luni, 3 februarie 2014

În umbră...

Nu știi când este real sau fantezie
Când este iluzie sau viață vie
Fiindcă e doar un joc de umbre în lumini
Cu arătări venite din străini...
Dar jocul lor te face să aplauzi
Apoi pe la prieteni să îi lauzi
Nu poți să rămâi de piatră
Când vezi o asemenea artă.
Multe ne e dat în lume să vedem
Să râdem, să plângem, să credem
Dar ceea ce mintea umană poate
Trece uneori de idei și fapte
Avem daruri necunoscute noi
Și nu le folosim căci suntem răi
Dar cei de la Shadowland au reușit
Să realizeze ceea ce vezi doar în vis
Așa că visul devine realitate
Și asta face să-ți trăiești viața aparte.
Aș vea să văd pe viu reprezentațiile lor
Chiar înainte să mor
Căci astfel de comori este o durere să le pierzi
Și de ele, măcar o dată-n viață, să nu te minunezi!



Câștigă făcând cumpărături

Nu mulți sunt cei care se mai gândesc astăzi și la cumpărător, în genere, cel mai important este cum să îi câștig încrederea celui care are banii pentru a-i lua. Aici se vede deosebirea când vorbim de aduna.ro,care te ajută să recuperezi o parte din investițiile tale în cumpărături. Mecanismul este destul de simplu. Îți faci un cont la ei pe site (aici) apoi intri în categoria ce te intereseză pentru cumpărături, accesezi site-ul, pui în coș produsele necesare, lansezi comanda și apoi vezi cum în contul tău intră o sumă de bani, respectiv o parte din costurile tuturor produselor comandate. Apoi, când dorești, completezi un formular și banii îți intră în contul specificat. Mai lămurit, vezi în continuare.

Conceptul ADUNA.ro
Pentru fiecare cumparatura facuta prin intermediul ADUNA.ro magazinele partenere ne platesc un comision, iar noi alegem sa-l impartim cu tine. In acest fel magazinele isi cresc vanzarile, iar tu beneficiezi de cashback la orice cumparatura on-line. Astfel toti au de castigat: magazinele isi cresc vanzarile, utilizatorii aduna cashback in urma achizitilor, iar ADUNA.ro isi pastreaza o parte din comision pentru a dezvolta noi functionalitati si parteneriate
Tot ce trebuie sa faci este sa-ti creezi un cont pe ADUNA.ro si de fiecare data cand vrei sa faci o cumparatura on-line trebuie sa te conectezi la contul tau si sa accesezi magazinul plecand de la link-urile oferite de site-ul nostru. Aceasta este modalitatea prin care putem sa monitorizam achizitiile facute prin intermediul nostru, iar tu sa te bucuri de fiecare data de cashback.
Procentul de cashback oferit se aplica la valoarea cumparaturii din care se scad TVA-ul si eventual cheltuielile de livrare, procesare sau alte costuri care nu tin de produsul/serviciul achizitionat.
Responsabilitate sociala
Vrem ca de beneficiile ADUNA.ro sa se bucure nu numai utilizatorii nostri, ci si cei care au nevoie acuta de sprijin. In urma parteneriatului incheiat cu MNF, 5% din venitul generat de utilizatorii ADUNA.ro este donat pentru programele fundatiei. Astfel, pentru fiecare produs pe care il cumperi, noi oferim ajutor acolo unde este nevoie de el, fie ca este vorba de dotarea spitalelor cu aparatura medicala sau plata unor tratamente costisitoare pentru copii. In acest fel, ne dorim sa fim un model de business responsabil si o sursa de inspiratie pentru clientii nostri.
Daca doriti ca o parte din cashback-ul pe care il obtineti sa fie donat MNF, puteti opta pentru acest lucru in cererea de cashback.
1 plata saptamanal
Facem plati catre utilizatorii care au completat o cerere de retragere a banilor in fiecare zi de joi a saptamanii, ca sa te bucuri de cashback in week-end. Daca joi este zi libera atunci procesam platile in urmatoarea zi lucratoare.  
2 modalitati de plata
Cont bancar --> completezi contul IBAN si-ti vom transfera cashback-ul adunat
PayPal --> avem nevoie doar de adresa ta de e-mail asociata contului de PayPal pentru a-ti transfera cashback-ul
3 pasi simpli
1. Te conectezi   --> iti faci cont si te conectezi de fiecare data cand vrei sa faci o cumparatura. Iti poti crea un cont pe site-ul nostru folosind contul de Facebook.
2.  Faci cumparaturi --> cauti magazinele favorite si le accesezi plecand de la link-urile oferite de site-ul nostru. Compari preturile produselor sau a ofertelor din asigurari si turism, faci cumparaturi si beneficiezi de cashback. Totul intr-un singur loc pe ADUNA.ro.
3. Aduni cashback --> finalizezi tranzactia on-line, iar metoda de plata ti-o alegi tu. Poti plati cu cardul, prin transfer bancar sau ramburs, aduni cashback orice metoda de plata ai alege. Este important sa finalizezi tranzactia on-line, modalitatea de plata nu conteaza, primesti cashback orice metoda de plata ai alege.
4 instrumente pentru a aduna cashback
Magazine --> cashback la cele mai populare magazine on-line (romanesti si internationale)
Vouchere --> cupoane de reduceri colective, coduri de reduceri si oferte exclusive ADUNA.ro 
Compara si aduna --> compari ofertele companiilor de asigurari, ofertele turistice (hoteluri, bilete de avion si asigurari de calatorie), preturile diverselor produse cumperi si aduni cashback
Recomanda si aduna --> promovezi site-ul nostru in randul prietenilor folosind instrumentele puse la dispozitie si castigi 5% pe viata din venitul generat de prietenii recomandati. Poti recomanda ADUNA.ro trimitand mail-uri prietenilor, postand link-uri pe retele de socializare sau afisand banerele noastre de promovare pe blog-ul sau site-ul tau.
5 reguli de aur
1. Asigura-te ca setarile browser-ului permit folosirea “cookie”-urilor (nivelul de securitate setat trebuie sa fie mediu). 
2. Vizitezi magazinele plecand doar de la link-urile furnizate de site-ul nostru
3. Cumparaturile trebuie finalizate exclusiv on-line, chiar daca nu-i neaparat sa platesti on-line (poti plati cu cardul, prin transfer bancar sau ramburs, aduni cashback orice metoda de plata ai alege)
4. Daca ai finalizat o cumparatura si vrei sa mai faci una de pe acelasi site trebuie sa te conectezi din nou pe ADUNA.ro si accesezi link-ul magazinului, in acest fel esti sigur ca se inregistreaza cashback-ul si pentru a doua cumparatura.
5. Intre momentul in care ai accesat pagina magazinului prin ADUNA.ro si momentul in care ai finalizat cumparatura nu trebuie sa accesezi alte link-uri din alte site-uri, blog-uri sau newslettere.
Eu unul, am fost convins, așa că mi-am făcut cont și vă invit și pe voi să faceți la fel apăsând aici.
http://www.aduna.ro/referby/ae3c2a878e7b68ec5f031fb3be354269

