Salve om fericit!
Această pagină este dedicată gândurilor pozitive pentru aceia dintre voi care caută împlinirea personală, într-un cuvânt: fericirea!
După cum știți din postările precedente, în momentul de față (21 octombrie 2013), lucrez de aproximativ o jumătate de an la o carte despre fericire.
Pentru ca materialul să fie cât mai interesant și actual, am luat câteva decizii:
1. Să citesc cât se poate de multe articole și cărți dăruite acestui subiect până la sfârșitul anului.
2. Să particip la Conferința despre fericire ce s-a organizat la București.
3. La începutul anului 2014 să încep lucrul efectiv la carte (deși deja am o structură) pentru ca la jumătatea anului să apară publicată într-o coleție în care vor apărea mai multe volume și anume „Gânduri către ateul din mine”.
Astfel că dedic această pagină acelor articole, cărți și idei ce vor apărea (în parte) și în cartea mea.
Sper ca aceste gânduri să va aducă fericirea în viață.
P.S. Participă și dumneata la sondajul de mai sus. Mulțumesc!
PAX VOBIS!
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
Care sunt cele mai fericite locuri din lume?
Departamentul ONU Sustainable Development Solutions
Network (SDSN) a publicat recent un raport privind repartizarea
gradului de mulţumire socială şi o listă cu cele mai fericite locuri din
lume.
Potrivit raportului, ţările cu cel mai înalt nivel de fericire sunt următoarele: Danemarca, Norvegia, Elveţia, Olanda şi Suedia.
Printre cele mai fericite oraşe (din cele mai fericite ţări) se află oraşul Aarhus, la 150 de km de Copenhaga, Danemarca. Aarhus este situat în peninsula Iutlanda, este al doilea oraş, ca mărime, din Danemarca şi principalul său port. În fiecare an atrage mii de studenţi, care frecventează numeroasele colegii şi universităţi, transformând oraşul în cea mai tânără localitate din punct de vedere demografic.
Alt oraş inclus în clasamentul celor mai fericite locuri este Oslo, Norvegia. Oslo este foarte apropiat de natură, datorită poziţiei sale geografice, bogat în cultură şi unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.
Profesorul Jeffery Sachs, director al Earth Institute la Columbia University, susţine că din ce în ce mai mult, populaţia lumii cere măsuri care să protejeze şi să lupte pentru bună-starea ei. Din ce în ce mai mulţi lideri politici îşi dau seama de importanţa nivelului de mulţumire a oamenilor, atât pentru naţiune cât şi pentru lumea întreagă.
Raportul a mai relevat faptul că în ultimii cinci ani s-au observat schimbări semnificative în ceea ce priveşte nivelul de fericire, în unele ţări crescând, iar în altele, scăzând. Câteva ţări din sudul Africii şi America de Sud au experimentat o creştere a nivelului de mulţumire şi fericire, în timp ce în ţările industriliazate, s-a observat o descreştere. În concret, nivelul de fericire a crescut în 60 de ţări şi a scăzut în 41 de ţări.
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
Lacrimile de tristețe arată altfel decât cele de fericire
Emoții precum tristețea sau
bucuria, dar chiar și tăiatul cepei ne provoacă lacrimi, însă acestea
arată diferit, în funcție de motivul pentru care plângi. Fotograful Rose-Lyn Fisher
a pus lacrimile sub microscop și a observat cum influențează
sentimentele și emoțiile trăite forma lacrimilor noastre. Vezi ce a
descoperit.
Analiza la microscop a
picăturilor de apă, amestecate cu sare, hormoni, proteine, anticorpi și
enzime, i-a permis lui Fisher să observe cât de diferite sunt lacrimile
provenind de la aceeași persoană, însă ca rezultat al unor emoții
distincte.
