luni, 22 august 2011

Cuvântul sculptează!

22 August – Teama de pedeapsă

Un evreu l-a trimis pe fiul său, Samuel, cu cele mai bune intenţii, la colegiul cel mai scump al comunităţii evreieşti. În ciuda încercărilor sale, Samuel nu era bun de nimic.

În prima lună, calificativele erau foarte rele şi tot aşa lună de lună până când tatăl se sătură şi-i spuse băiatului:

-Samuel, ascultă bine ceea ce-ţi spun eu acum: dacă luna viitoare calificativele şi comportamentul tău nu se îmbunătăţesc, va trebui să recurg la ruşinea de a te trimite să studiezi la un colegiu catolic.

Luna următoare, notele lui Samuel aveau să fie o adevărată tragedie. Atunci tatăl îşi duse la îndeplinire cuvântul dat. Un rabin, prieten apropiat de-al familiei, îi recomandă un colegiu bun de-al părinţilor franciscani unde Samuel avea să fie trimis de îndată.

În foaia cu note din prima lună rezultatele erau numai de bine şi foarte bine. Luna următoare, la fel. Într-o zi, tatăl îl întrebă pe Samuel:

-«Samuel, sunt foarte mulţumit pentru faptul că îţi merge atât de bine la şcoală. Cum de s-a petrecut minunea aceasta?»

-«Păi, după ce am fost prezentat tuturor colegilor şi profesorilor, am fost dus în capela colegiului. Când am intrat, am văzut un om răstignit, cu cuie în mâini şi picioare, plin de răni şi sânge şi cu o faţă care arăta cât de mult suferise. Am întrebat cine era şi mi-a răspuns un elev dintr-o clasă mai mare: „acesta a fost un evreu ca şi tine”. Atunci mi-am zis: „În colegiul acesta nu se glumeşte…!”»

Există în latina macaronică o veche zicală care, tradusă în spaniolă, spune ceva de genul: „Ascultarea, atunci când este constrânsă, se obţine de minune”.

Există două motive care îl stimulează atât pe copil cât şi pe omul matur să se comporte bine: a vedea rezultatul favorabil al efortului său sau consecinţele neplăcute ale neascultării sale.

Pedeapsa în educaţie şi în învăţământ nu s-a demodat, chiar dacă în ziua de astăzi nu mai este la modă. Aşa stau lucrurile: atunci când se primeşte, nimănui nu-i convine, însă, după aceea, lasă ca rod o viaţă sănătoasă, cinstită şi profitabilă.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

Papa le cere seminariştilor să fie fermi convinşi de vocaţia lor

21.08.2011, Madrid (Catholica) - Celebrând Sfânta Liturghie în Catedrala Santa Maria la Real de la Almudena din Madrid, cu aproape o mie de seminarişti din întreaga lume, în ziua de sâmbătă, 20 august 2011, Papa Benedict al XVI-lea a subliniat importanţa discernământului în pregătirea pentru preoţie. Întâlnirea Papei cu seminariştii a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Tineretului. “Sub călăuzirea formatorilor voştri, deschideţi-vă inimile faţă de lumina Domnului, pentru a vedea dacă această cale care cere curaj şi sinceritate este pentru voi”, le-a spus Sfântul Părinte. “Mergeţi pe calea preoţiei doar dacă sunteţi ferm convinşi că Dumnezeu vă cheamă să fiţi slujitorii Lui, şi dacă sunteţi ferm hotărâţi să o exercitaţi în ascultare faţă de preceptele Bisericii”.

El i-a încurajat să îşi petreacă anii de seminar în tăcere interioară, rugăciune neîncetată, studiu constant şi “integrare treptată în activitatea pastorală şi în structurile Bisericii. O Biserică ce este comunitate şi instituţie, familie şi misiune, creată de Cristos prin Duhul Său Sfânt, şi de asemenea rezultatul nostru, cei care o modelăm prin sfinţenia şi prin păcatele noastre. Trebuie să fim sfinţi pentru a nu crea o contradicţie între semnul care suntem şi realitatea pe care dorim să o semnificăm”, a adăugat Pontiful. Anii de formare trebuie de asemenea să fie un timp de “profundă bucurie”, trăită “cu umilinţă, cu luciditate şi cu fidelitate radicală faţă de Evanghelie, într-o relaţie de afecţiune cu timpul şi cu persoanele în mijlocul cărora trăiţi”.

Papa Benedict al XVI-lea le-a atras atenţia viitorilor preoţi că în vocaţia lor vor întâmpina dificultăţi. “Bazându-vă pe iubirea Lui, nu vă lăsaţi intimidaţi de mediile care l-ar exclude pe Dumnezeu şi în care puterea, bogăţia şi plăcerea sunt în mod frecvent principalele criterii care conduc vieţile oamenilor”, a spus el. “Aţi putea fi marginalizaţi împreună cu alţii care propun ţeluri înalte sau care demască falşii zei înaintea cărora mulţi se închină astăzi. Acela va fi momentul în care o viaţă profund înrădăcinată în Cristos va fi văzută în mod clar drept ceva nou şi îi va atrage cu putere pe cei care îl caută cu adevărat pe Dumnezeu, adevărul şi dreptatea”. Sfântul Părinte i-a încurajat pe seminarişti să privească la Maria, Mama preoţilor. “Ea va şti cum să modeleze inimile voastre după modelul lui Cristos, Fiul ei divin, şi vă va învăţa să preţuiţi pentru totdeauna tot ceea ce a dobândit El pe Calvar pentru mântuirea lumii”.

Noutăţile anului şcolar 2011 - 2012: Cursurile încep pe 12 septembrie, profesorii trebuie să definească un „parcurs individualizat al fiecărui elev", o săptămână de „Şcoală altfel" (HotNews)

Sandwich-ul care rămâne proaspăt ani de zile

Oamenii de știință au anunțat că au descoperit un ingredient care ar face de râs mâncarea de la McDonalds, despre care se știe deja că se descompune mai greu decât alte alimente. Conservantul natural descoperit de cercetători ar putea ajuta la prezervarea alimentelor pentru mai mulți ani.

Foto: cerceteaza.comExperții de la o universitate din Marea Britanie spun că bisinul, o bacterie descoperită în intestinul uman, este capabil să să distrugă bacteria care provoacă descompunerea cărnurilor, ouălelor sau produselor lactate.

Potrivit Daily Mail, substanța nu poate menţine prospețimea legumelor şi fructelor, întrucât acestea se descompun diferit de alimentele bogate în proteine. Cu toate acestea, capacitatea sa de conservare a alimentelor este atât de mare încât nu necesită refrigerarea lor.

Cercetătorii care au înregistrat descoperirea sunt deja în negocieri cu producătorii de alimente. Primele produse tratate cu bisin sunt așteptate pe piață în următorii trei ani.


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Sandwich-ul-care-ramane-proaspat-ani-de-zile-4011.html