Alegeţi mereu calea încredinţării în mâinile Domnului



Alegeţi mereu calea încredinţării în mâinile Domnului, a îndemnat Pontiful la Sfânta Liturghie celebrată luni, 3 februarie 2014, în capela casei Sfânta Marta.

Sfântul Părinte a reflectat asupra primei lecturi, luată din Cartea a doua a lui Samuel, în care se istoriseşte fuga regelui David după ce este trădat de către propriul fiu – Absalom – care reuşeşte să atragă de partea sa şi inimile israeliţilor. Suveranul Pontif pune în lumină reacţia regelui David în faţa trădării de către propriul fiu: David alege să-şi cruţe poporul şi Cetatea Ierusalimului.

„Pentru a se apăra, David nu se foloseşte nici de Dumnezeu şi nici de propriul popor, aceasta înseamnă iubire din partea unui rege faţă de propriul popor. După cum ştim din istorie, David era un rege păcătos dar era foarte ataşat de Dumnezeu şi de propriul popor şi nu se folosea nici de Dumnezeu şi nici de propriul popor pentru a se apăra. În momentele întunecate ale vieţii se poate întâmpla ca în disperare unul să încerce să se apere cum poate, folosindu-se chiar de Dumnezeu şi de lume. Însă, David nu face acest lucru. Dimpotrivă, prima sa atitudine este de a nu se folosi de Dumnezeu şi de poporul său”.

Din alegerea regelui David de a fugi, iese la iveală cel de-al doilea comportament: al penitenţei. El „urcă plângând Muntele Măslinilor, cu faţa acoperită şi desculţ; tot poporul care îl însoţea avea faţa acoperită şi urca plângând. „Poate că în acele momente David se gândea în inima sa la multe lucruri triste, la multe păcate săvârşite, la faptul că propriul fiu îl trădează” dar recunoaşte că nu este un sfânt şi alege penitenţa, a explicat Pontiful.

