vineri, 14 martie 2014

Câștigă războiul nu lupta!

S-a tot propus în ultima vreme să ne aducem aminte de rădăcini, să nu uităm de jertfa altora, să luăm aminte la înaintași, dar noi vedem doar crestiuni de ansamblu și nu focalizăm pe ceea ce ar trebui făcut.
Nu putem schimba țara aceasta singuri, dar putem face ceva în jurul nostru. Premisa: „Câștigă războiul nu lupta” se aplică și aici, pentru că degeaba ai câștigat o luptă dar pierzi ceea ce este cel mai important, războiul.
Războiul este o adunare a tuturor luptelor, însă uneori în lupte mai și pierzi. Din această pricină este nevoie de mult efort, sacrificiu, de multă răbdare și... iubire! Se spune că dacă îți cucerești adversarul începi să-l iubești. Așadar, până la urmă îi vei și lui binele. Adversari sunt mulți: imoralitatea, corupția, dezinteresul față de oameni etc. Trebuie să urâm astfel de obiceiuri și să luptăm contra lor pentru a le transforma în ceva bun, în ceva de care să fim mândri la sfârșit.
Este dureroasă lupta dar e necesară. Trebuie să inervenim in forta si sa luptam lupta cea dreapta daca vrem sa biruim si sa devenim o tara infloritoare.

Am găsit un articol interesant... despre un festival de film!

CONCEPT

Cine-lupta
Tara arde si noi facem festival. De la ultima noastra editie, strada s-a umplut de oameni care au gasit cauze pentru care sa lupte. Pentru prima oara din 1989, a batut un vant de solidaritate. Uitandu-ne in calendar, am vazut ca au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit sa fie de ajuns. Am adunat filme care privesc in urma spre acest sfert de secol si spre ce s-a petrecut mai inainte in Europa rasariteana. Marcel Lozinski, om al Solidaritatii, vine din Polonia cu filmele lui, realizate intre 1973 si 2013. Ochi la fel de critic si liber in anii dictaturii ca si in aceia ai tranzitiei - Lozinski ne provoaca sa revedem prin ce am trecut si catre ce ne indreptam.
Eroii acestui an sunt activistii (cuvant "urat", renascut din cenusa propagandei...). Filmele din sectiunea care le este dedicata ii infatiseaza cu tot cu slabiciunile, esecurile si indoielile lor. Fie ca se opun unei autostrazi sau unui dictator, incapatanarea lor nu este totdeauna simpatica, dar asta nu ii face mai putin admirabili.
Coruptia - un alt cuvant care a devenit nesuferit si "sters" de prea multa folosinta. Filmele pe care le-am grupat in jurul acestei idei ii redau "stralucirea", prezentand coruptia ca pe o creatura cu nenumarate chipuri, ca pe un mod de functionare stramba intre oameni si statele lor, un virus global prezent in Cehia, Rusia sau India.
Mai exista etica in mass-media? Slabiciunile celei de-a patra puteri fac prima pagina peste tot in lume. Ce alternative avem cand presa isi pune poalele manipularii si coruptiei in cap? Am incercat sa privim acest fenomen si solutiile lui prin tot atatea filme de pe cinci continente.
Si dragostea e un drept al omului. Suna frivol, insa societatea, legile sau familia se pun deseori de-a curmezisul intre doi oameni care se iubesc. Filmele din aceasta sectiune ne aduc aminte ca drepturile omului nu sunt o expresie a limbajului de lemn impus de organismele internationale, ci o necesitate izvorata din suflet.
Filmele din programul One World Romania 7 bat in pet-uri, isi scriu pe pereti disperarea si dizolva ipocrizia si murdaria care ne inconjoara. Dar ele vorbesc pe limba universala a filmului, sunt mai creative decat orice slogan, mai acide decat orice articol de presa. Ne asociem cu artisti ca Dan Perjovschi si Gianina Carbunariu, pentru ca arta lor este una a reactiei rapide, bazata pe texte si contexte preluate din realitate. Prezenta acestor parteneri ai documentarului ne onoreaza si ne inspira.
25 de ani e mult, dar se pare ca nu a fost de ajuns.
Tocmai de asta facem festival, pentru ca ne arde...
Alexandru Solomon
 

