceste compoziţii sunt dedicate Mariei şi maternităţii sale divine, imnuri care o cântă, meditând şi lăudând în acelaşi timp misterul întrupării Cuvântului lui Dumnezeu.
Două dintre aceste imnuri încep cu o rugăciune către Cristos, pentru ca El însuşi să lumineze cântarea poetului: "Fecioara mă cheamă să cânt misterul pe care-l admir. Dă-mi, o, Fiule al lui Dumnezeu, darul tău de admiraţie, pentru a picta o imagine plină de frumuseţe Mamei tale". Fecioria Mariei şi zămislirea în ea a Cuvântului lui Dumnezeu întrupat sunt scoase în evidenţă cu imagini foarte contrastante, pornind de la însăşi omenitatea Mariei în faptul de a fi pe deplin femeie şi de a zămisli feciorelnic: "Un făt în sânul său fără căsătorie, mare minune! Lapte este în mamelele sale, lucru neobişnuit! Semnele fecioriei împreună cu latele sunt în trupul său". Şi continuă cu expresii care subliniază divino-umanitatea celui care s-a născut din Maria: "Fecioara Maria în sfinţenie îl naşte pe Fiul; dă lapte celui care hrăneşte neamul omenesc; pe genunchi îl ţine pe cel care susţine totul. Ea este fecioară şi este şi mamă: ce nu este ea?".
Autorul continuă introducând tema fecioriei - fie într-o referinţă la cele zece fecioare din parabola evanghelică - fie mai ales ţinând cont de feciorie ca realitate eclezială prezentă deja în secolul al IV-lea în Bisericile de tradiţie siriacă: "În Maria să se bucure toată ceata fecioarelor, pentru că una dintre ele s-a aplecat şi l-a născut pe gigantul care susţine creaturile, acelaşi care a eliberat neamul omenesc făcut sclav". Referinţa cristologică la "gigantul" născut de Maria este luată din Psalmi (18,6), într-un text pe care tradiţia Părinţilor şi liturgiile orientale şi occidentale l-au citit şi interpretat aplicându-l lui Cristos însuşi în întruparea şi naşterea sa din Maria.
În primul dintre cele două imnuri, o serie de patru strofe enumeră pe cei care prin intermediul ei găsesc în Cristos răscumpărarea lor deplină: "Să se bucure în Maria Adam rănit de şarpe, pentru că ea i-a dat lui planta medicinală, să se bucure în Maria preoţii, pentru că ea l-a născut pe marele preot devenit victimă, să se bucure ceata profeţilor, pentru că în ea s-au împlinit profeţiile lor". Legătura cu Adam vindecat de medicamentul care este însuşi Cristos îl face pe autor să cânte tema întrupării şi naşterea Cuvântului lui Dumnezeu văzut ca o nouă creaţie: "Maria a dat rodul dulce oamenilor, în locul acelui rod al amărăciunii pe care Eva l-a cules din pom., Maria a ţesut o stolă de glorie pentru tatăl său care a fost dezgolit printre pomi: îmbrăcând-o în mod cast, el a dobândit frumuseţe".
Maria mai este prezentată ca viţă de vie care produce vinul care este Cristos însuşi, referinţă care are şi un caracter euharistic, legat cu vinul ca băutură de mântuire: "Viţa feciorelnică a produs un ciorchine cu vin dulce şi prin el au fost consolaţi de tristeţi Adam şi Eva îndureraţi: gustând medicamentul de viaţă şi au fost consolaţi de acesta de tristeţile lor".
În al doilea imn, după ce a apropiat cele zece fecioare cu făcliile în mână din Evanghelia lui Matei de Maria fecioară care poartă adevărata lumină a lumii, pe Cristos, imnograful se lungeşte ca să dezvolte legătura dintre Eva şi Maria, dintre căderea în păcat şi răscumpărare ca nouă creaţie: "Prin ea s-a ridicat capul Evei rămas doborât. De fapt Maria l-a purtat pe pruncul care a înşfăcat şarpele şi frunzele goliciunii s-au transformat în glorie. Două fecioare a avut omenirea: una cauză a vieţii, cealaltă a morţii; din Eva a răsărit moartea, din Maria viaţa". Şi autorul iar reia tema hainei de glorie ţesute de Maria în sânul ei: "Mama căzută a fost sprijinită de fiica sa şi pentru că aceea era îmbrăcată cu frunze de goliciune, aceasta i-a ţesut şi i-a dat o haină de glorie". În cele două imnuri, titlurile cristologice date Mariei sunt luate din imagini veterotestamentare: ea este ogorul care nu l-a cunoscut pe semănător, ea nava care aduce oamenilor rodul mântuirii, ea făclia care aduce lumina pentru oameni: "Prin Maria a răsărit lumina care a alungat întunericul care s-a răspândit prin Eva întunecând omenirea. Prin intermediul Mariei lumea a fost luminată".
(După L'Osservatore Romano, 8 septembrie 2015)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:ercis.ro

Oameni crelebri care si-au prezis propria moarte

Este tot timpul distractiv de a specula modul in care vom muri, dar majoritatea speculatiilor noatre raman doar la stadiul de gluma. Exista in lume multe cazuri de oameni care si-au prezis propria moarte. Scepticii vor spune ca e doar o simpla coincidenta, in timp ce oamenii spirituali cred ca este posibil. Cert este ca exista sase oameni celebrii care si-au prezis moartea. Sunt niste coincidente foarte ciudate, asa ca va redam mai jos lista celor sase personalitati care si-au prezis sfarsitul.
Mark Twain
6. Mark Twain a murit cu o zi intarziere