„Urcarea pe multe a regelui David ne face să ne gândim la urcarea pe munte a lui Isus, şi El îndurerat, desculţ, suind pe munte sub greutatea crucii, cu acea atitudine penitenţială. Tot astfel face şi David care nu caută să se justifice ci, în mod realist, vrea să salveze arca lui Dumnezeu, propriul popor şi alege să se căiască.

În încheiere, Papa a pus accentul pe o a treia caracteristică a comportamentului regelui David în acele momente de mare restrişte şi de grea încercare: el se încredinţează lui Dumnezeu. „Să-i cerem Domnului să ne insufle aceste atitudini în momentele de beznă ale vieţii”, ne-a îndemnat Papa Francisc la finalul omiliei Sfintei Liturghii celebrate luni, 3 februarie , în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.


Sursa:ro.radiovaticana.va

La mulți ani, Facebook! Tu cât timp ai pierdut în rețea?

Săptămâna aceasta se împlinesc 10 ani de când Mark Zuckerberg și câțiva colegi au lansat site-ul TheFacebook.com, din camera lor de cămin.

Foto: zenworkz.com Pe 4 februarie 2014, rețeaua cu 1, 1 miliarde de utilizatori aniversează 10 ani de când ne împlinește nevoia de a rămâne conectați unii cu alții și de a socializa.

Cu această ocazie, revista americană Time a lansat o aplicație care permite cititorilor să evalueze cât timp „au irosit" în rețea, în zile, ore și minute. Programul le spune, de asemenea, câte postări au făcut în tot acest timp. Tot ce au de făcut este să introducă o medie a timpului pe care îl petrec zilnic în rețea și apoi să permită aplicației să preia date de pe profilul personal al utilizatorului. 

Poți face și tu testul AICI.

Potrivit unor studii recente, 33% dintre utilizatorii reţelei Facebook se simt nefericiţi atunci când o vizitează, deoarece îşi invidiază „prietenii" pentru ceea ce au sau ce fac. Cei care nu participă activ pe Facebook şi nu comunică sunt cei mai expuşi nefericirii, iar cei care petrec cel mai mult timp acolo sunt cei care au impresia că alţii au o viaţă mult mai fericită decât a lor. Motivul nefericirii este comparaţia nefavorabilă cu alţii, chiar dacă se ştie că, de cele mai multe ori, ceea ce apare pe Facebook este doar un „panou publicitar", doar o imagine frumos împodobită și de multe ori înșelătoare despre propria viață. 

Mărturisirea unui hoț vorbește pentru o lume întreagă

Căutarea unui hoț a luat o întorsătură inedită, când acesta s-a predat singur la poliție, a mărturisit fapta și a dat o declarație care deopotrivă a impresionat și a dezgustat o lume întreagă.

dreamstime.comTime scrie că Kiran Kumar, un tânăr indian în vârstă de 23 de ani, a spart un magazin de bijuterii, după ce ani de zile a încercat prin slujbe oneste să strângă bani pentru operația de care are nevoie verișoara sa. Sătul de inegalitatea între clase, a decis să facă un pas radical și riscant. „Eram disperați după bani, pentru a ne împlini visele. Am încercat tot felul de slujbe, electrician, instalator, dar eram în fiecare zi mai sărac decât în ziua precedentă", mărturisește el.

Cu banii pe care îi câștiga, Kumar trebuia să își întrețină mama, patru frați și să plătească pentru o intervenție chirurgicală de care verișoara sa, bolnavă de poliomielită, are nevoie de mult timp.

Astfel, împreună cu un complice, Kumar a spart zidul de cărămidă al magazinului și a plecat cu bijuterii în valoare de 100.000 de dolari. Fiind prea săraci pentru a lua un taxi, cei doi au cărat pe jos cele 15 kilograme de bijuterii furate. Zece polițiști erau pe urmele lor, când Kumar a intrat într-un post de televiziune pentru a se preda în mod public.

„Politicienii sunt hoți care ne fură de cinci ani, iar eu m-am făcut hoț pentru o noapte ca să arăt lumii inegalitatea care este la noi în țară. Dacă mi s-ar da o șansă, aș sluji mai bine societății decât o face vreun politician", citează Time.

Gestul său scoate în evidență o realitate crudă din India. În anii 1990, în India nu erau decât doi miliardari, cu o avere combinată de 3,2 miliarde de dolari. Până în 2012, numărul lor a crescut la 46, cu o avere combinată de 176, 3 miliarde de dolari, conform BBC.

Ba mai mult decât atât, bilanțul pe 2013 arată că dintre țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) India a avut cea mai mare creștere a persoanelor bogate. Ba chiar India are cele mai multe femei miliardare din lume, 16% din totalul populației țării, scrie Forbes.