Vedeți și voi programul ce îl propun cei de la One World Romania aici: http://oneworld.ro/2014/l/ro/ și/sau https://www.facebook.com/one.world.romania
 

Comisarul dreptății

Mă simt singur pe lume și văd cum totul se ruinează. Sunt un comisar drept într-o societate nedreaptă. Colegii mei au fost cumpărați așa că nu pot să spun că mai am parteneri în descoperirea și punerea sub acuzație a celor vinovați de starea jalnică a țării.
În seara aceasta cercetez casa procurorului principal care se pare că a fost mituit să treacă cu vederea câteva lucruri grave din dosarul „Fabrica de biciclete”. Ca să vă lămuriți, este vorba de procesul ce durează de ani de zile în care domnul Z. a fost acuzat că prin intermediul bicicletelor făcea transport ilegal de narcotice. El a fost găsit vinovat când în unul dintre transporturi s-au descoperit mai multe biciclete în bările și cauziucurile cărora s-au găsit cocaină. El neagă orice legătură cu asta însă amprentele, înregistrările audio și video spun altceva. Acum stă liniștit acasă fiindcă știe că mâine va fi un om liber. Cu banii se poate cumpăra orice. Însă eu nu voi lăsa ca acest lucru să se întâmple. Sunt u comisar ce vrea să trăluească mereu pe cerul justiției soarele dreptății.
Din păcate nu pot să fiu cu ochii peste tot, dar un pion de al meu mi-a spus de afacerea lor, așa că în seara aceasta trebuie să vorbesc cu domnul procuror pentru a-i face cunoscut faptul că a greșit și că acum și-ar putea răscumpăra greșeala trimițăndu-l pe nemernic după gratii.
‒ Domnule procuror, aveți un pic de timp liber? Trebuie să vorbim!
‒ Intră comisare, te așteptam!
‒ Cum așa?
‒ Mă temeam că nu vei ajunge!
‒ Explicitează-te!
‒ Cu siguranță ai auzit că am fost cumpărat, dar nu este adevărat! De fapt, am fost amenințat. Fiica mea mai mare din străinătate a fost răpită și mi s-a comunicat că până la sfârșitul procesului va fi ținută ostatică. Să nu mai vorbim dacă va pierde procesul.
‒  Așa deci...
‒ Soția mea este disperată, m-a implorat să fac ceva!
‒ Domnule procuror, continuă să te comporți ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și înainte de a da verdictul, verifică-ți telefonul. O noapte bună!
‒ Noapte bună domnule comisar! Îmi pun încrederea în dumneata!

Știam că nenorociții aceștia nu se joacă. Când vor să câștige o fac în orice mod. Însă este clar că nu au rămas în străinătate cu fiica procurorului. Dacă ar vrea să gândească altfel, iei i-ar aduce ceva pentru a-l impresiona, așa că ea sigur se află undeva în oraș.

O noapte întreagă de interogări, mi-am luat toți oamenii la întrebări. Se pare că este undeva într-o pivniță strajnic păzită. Îmi adun personalul de încredere și pornim înspre Soare răsare.

La ora 10 domul Z. zâmbește încrezător în fața camerelor de filmat și spun tuturor că are încredere în nevinovăția lui și va demonstra tuturor acest fapt tocmai peste o jumătate de oră când se va da sentința definitivă în cazul său.
La 10 și 29 de minute procurorul, cu sudoare și tremur își verifică mesageria telefonului înainte de a da verdictul. În căsuța mesageriei un mesaj nou. Degetul îi alunecă pe buton și acesta dă comanda de a deschide sms-ul: „Fata dumneavoastră este în custodia noastră în siguranță. Faceți dreptate!”...