Mark Twain este fara indoiala unul dintre cei mai mari scriitori americani, avand un talent imens si un simt al unorului desavarsit
Predictia: Scriitorul s-a nascut in 1835, atunci cand cometa Halley a trecut la o distanta foarte mica de Pamant. In 1909, Mark Twain a declarat ca va muri la urmatoarea trecere a cometei Halley pe langa Pamant.
Ce s-a intamplat: Cometa Halley viziteaza Pamantul odata la 76 de ani. La 20 aprilie 1910 cometa a trecut din nou pe langa Pamant. Ciudat este faptul ca a doua zi, marele scriitor moare din cauza unui atac de cord.
pete-maravich-lookon
5. Baschetbalistul care si-a prezis moartea cu 14 ani inainte

Pete Maravich a fost unul dintre cei mai buni 50 de baschetbalisti din istoria NBA.
Predictia: In 1974, atunci cand Maravich avea 26 de ani si activa de 4 ani in circuitul NBA, acesta a facut o simpla declaratie. A spus ca nu vrea sa joace 10 ani in NBA si ca va avea sa moara la 40 de ani de atac de cord.
Ce s-a intamplat: Maravich a continuat sa joace, castigand foarte multi bani inca 6 ani in NBA, adica fix 10 ani de la inceputul carierei. La 5 ianuarie 1988, pe cand avea 40 de ani, acesta se prabuseste la pamant in timp ce juca baschet cu prietenii sai. Marele baschetbalist sufera un atac de cord si moare. La autopsie se descopera ca avea probleme cardiace nedescoperite.
wiliam
4. Ziaristul care si-a prezis moartea pe Titanic

William Thomas Stead a fost un afacerist in media. Acesta este considerat „parintele tabloidelor”. Altii il considera un pionier al jurnalismului de investigatie, articolele lui atragand furia politicienilor vremii.
Predictie: Stead era pasionat de ocultism si fictiune. Acesta a scris in 1886 o piesa numita „Scufundarea unui vas de linie”, in care vorbeste despre un vas plecat din Anglia spre New York care este implicat intr-o coliziune, iar in haosul creat multi pasageri isi pierd viata deoarece nu exista suficiente barci de salvare. Dupa sase ani, acesta scrie o alta piesa despre un vas de linie care se izbeste de un iceberg.
Ce s-a intamplat: William Thomas Stead a fost unul dintre cei 1514 oameni care au murit pe 14 aprilie 1912 atunci cand s-a scufundat Titanicul. Aceasta intamplare reala este trasa la indigo din scrierile lui din trecut, de aceea se poate spune ca Stead a avut o viziune asupra propriei morti.
demoivre
3. Matematicianul care si-a calculat exact data mortii.

Abraham de Moivre a fost un renumit matematician francez care a lucrat intreaga viata in domeniul probabilitatii alaturi de Edmond Halley (faimos pentru cometa care-i poarta numele). El practic studia moartea prin metode matematice, avand si o teorie care anticipa data decesului unei pesoane.
Predictie: Cand Moivre avea 87 de ani, a observat ca doarme cu 15 minute mai mult in fiecare noapte. In urma calculelor matematice a marturisit ca atunci cand cele 15 minute se vor cumula in 24 de ore, va muri. Data mortii sale a estimat-o ca fiind, cel mai probabil, pe 27 noiembrie 1754.
Ce s-a intamplat: Marele matematician Abraham de Moivre moare la 27 noiembrie 1854, asa cum a prezis.

fdf
2. Muzicianul care s-a temut, dar nu a scapat de numarul 13

Arnold Schoenberg a fost un compozitor care a introdus in anii ’20 muzica atonala. Acest stil de muzica a nemultumit ascultatorii si i-a adus critici din partea specialistilor.
Predictie: Schoenberg era obsedat de numarul 13. Acesta s-a nascut intr-o zi de 13 (13 septembrie 1874) si toata viata a crezut ca va muri tot intr-o zi de 13. Cand era ziua 13 a unei luni, compozitorul statea numai in casa si era foarte precaut.
Ce s-a intamplat: Atunci cand a implinit varsta de 76 de ani, un coleg i-a spus in gluma ca 7+6=13 si sa fie mai prudent in acel an. Avertizarea l-a facut mai temator. Astfel intr-o zi de vineri 13 a anului 1951 a fost la fel de precaut, stand toata ziua in casa. La miezul noptii insa, sotia l-a gasit mort.
frank
1. DJ-ul de radio care si-a anuntat moarte in propria emisiune

Frank Pastore lucra la un post de radio crestin din SUA, unde avea propria emisiune.
Predictie: Pe 12 noiembrie 2012, acesta discuta cu ascultatorii despre pasiunea sa pentru motociclete. El spune la un moment dat ca oricat de atent ar conduce, tot exista riscul ca sa fie strivit de o masina care merge pe autostrada 210.
Ce s-a intamplat: La numai 3 ore dupa emisiune, Pastore a fost implicat intr-un accident, la fel cum descrisese in emisiune, chiar pe autostrada 210. Acesta a suferit leziuni grave la cap, murind o luna mai tarziu.