Cu toate astea, majoritatea indienilor continuă să trăiască într-o țară săracă. Iar ei nu sunt singurii. Organizaţia Internaţională Oxfam declară că astăzi 85 de persoane au o avere egală cu „bogăţia" celor mai săraci 3,5 miliarde de locuitori ai planetei. Ceea ce înseamnă că cei mai bogați oameni sunt prea bogați, iar cei mai săraci sunt prea săraci, pentru ca mersul lucrurilor să continue pe aceeași direcție, în care distanța dintre cele două extreme se lărgește atât de mult, încât întregul sistem va cădea ca un pod al cărui stâlpi de susținere sunt prea depărtați.

Sursa 

Ce se întâmplă în creierul tău când duci o viață sedentară

Lipsa de activitate fizică produce schimbări la nivelul structurii creierului, iar consecințele negative ale transformărilor cerebrale se pot răsfrânge și asupra sănătății inimii, arată un studiu american, citat de NY Times.

Foto: topnews.net.nz Pentru experiment, cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității de Stat Wayne au folosit șoareci de laborator. Timp de aproximativ trei luni, o parte din ei au stat în cuști dotate cu roată pentru alergare, iar cealaltă parte în cuști simple. Astfel, în timp ce animalele din primul grup ajungeau să alerge aproape cinci kilometri în fiecare zi, cei din al doilea grup ducea o viață sedentară, lipsită de mișcare.

După scurgerea intervalului, experții au analizat schimbările petrecute la nivelul neuronilor din regiunea creierului denumită măduva rostrală ventrolaterală. Această zonă joacă un rol important în controlarea respirației și a altor activități vitale executate inconștient. Pentru a putea observa transformările, animalele au fost injectate cu o substanță care colorează anumiți neuroni.

Cercetătorii nu au observat schimbări majore la nivelul creierului șoarecilor care au alergat, față de structura cerebrală pe care o aveau la începutul experimentului. În schimb, în cazul animalelor sedentare, ei au descoperit o creștere a numărului de „ramuri" care leagă neuronii de sistemul nervos. Aceste transformări pot conduce la o suprastimulare a sistemului nervos simpatic al creierului, fapt ce poate provoca probleme cardiovasculare. Experții cred că acest mecanism de transformare a modului de funcționare și a structurii creierului ar putea fi valabil și în cazul oamenilor.

Studiile anterioare au subliniat importanța practicării sportului atât pentru păstrarea sănătății inimii, a creierului și a întregului corp. De exemplu, exercițiile fizice relativ intense pot contribui la îmbunătățirea funcțiilor inimii, în cazul persoanelor cardiace, au observat experții de la Universitatea New England. De asemenea, cei care fac mișcare în mod regulat se bucură de un nivel mai înalt de performanță cognitivă, dar și de o capacitate mai bună de a face față stresului cognitiv, susțin cercetătorii de la Universitatea din Granada. Totodată, sportul îmbunătățește abilitățile de gândire, de concentrare și de memorare, au observat specialiștii de la Institutul Național de Îmbătrânire din SUA.

Nu în ultimul rând, specialiștii de la Universitatea Princeton au descoperit că exercițiile fizice joacă un rol important în „reorganizarea creierului", astfel încât să ajute subiectul să facă față mai ușor stresului și anxietății.

Imaginația devine realitate

Nu știu câți ați auzit de cei de la Shadowland dar vă spun că ar fi păcat să-i lăsați în „umbră”! Eu unul am fost impesionat mereu de astfel de spectacole. Cred că prin ele se dempnstrează încă o dată faptul că suntem foarte înzestrați de la natură și că pe lângă o imaginație bogată și talent, avem și o inteligență sclipitoare.


Ce este Shadowland?