„Lacrimile sunt mediul limbajului nostru primar
în momentele nemiloase ca moartea, fundamentale ca foamea sau complexe
ca un rit de trecere", scrie artista. Fotografiile realizate arată cum
emoțiile trăite își lasă amprenta prin picăturile ce se preling pe
obraz. „E ca și cum fiecare lacrimă a noastră poartă un microcosmos al
experienței umane colective, ca o picătură din apa unui ocean", conchide
Fisher.
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
Iluzia succesului – de ce reușitele nu îți pot garanta fericirea
Conceptele de „succes" și „fericire" înrădăcinate în mintea oamenilor și intens promovate prin mijloacele media impun standarde poate imposibil de atins și îi determină pe oameni să se îndepărteze de fericirea prezentului, sugerează psihiatrul și filosoful dr. Neel Burton, profesor la Oxford.Dr. Burton punctează însă trei mari probleme în această abordare. În primul rând, pentru majoritatea persoanelor sunt aproape imposibil de atins toate lucrurile de mai sus, ceea ce le transformă în idealuri generatoare de frustrări și nefericire. În al doilea rând, am greși investind toată energia în proiectarea acestui viitor idealizat și ipotetic, când am putea să ne găsim fericirea în activitățile reale ale prezentului. Nu în ultimul rând, această imagine a fost definită în mare măsură de interese comerciale, însă fericirea este undeva departe de acestea, la un nivel mai înalt, al gândurilor și al liniștii interioare, sugerează expertul.
Fericirea care garantează succesul
„Suntem blocați să credem că succesul ne aduce fericirea. Cu toate acestea, adevărul este invers", scrie C. Clinton Sidle, consultant pentru dezvoltarea leadershipului și profesor în cadrul Universității Cornell, într-un articol pentru Huffington Post. În urma experienței sale de mai bine de 10 ani, el a observat că, de fapt, fericirea este cea care îți pavează drumul spre succes și, în plus, te ajută să aduci o contribuție benefică lumii prin munca ta. Studiile efectuate în acest sens întăresc ideea că proiectele importante pentru un individ îl determină pe acesta să le execute la un nivel superior. Astfel, încrederea în sine și bunăstarea pe care ți le oferă proiectele la care muncești cu pasiune te fac mai productiv, mai dedicat și îți oferă un sens, o motivație, lucru care alimentează succesul.
Ideea este susținută și de analistul Richard St. John într-o conferință Ted Global din 2005. În discursul său, expertul dezvăluia cele opt secrete ale succesului, iar cea mai mare parte a discuției s-a concentrat asupra pasiunii investite în propria muncă. Pe lângă o mulțime de alte elemente necesare victoriilor personale și profesionale, precum munca, perseverența, puterea de concentrare, persistența, încercarea de a fi de folos și practica, plăcerea de a face ceea ce faci și pasiunea investită este cea care aduce succesul dorit. Același lucru transmitea și Geoffrey James într-un articol pentru Inc.com, în care sublinia că bogăția materială, cu care este asociat de regulă succesul, își pierde valoarea atunci când nu mai ai abilitatea de a te bucura de ceea ce ai în prezent. În schimb, atunci când lucrezi cu pasiune pentru a urca pe scara succesului, nu numai că banii vor veni, dar și bunăstarea interioară va crește.
Studiile anterioare au arătat că nu lucrurile sau banii ne fac fericiți. Bunăstarea noastră este alimentată de elemente care depășesc granița bunurilor materiale. Libertatea și autonomia sau relațiile cu ceilalți sunt cele care ne fac fericiți. De fapt, profesorul George Vaillant, psihiatru la Harvard și unul dintre autorii Studiului Harvard Grand, sublinia că legăturile pe care le construim cu cei din jurul nostru sunt cele mai importante lucruri din viața noastră. Altfel spus, conexiunile cu ceilalți ne aduc mai multă fericire decât orice alte reușite din viața noastră.
