marți, 7 ianuarie 2014

„Anul Bibliei” – o inițiativă de promovare a valorilor morale

Primarul unui mic oraș din Texas a declarat 2014 ca „Anul Bibliei". Anunțul primarului din orașul Flower Mound a fost făcut la o reuniune a Consiliului orașului, unde edilul a explicat că dorește ca prin acest demers să încurajeze cetățenii orașului să citească întreaga Biblie pe parcursul întregului an.

Foto: insight.orgÎntr-o declarație pentru postul local de televiziune KDFW, primarul Tom Hayden a afirmat că „moralitatea care a ajutat la construirea țării noastre se bazează pe valorile care se găsesc în Biblie. Și, în timp ce ne uităm la probleme, ne îndepărtăm de aceste valori. În micul meu oraș vreau să îi încurajez pe oameni să se întoarcă la aceste valori".

Hayden a menționat că a fost inspirat în parte de către o proclamație similară formulată în 1983 de către președintele Ronald Reagan, care, de asemenea, a declarat anul respectiv ca „Anul Bibliei". De altfel, Hayden l-a citat pe Reagan în timpul anunțul său și a indicat alți președinți care s-au remarcat prin susținerea fundamentelor biblice ale națiunii. „Vă rog să vă alăturați... în proclamarea 2014 ca anul Bibliei în Flower Mound, Texas și să încurajăm pe toți locuitorii să exploreze principiile și învățăturile Bibliei", a spus în încheiere celor prezenți.

Nu întâmplător primarul din Texas s-a raportat în cadrul discursului său la președintele Ronald Reagan, acesta fiind unul dintre liderii de la Casa Albă care a folosit cel mai mult retorica religioasă. Acest fapt este evidențiat chiar cu ocazia declarării „Anului Bibliei", în discursul prezidențial făcând referire și la alți președinți americani ce au avut aceleași preocupări religioase. „Mulți dintre cei mai importanți lideri ai țării noastre - printre ei, președinții Washington, Jackson, Lincoln și Wilson - au recunoscut influența Bibliei asupra dezvoltării țării noastre", a declarat Reagan cu acea ocazie. „Președintele Andrew Jackson s-a referit la Biblie ca nu mai puțin decât „stânca pe care Republica noastră se odihnește", a continuat Ronald Reagan (discursul complet aici).

Proclamația din anul 1983 a mai fost urmată de alte inițiative, nu întotdeauna de succes. Astfel, Congresmanul american Paul Broun a introdus o rezoluție în Congresul de la Washington prin care îi solicita președintelui Barack Obama să declare 2010 ca „Anul Bibliei", informează FoxNews. În plus, Broun, susținut și de alți parlamentari solicita și formularea unei proclamații care să le ceară cetățenilor de toate religiile „să redescopere și să aplice mesajul de neprețuit și veșnic al Sfintei Scripturi, care a influențat și conturat profund Statele Unite și forma sa extraordinară de guvernare".

Mult mai de efect au fost, însă, inițiativele regionale sau locale. Astfel, Parlamentarii din Pennsylvania au adoptat în unanimitate o rezoluție care a declarat, anul 2012, „Anul Bibliei". Rezoluția a confirmat că Biblia nu numai că a fost o parte importantă a istoriei Americii, dar că în momente dificile, cum este cel din prezent, există o „necesitate națională de a studia și aplica învățăturile Sfintelor Scripturi".

Nici opoziția față de asemenea demersuri nu a lipsit. Astfel, procurorul Christopher Conner a respins rezoluția parlamentarilor pe motiv că aceasta promovează „exclusivismul și prozelitismul", constituind și „o risipă de resurse legislative". În justificarea deciziei sale, Conner a precizat că „aceste resurse ar trebui să fie mai bine utilizate în eforturi legislative semnificative în beneficiul tuturor cetățenilor, indiferent de convingerile lor religioase".

Opiniile diferite cu privire la asemenea inițiative sunt circumscrise, de fapt, unei divizări nu doar sociale, ci și geografice, a societății americane cu privire la atitudinea față de religie. Astfel, conform unui sondaj Gallup din 2012, deși circa 40% dintre americani se declară religioși, iar 32% afirmă că nu au nicio religie, aceștia nu sunt repartizați uniform. Cei mai religioși sunt locuitorii din statele sudice, regiune care descrie faimoasa „Centură a Bibliei" (Bible Belt), Mississippi și Utah fiind considerate ca cele mai religioase state americane. Eșecurile sau succesele inițiativelor americanilor cu privire la anumite probleme religioase trebuie raportate și la aceste repere pentru a înțelege un demers ca acesta din Texas, un stat situat, de asemenea, în Bible Belt.

De asemenea, trebuie luat în considerare și specificul denominațional atunci când se analizează succesul unor inițiative cu specific religios. De exemplu, un „An al Bibliei" în spațiul românesc nu a avut un caracter național, ci doar denominațional (biserica catolică) sau regional ( Anul Bibliei de la Oradea). În privința ultimului eveniment, preotul reformat Palfi Jozsef, inițiatorul proiectului, a declarat că „în Anul Bibliei, sper ca evenimentul să contribuie la întărirea coeziunii, a spiritualității comune, la înțelegerea și acceptarea reciprocă. Convingerea mea este că ... avem nevoie de programe de acest fel, în care mai multe națiuni, mai multe confesiuni, chiar religii se întâlnesc în jurul unei valori specifice și comune - Sfânta Scriptură."