Este un spectacol incredibil, ce depășește orice imaginație, Shadowland te lasă pur și simplu fără cuvinte. Dansatorii umbrelor au dat naștere unui cult în Germania. Showul lor atât de aplaudat este un amestec fascinant între Lanterna Magică și balet, pantomimă, acrobație, comedie, pop și... poezie. O revelație care umple sălile de teatru până la refuz, Shadowland este cu adevărat minunat, magie în cel mai pur sens al cuvântului.
Narațiune coregrafică în fața și în spatele unui ecran alb, Shadowland te poartă în lumea fantastică a imaginației unei fetițe unde iau viață cele mai ciudate creaturi. Principiul de bază este ușor de înțeles: în fața reflectoarelor, corpurile umane se contopesc pentru a proiecta umbrele unor capete monstruoase, elefanți, plaje stâncoase sau creaturi mistice. În aceast univers al siluetelor există doar alb și negru (sau negru și portocaliu, negru și verde și tot așa). În mod natural, există rău, și bine de asemenea. Bucătari care au înnebunit și care o urmăresc pe fetiță pentru a o găti într-o oală imensă în care deja fierb un bec și un telefon. Un coșmar.
Dacă artiștii n-ar veni din când în când în fața ecranului alb pentru momente de coregrafie out-of-the-box, nimeni n-ar crede că umbrele sunt create de oameni. Este artă sub forma unui vis; corpul uman devine material brut și este dispus în forme infinite. Uneori puțin înfricoșător, dar mai degrabă amuzant și surprinzător, Shadowland este uimitor prin faptul ca totul este realizat fără niciun fel de trucuri tehnice. În afară de ecrane și de anumite elemente pe care dansatorii nu le pot obține din propriul corp, nu este nimic altceva decât precizie absolută. Iar ceea ce nu știe publicul este că, în spatele ecranului, dansatorii au la dispoziție un televizor ce le permite să vadă același lucru pe care îl vede audiența și altfel să își ajusteze mișcările.
În 2007, dansatorii Piolobolus Dance Theater au fost invitatii speciali ai premiilor Oscar si au uimit audiența cu omagiul lor adus unor filme celebre precum „Little Miss Sunshine" sau „The Devil Wears Prada".  În același an, în plină expansiune creativă, Pilobolus a lansat o serie de proiecte coregrafice colective internaționale, cu artiști pluri-disciplinari, cum ar fi scriitorulul și ilustratorul Maurice Sendak, echipa de coregrafi israeliani Inbal Pinto și Avshalom Pollak, remarcabilul păpușar american Basil Twist, câștigătorul premiului Pulitzer, creatorul de benzi desenate Spiegelman Art, compozitorul si muzicianul american premiat cu Grammy Dan Zanes, trupa OK Go, Laboratorul de distributie robotica al MIT condus de profesorul Daniela Rus, coregraful japonez de butoh Takuya Muramatsu, jonglerul Michael Moschen, deținător al unui premiu MacArthur "Genius" și coregraful belgiano-marocan Sidi Larbi Cherkaoui. Videoclipul interactiv "All is lost" pe care Pilobolus l-a creat ca urmare a acestor colaborări, cu OK Go și Google, a fost nominalizat la Grammy Awards 2012. Compania a susținut spectacole în 64 de țări, în peste 200 de orașe, și are in palmares premii și distincții importante, precum Premiul Criticii din Berlin, Scotsman Award, Brandeis Award, un Emmy (Primetime Award) pentru realizări excepționale prin programe culturale, precum și premiul Samuel H. Scripps American Dance Festival Award pentru întreaga activitate.


Și acum mai are rost să mă întrebați de ce aș participa la un astfel de spectacol?
Iubesc ceea ce fac cei de la Shadowland și cred că astfel îți poți îmbogăți și mai mult imaginația dacă vei lua parte la ceea ce realizează ei.
Spor și succes în continuare Shadowland!


Vatican: Conferinţă de presă de prezentare a anului dedicat vieţii consacrate 2015



Vineri, 31 ianuarie 2014, în aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferinţa de presă de prezentare a anului dedicat vieţii consacrate care va fi celebrat în 2015. Au intervenit cardinalul João Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, şi ES Mons. José Rodríguez Carballo, OFM, secretar al aceleiaşi congregaţii. Publicăm în continuare intervenţiile:

Intervenţia cardinalului João Braz de Aviz

Bună ziua tuturor!

Vă salut şi vă mulţumesc tuturor, dragi jurnalişti, pentru prezenţa voastră şi pentru atenţia pe care o acordaţi vieţii consacrate; după cum mulţumesc şi Sălii de Presă Vaticane pentru primirea foarte favorabilă a acestei "conferinţe de presă" pe care ne-am gândit s-o desfăşurăm drept Congregaţie pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Cu această ocazie vă aducem şi salutul tuturor celor care lucrează în această congregaţie (circa patruzeci de persoane) şi, cu siguranţă, al tuturor consacratelor şi consacraţilor răspândiţi în lumea întreagă.

În ziua 29 noiembrie 2013, Sfântul Părinte Francisc, la sfârşitul întâlnirii cu 120 de superiori generali ai Institutelor masculine în Aula Sinodului, în Vatican, desfăşurată într-un climat de bucurie şi de mare spontaneitate - papa Francisc a vorbit "liber" răspunzând la câteva întrebări -, a anunţat că anul 2015 va fi dedicat vieţii consacrate. Vestea, primită cu aplauze lungi de adunare, a fost comunicată de Secretariatul de Stat congregaţiei noastre cu câteva zile înainte. Papa Francisc primea astfel o sugestie pe care prefectul şi secretarul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, după ce a ascultat mulţi consacraţi, i-o prezentase cu câteva zile înainte, în timpul unei audienţe private. Cu acea ocazie aprobase deja această propunere viva voce.