Dacă sunteți curioși să citiți cărți de acțiune adevărată, căutați colecția San-Antonio, pe http://www.san-antonio.ro/#!colectia-san-antonio/cnec,

Modele pentru noi modele!

România după 25 de ani...
Să vorbești despre un sfert de secol, să vorbești de ceva ce parcă a fost doar în vis, 25 de ani de la căderea comunismului în România.
Ce s-a schimbat?
Multe, dar nu neapărat în bine.
Ceea ce ne lipsește astăzi pentru viitor sunt MODELELE. Avem nevoie de oameni care să ne arate că deși este greu, încă mai există o speranță, încă se mai poate face ceva. Avem nevoie de oameni de sacrificiu așa cum au fost în toate secolele și fără de care acest neam ar fi apus. Faptul că multe dintre modelele promovate sunt antivalori și sunt doar niste persoane îmbogățite peste noapte prin te miri ce metode, care își fac reclamă prin „intelectul” lor, care de foarte multe ori fac câte ceva ieșit din comun doar pentru a apărea pe micile ecrane dar care nu peste mult timp vor fi văzute prin judecători însoțiți de avocați, care cer dreptate și spun că au încredere în justiția Română, care apoi ajung la închisoare și spun că pe nedrept și... acestea ne sunt modelele.
Tineri ce văd alți tineri cum își permit să meargă la litoral pentru a „sparge” într-o singură noapte o 1000 de euro cu șampanie de sute de euro și care se distrează cu mașini tunate etc. Își doresc și ei și nu știu cum să facă, cum aceia au reușit. Și merg nenorociți prin străinătate, muncesc pe brânci pentru ca apoi să vină acasă și să strice toată agoniseala în câteva nopți pentru a arăta cât de bine o duc ei. Să nu mai vorbim de cei mulți care vin cu mașini luxoase și după o noapte de chef pleacă direct spre cer...
Tinere care văd fete ce apar la braț cu oameni importanți, care au tot ce își doresc pentru că se oferă. Care merg numai în baruri de fițe și au o viață mondenă după care umblă Paparazzi... Își doresc și ele să aibă fuste frumoase, accesorii strălucitoare, bani pentru a merge în strânga-dreapta etc. Dar nu își dau seama că acele tinere sunt triste în lăuntrul lor și poate că ar vrea să aibă o viață liniștită pe care acum nu o mai pot avea.
Modelele noastre sunt moarte din fașă, se caută altceva, se caută lucruri ce nu ar trebui să le vrem, la care nu ar trebui să ne gândim. Lumea o ia înspre o direcție greșită și nu știu ce o va putea schimba dacă nu vom avea grijă să devenim noi înșine modele pentru noi modele.
Trebuie să luptăm, trebuie să facem ceva, trebuie să ne salvăm națiunea!

„Au trecut 25 de ani (da, 25!) de când românii, prin luptă, au reușit să doboare regimul comunist, deoarece au vrut drepturi, democrație, dreptate.
Ce avem, după acești 25 de ani? Ne place?
Oamenii aceia au început lupta, iar noi trebuie să o continuăm.
Astfel, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, aflat la a VII-a ediție, propune bucureștenilor ca între 17 și 23 martie să se încarce pentru luptă pașnică, prin vizionarea a 50 de filme bune. Acestea vorbesc despre drepturile noastre, dragoste, cercetează statul strâmb, născut din mariajul corupției cu nedreptatea, studiază suferințele morale ale presei, deschid minți și spluberă prejudecăți.
E o luptă continuă…
Cine luptă, pentru drepturile noastre?”


Vedeți și voi programul ce îl propun cei de la One World Romania aici: http://oneworld.ro/2014/l/ro/ și/sau https://www.facebook.com/one.world.romania