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
După 75 de ani, Harvard află ce îi face fericiți pe bărbați
Aruncați toate cărțile de psihologie și comunicare, căci pe Amazon.com a ieșit cartea Triumphs of Experience
scrisă de George Vaillant, cel care a condus cel mai lung și exhaustiv
studiu din istoria cercetării directe a evoluției umane. Cam așa se
trâmbițează apariția concluziilor acestui studiu, care a durat 75 de ani
și a costat 20 de milioane de dolari. Dar, de fapt, păstrați-vă cărțile
de psihologie și comunicare, deoarece veștile sunt bune: nu s-a
petrecut nicio revoluție în ultimii 75 de ani, știm deja ce îi face
fericiți pe bărbați.
Bărbații studiului Grant
Din recenzia pe care DailyBeast o face cărții, înțelegem că George Vaillant avea 32 de ani când a preluat studiul Grant de la Harvard, în 1966. El urma să își petreacă întreaga viața urmărind câteva sute de bărbați, de pe băncile facultății și până la moarte, pentru a afla cum se poate obține fericirea în viață. Cincizeci de ani mai târziu, Vaillant își expune concluziile și descoperă că propria maturizare este inseparabilă de viețile celor pe care i-a examinat.
În propunerea sa către președintele universității, Arlen Bock, doctor la Harvard, spunea că timpului este potrivit pentru un asemenea experiment. El a vorbit despre „stresul presiunii moderne" pentru care „generația actuală de studenți este complet nepregătită". Acești studenți se născuseră după Primul Război Mondial, odată cu răspândirea tehnologiei și a culturii consumeriste, au fost crescuți într-o eră de obiceiuri sexuale în schimbare, de către părinți care trecuseră prin Marea Depresie. Așadar, din băncile facultății până la activitățile din Al Doilea Război Mondial, prin căsătorii și divorțuri, colapsuri și reușite profesionale și până la pensionare, 268 de bărbați s-au suspus în mod regulat la teste fizice și psihologice, au răspuns la chestionare și au participat la interviuri. Dosarele strânse în acești ani sunt ca niște dicționare, povestește Joshua Shenk, jurnalist la The Atlantic, care a petrecut o lună la Harvard printre aceste dosare, încercând să afle secretele unei vieți fericite.
Ce este cel mai important de ținut minte
Concluziile sunt numeroase și la o adică se pot aplica la modul general, nu doar în dreptul bărbaților. Unele concluzii le aparțin chiar participanților, iar unele, lui Vaillant.
De obicei, ne uităm și la noi și ne gândim că dacă până în prezent nu am reușit să arătăm într-un fel, să avem câţi bani vrem, să ne găsim un partener de viață, de aici încolo totul o ia la vale. Poate cea mai bună veste în urma acestui studiu este că încununarea tinereții și atribuirii ei puteri fenomenale este total greșită. „Viețile se schimbă și lucrurile pot deveni mai bune" ,scrie Vaillant. „Dar oamenii care nu învață devreme să iubească vor plăti scump." Vieţile noastre continuă să evolueze şi în anii de pe urmă, care adesea se dovedesc o perioadă mai împlinită decât cele de dinainte, iar bărbaţii care se descurcă bine la vârsta a treia nu au avut, în mod obligatoriu, şi acelaşi succes la vârsta a doua sau viceversa, profesional sau personal, scrie FeelGuide.
Un
alt aspect important este că îmbătrânirea fizică după vârsta de 80 de
ani este determinată mai puţin ereditar şi mai mult de stilul de viaţă
avut înainte de vârsta de 50 de ani. La acest capitol, bărbații au avut
cea mai mare problemă cu alcoolismul, identificat drept cea mai des
întâlnită cauză de divorţ în rândul participanţilor la studiu și asociat
problemelor precum depresie sau nevroză. Laolaltă cu fumatul,
alcoolismul s-a dovedit a fi cauza numărul unu a deceselor în rândul
participanţilor la studiu.