Urmând mandatul Sfântului Părinte transmis de Secretariatul de Stat, dicasterul nostru se ocupă de pregătirea acestui an. În acest moment suntem în măsură să vă comunicăm obiectivele acestui an, pe care-l considerăm un timp de har pentru viaţa consacrată şi pentru Biserică, şi câteva iniţiative care vor fi realizate în cursul desfăşurării sale.

Înainte de toate ţinem să spunem că acest an al vieţii consacrate a fost gândit în contextul celor 50 de ani ai Conciliului al II-lea din Vatican şi mai special în aniversarea a 50 de ani de la publicarea decretului conciliar Perfectae caritatis despre reînnoirea vieţii consacrate.

Considerăm că acest Conciliu a reprezentat un suflu al Duhului nu numai pentru întreaga Biserică dar, probabil în mod deosebit, pentru viaţa consacrată. Suntem convinşi că în aceşti 50 de ani viaţa consacrată a parcurs un rodnic drum de reînnoire, nefiind scutită desigur de dificultăţi şi trude, în angajarea de a urma ceea ce Conciliul a cerut consacraţilor: fidelitate faţă de Domnul, faţă de Biserică, faţă de propria carismă şi faţă de omul de astăzi (cf. PC 2).

Tocmai pentru că recunoaştem în aceşti 50 de ani care ne despart de Conciliu un moment de har pentru viaţa consacrată, deoarece sunt marcaţi de prezenţa Duhului care ne face să trăim şi slăbiciunile şi infidelităţile ca experienţă a milostivirii şi a iubirii lui Dumnezeu, vrem ca acest an să fie o ocazie pentru a face "comemorare recunoscătoare" a acestui trecut recent. Iată primul obiectiv al vieţii consacrate.

Viaţa consacrată, aşa cum amintea papa Francisc la întâlnirea cu superiorii generali, "este complexă, este formată din păcat şi din har". În acest an vrem să recunoaştem şi să mărturisim slăbiciunea noastre, dar vrem şi "să strigăm" lumii cu putere şi cu bucurie sfinţenia şi vitalitatea care sunt prezente în viaţa consacrată. Câtă sfinţenie, de atâtea ori ascunsă, dar pentru asta nu mai puţin rodnică, în mănăstiri, în conventuri, în casele consacraţilor, care îi face pe aceşti bărbaţi şi femei să fie "icoane vii" ale Dumnezeului "de trei ori sfânt"! Această convingere ne face să mărturisim cu apostolul că "unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul". Vă invităm şi pe voi toţi păstori, preoţi şi laici, să vă uniţi cu mulţumirea noastră pentru darul vieţii consacrate oferit lumii şi Bisericii însăşi.

Cu privirea pozitivă asupra acestui timp de har care merge de la Conciliu până astăzi, vrem - şi iată al doilea obiectiv - "să îmbrăţişăm viitorul cu speranţă". Suntem foarte conştienţi că momentul prezent este "delicat şi obositor", aşa cum afirma Ioan Paul al II-lea în Vita consecrata (cf. VC 13) şi că criza prin care trece societatea şi Biserica însăşi atinge pe deplin viaţa consacrată. Dar vrem să asumăm această criză nu ca anticamera morţii, ci ca un kairos, o ocazie favorabilă pentru creşterea în profunzime şi, apoi, de speranţă, motivată de certitudinea că viaţa consacrată nu va putea dispare niciodată în Biserică, pentru că "a fost voită de însuşi Isus ca parte de neînlăturat a Bisericii sale" (Benedict al XVI-lea către episcopii brazilieni în Vizita ad limina, 5 noiembrie 2010). În faţa atâtor "profeţi de nenorocire" vrem să rămânem bărbaţi şi femei de speranţă; o speranţă care nu se bazează pe "carele şi călăreţii" noştri, adică pe forţele noastre, pe numerele noastre, ci pe cel în care ne-am pus încrederea. În el nimeni nu ne va fura speranţa noastră.

