duminică, 8 iunie 2014

Cristos continuă să-l trimită de Spiritul Sfânt asupra Bisericii, fără El nu există misiune, nici evanghelizare



Cristos continuă să-l trimită de Spiritul Sfânt asupra Bisericii, fără El nu există misiune, nici evanghelizare: a spus Papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, solemnitatea Coborârii Spiritului Sfânt, în bazilica Sfântul Petru. Sărbătoarea Rusaliilor marchează în ritul roman sau latin încheierea timpului pascal. Pontiful a subliniat trei aspecte din lucrarea Spiritului Sfânt în viața creștinilor și a Bisericii: ne învață calea de urmat, ne amintește cuvintele lui Isus și ne face să vorbim cu Dumnezeu și cu oamenii. Altfel spus, Spiritul Sfânt este memoria vie a Bisericii.

Papa Francisc: • ”Spiritul ne amintește, în cele din urmă, porunca iubirii și ne cheamă să o trăim. Un creștin fără memorie nu este un adevărat creștin, este un creștin pe jumătate, este un om sau o femeie prizonier al momentului, care nu știe să fructifice istoria proprie, nu știe să o citească și să o trăiască drept istorie a mântuirii”.

Cu ajutorul Spiritului Sfânt, în schimb,”putem interpreta inspirațiile interioare și evenimentele vieții în lumina cuvintelor lui Isus”. ”În acest fel crește în noi înțelepciunea memoriei, înțelepciunea inimii, care este un dar al Spiritului. Spiritul Sfânt să revigoreze în noi toți memoria creștină!”.

”Spiritul Sfânt ne face să vorbim cu Dumnezeu și cu oamenii”, a continuat Papa, care a spus că în viață nu este loc pentru creștini ”muți la suflet”. Cu Dumnezeu, Spiritul ne face să vorbim ”în rugăciune”, făcându-ne să-l numim pe Dumnezeu ”Tată”, ”Abba”; cu oamenii, ”în dialogul fratern”, recunoscându-i în ei pe frații noștri și înțelegându-le angoasele și speranțele: ”Spiritul Sfânt ne face să vorbim oamenilor în profeție, adică, făcându-ne «canale» smerite și docile ale Cuvântului lui Dumnezeu. Profeția este făcută cu îndrăzneală, pentru a da pe față contradicțiile și nedreptățile, dar întotdeauna cu blândețe și voință constructivă. Pătrunși de Spiritul iubirii, putem fi semne și instrumente ale lui Dumnezeu care iubește, care slujește, care dăruiește viață”.

În ziua Rusaliilor, a continuat Papa, se naște Biserica ”în plecare”, gata să ducă la toți oamenii Vestea cea bună. Ea este ”Maica Biserică”, o mamă care pornește să slujească. Pontiful a amintit și de cealaltă mamă, Maria, ”Maica noastră care a pornit în grabă să slujească. Maica Biserică și Maica Maria, și una și cealaltă fecioare, și una și cealaltă mamă, și una și cealaltă femeie”.

Papa Francisc a încheiat omilia subliniind porunca lui Isus adresată apostolilor de a nu se îndepărta de Ierusalim până când nu-l vor fi primit pe Spiritul Sfânt, căci ”fără El nu există misiune, nu există evanghelizare”. De aceea, „împreună cu întreaga Biserică, cu Maica Biserică Catolică, îl invocăm și spunem: Vino, Spirite Sfinte!”.

Sursa:ro.radiovaticana.va