Această speranţă nu ne scuteşte, şi de acest lucru sunt foarte conştienţi consacraţii, să trăim prezentul cu pasiune - al treilea obiectiv al acestui an al vieţii consacrate. Pasiunea vorbeşte despre îndrăgostire, despre adevărată prietenie, despre comuniune profundă... Despre toate acestea este vorba când vorbim de viaţa consacrată şi acest lucru dă frumuseţe atâtor bărbaţi şi femei care mărturisesc sfaturile evanghelice şi-l urmează "mai îndeaproape" pe Cristos în această stare de viaţă. Anul vieţii consacrate va fi un moment important pentru "a evangheliza" propria vocaţie şi a mărturisi frumuseţea lui sequela Christi în multiplele forme în care se exprimă viaţa noastră. Consacraţii primesc ştafeta lăsată lor de respectivii fondatori şi fondatoare. Stimulaţi şi de papa Francisc, în acest an vor "să trezească lumea" cu mărturia lor profetică, îndeosebi cu prezenţa lor în periferiile existenţiale ale sărăciei şi gândirii, aşa cum a cerut papa Francisc superiorilor generali.

Consacraţii şi consacratele sunt conştienţi că, în afară de a relata marea istorie pe care au scris-o în trecut, sunt chemaţi să scrie în viitor o istorie nu mai puţin frumoasă şi mare (cf. VC 110). Toate acestea îi va face pe călugări şi pe consacraţi să continue reînnoirea propusă de Conciliu, potenţând relaţia lor cu Domnul, viaţa fraternă în comunitate, misiunea şi îngrijindu-se de o formare adecvată provocărilor din timpul nostru, în aşa fel încât "să repropună cu curaj" şi cu "fidelitate dinamică" şi creativă (cf. VC 37) experienţa fondatorilor şi fondatoarelor lor.

Iată obiectivele principale ale acestui an al vieţii consacrate, pentru care îi mulţumim din inimă Sfântului Părinte Francisc.

Dau acum cuvântul secretarului congregaţiei, ES Mons. José Rodríguez Carballo, care va prezenta câteva iniţiative pentru acest an.

*

Intervenţia ES Mons. José Rodríguez Carballo

Vă salut şi eu pe voi toţi şi vă mulţumesc pentru ceea ce veţi face pentru a ne însoţi în acest an dedicat vieţii consacrate pe care-l vom celebra în 2015, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a promulgării decretului conciliar Perfectae caritatis, care pentru noi continuă să fie un punct de referinţă obligatoriu.

În această intervenţie a mea, înainte de toate, vreau să vă comunic că vom propune Sfântului Părinte ca anul vieţii consacrate să înceapă în luna octombrie, în acelaşi timp cu publicarea constituţiei conciliare Lumen gentium, cu referinţă deosebită la capitolul VI, care vorbeşte despre viaţa consacrată. Vom propune de asemenea ca anul vieţii consacrate să se încheie în luna noiembrie 2015.

Activităţile principale prevăzute pentru acest an, pe care nu am îndoieli să-l definesc un an de har pentru Biserică şi îndeosebi pentru viaţa consacrată sunt: "

Începerea oficială a anului vieţii consacrate cu o solemnă concelebrare în bazilica "Sfântul Petru", prezidată dacă este posibil de Sfântul Părinte. Această celebrare, depinzând de agenda Sfântului Părinte, ar putea să fie în ziua de 21 noiembrie 2014, Ziua mondială "Pro orantibus". "

Adunarea plenară a Congregaţiei, care se va ţine în luna noiembrie şi care, pornind de la cuvintele lui Isus "vin nou în burdufuri noi", va avea ca temă: Novum în viaţa consacrată pornind de la Conciliul al II-lea din Vatican. "

Diferite întâlniri internaţionale la Roma. Între acestea sunt prevăzute următoarele:

- Întâlnire pentru tineri călugări şi călugăriţe: novici, cei cu voturi temporare şi cei cu voturi perpetue cu mai puţin de 10 ani de voturi;

- Întâlnirea formatorilor şi formatoarelor;

- Congresul internaţional de teologie a vieţii consacrate, organizat de dicasterul nostru, de USG şi de UISG şi cu colaborarea Universităţilor Pontificale, cu tema: "Reînnoirea vieţii consacrate în lumina Conciliului şi perspective de viitor";

- Expoziţie internaţională despre: "Viaţa consacrată Evanghelie în istoria umană", cu diferite stands după diferitele carisme.

Toate aceste întâlniri se vor face în strânsă colaborare cu USG şi cu UISG, şi este prevăzut ca să dureze o săptămână. La sfârşitul fiecăreia se va cere o audienţă cu Sfântul Părinte.

Pentru încheierea anului vieţii consacrate ne gândim şi la o solemnă concelebrare prezidată de Sfântul Părinte. Ar putea să fie, tot în acord cu el, în ziua de 21 noiembrie 2015, la 50 de ani ai decretului Perfectae caritatis.

Pentru a pregăti acest an, dicasterul îşi propune să publice la fiecare patru luni o scrisoare circulară despre teme care se referă la viaţa consacrată. Prima din aceste scrisori circulare va ieşi cu data de 2 februarie din acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Vieţii Consacrate, şi va fi dedicată Magisteriului Papei Francisc despre viaţa consacrată. Va avea ca titlu: "Bucuraţi-vă".

Tot ca pregătire pentru anul vieţii consacrate, dicasterul nostru, răspunzând la dorinţa Sfântului Părinte, a organizat un symposium despre gestiunea bunurilor economice şi patrimoniale din partea călugărilor. Aceste symposium, gândit îndeosebi pentru superiorii generali şi pentru economii generali şi provinciali, se va celebra în zilele de 8-9 martie din acest an la auditorium din Universitatea "Antonianum" la Roma.

Şi pentru surorile contemplative vom propune câteva iniţiative pentru anul vieţii consacrate respectând forma lor specifică de viaţă. Una dintre acestea va fi un "Lanţ mondial de rugăciune între mănăstiri".

La toate aceste iniţiative vrem să dăm un aspect îndeosebi formativ, ştiind că în formare ne jucăm prezentul şi viitorul caracterului semnificativ evanghelic al vieţii consacrate.

O a doua informaţie pe care vrem să v-o oferim se referă la câteva documente pe care le pregăteşte dicasterul.

În strânsă colaborare cu Congregaţia pentru Episcopi, prin mandatul Sfântului Părinte, se fac primii paşi pentru revizuirea documentului Mutuae relationes despre raporturile dintre episcopi şi călugări în Biserică.

Tot din mandatul Sfântului Părinte se va trece la actualizarea instrucţiunii Verbi sponsa, care tratează despre autonomia şi despre claustrarea surorilor complet contemplative.

Prevedem să putem încheia în scurt timp elaborarea documentului despre viaţa şi misiunea călugărilor fraţi.

Tot în scurt timp prevedem să oferim diferitelor institute de viaţă consacrată linii directoare şi orientări cu privire la gestiunea bunurilor.

Un prim text în elaborare se referă la vocaţia şi misiunea fraţilor care aparţin institutelor laicale. Este un document asupra căruia a fost făcută o mare muncă, în strânsă colaborare cu institutele interesate şi care sperăm că va putea fi publicat în curând.

O altă lucrare pe care dicasterul o duce înainte, chiar dacă într-adevăr suntem la începuturi, este revizuirea lui Verbi sponsa despre viaţa contemplativă, cu atenţie specială faţă de autonomia mănăstirilor şi faţă de claustrare. Actualul document care sprijină aceste două elemente caracteristice ale formei de viaţă complet contemplative, Verbi sponsa, este relativ recent, fiind publicat la 13 mai 1999. Însă evoluţia vieţii contemplative în aceşti ultimi ani face în aşa fel încât să fie necesară o revizuire a actualei discipline a claustrării şi a autonomiei, făcând referinţă specială şi la formare. Această revizuire se va face în strânsă colaborare cu contemplativele.

În timpul anului vieţii consacrate se aşteaptă de la Sfântul Părinte o nouă constituţie apostolică despre viaţa contemplativă în locul actualei Sponsa Christi promulgată de papa Pius al XII-lea în 1950.

Un al treilea document asupra căruia dicasterul nostru, în colaborare cu Congregaţia pentru Episcopi, va începe în scurt timp să lucreze este Mutuae relationes. Deja în urmă cu peste 10 ani, un Sinod ceruse revizuirea acestui document care călăuzeşte relaţiile dintre episcopi şi călugări. Aşa cum este cerut din mai multe părţi, astăzi această revizuire devine urgentă. Sfântul Părinte a dat mandat celor două Congregaţii interesate să înceapă această revizuire.

Un ultim document în şantier este despre gestiunea bunurilor din partea consacraţilor. Aceasta este o temă care apare des în munca din dicasterul nostru. Documentul este destul de elaborat şi credem că poate să fie publicat în următoarele luni. Cu acest document vrem să le oferim călugărilor linii directoare şi orientări de care trebuie ţinut cont în faţa situaţiilor complexe care se prezintă în acest domeniu.

Închei această intervenţie a mea invitând diferitele conferinţe de călugări şi Uniunile Superiorilor Majori să programeze bine acest an şi să ne furnizeze orice tip de sugestie care poate să ne ajute să planificăm şi să trăim acest an al vieţii consacrate în aşa fel încât să devină cu adevărat un "an de har".

Mulţumesc pentru atenţia dumneavoastră.

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa:ercis.ro