Dacă alcoolul are forța cea mai distructivă pentru bărbați, iubirea este cea care îi împlinește, în special iubirea de mamă. De mult se știa că relația bărbațiilor cu mamele lor este definitorie pentru viața lor, iar acest lucru nu s-a schimbat. „Bărbaţii care au avut relaţii călduroase, plăcute, cu mamele lor au câştigat mai mult decât cei cu mame mai nepăsătoare. Bărbaţii care au avut relaţii reci cu mamele lor erau mai degrabă supuşi riscului de a dezvolta demenţă la bătrâneţe. Relaţiile bărbaţilor cu mamele lor au fost asociate şi cu eficienţa la muncă din perioada adultă. De cealaltă parte, o relaţie bună cu taţii a fost corelată cu rată scăzută de anxietate, cu o mai bună petrecere a timpului liber şi cu o satisfacţie mai crescută a vieţii după 75 de ani."
De la partenerele lor de viață, bărbații au nevoie cel mai mult tot de afecțiune. Studiul a stabilit o legătură puternică între afectuozitatea relaţiilor din timpul vieţii şi sănătatea şi fericirea anilor de pe urmă ai vieţii. Cercetătorul a notat că 58 dintre bărbaţii monitorizaţi, care au avut cel mai ridicat punctaj la capitolul „relaţii afectuoase", au câştigat mai mult decât cei care aveau cel mai scăzut punctaj la acest capitol şi au avut mai mult succes profesional, deci şi un grad de mulţumire mai ridicat asupra vieţii.
„După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuite, Grant Study duce la o concluzie simplă alcătuită din patru cuvinte: fericirea este iubire şi punct", conchide George Vaillan.
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
7 mituri despre fericire şi adevărul din spatele lor
Să fie adevărat oare că împlinirea pe plan
profesional îţi va aduce fericirea, că prietenii tăi cu o gândire
negativă pot avea o influenţă nefastă asupra stării tale de bunăstare
sufletească, ori că fericirea e doar o setare mentală? Află adevărul din
spatele celor mai cunoscute mituri vehiculate despre fericire.
2. Ascensiunea în viaţa profesională te face mai fericit. În unele cazuri ai putea urca treaptă după treaptă pe scara succesului şi tot nu ai atinge fericirea. Uneori s-ar putea ca efectul să fie contrar. Pe baza cercetărilor sale, Archor a ajuns la concluzia că „fericirea alimentează de fapt succesul - nu invers".
3. Oamenii fericiţi sunt mai prostuţi. De fapt, starea de mulţumire interioară are o influenţă benefică importantă asupra creierului, deoarece în aceste momente, creativitatea, inteligenţa şi abilităţile de a rezolva problemele cresc, susţine Archor.
4. Faptul că eşti înconjurat numai de oameni negativi te va transforma într-o persoană nefericită. Acest mit are un sâmbure de adevăr, dar situaţia nu trebuie să te îngrijoreze. Atât starea pozitivă cât şi cea negativă sunt contagioase, iar puterea lor de „răspândire" este egală, susţine Archor. Cu toate acestea, expresivitatea unei persoane, verbală şi nonverbală, are o influenţă extrem de mare în transmiterea sentimentelor. De aceea, nu este nevoie să renunţi la compania prietenilor tăi care adesea au gânduri mai negative. Ai putea în schimb să le transmiţi puţin din starea ta de mulţumire interioară şi să fii tu acela care îi molipseşte de „microbul" fericirii!
5. Fericirea - doar o setare mentală? Pentru a te convinge dacă este cu adevărat, poţi face un exerciţiu simplu: aminteşte-ţi când ai fost ultima dată trist sau nefericit. Apoi adu-ţi aminte de toate acele sfaturi şi încurajări pe care le-ai primit de la cei dragi: „gândeşte pozitiv", „priveşte partea plină a paharului", „haide, înveseleşte-te", „zâmbeşte". Cât de benefică ţi s-a părut aplicarea acestor sfaturi? Ai reuşit să depăşeşti starea de tristeţe lăuntrică? Pentru cât timp? Aşa cum punctează Achor, acţiunea, schimbarea comportamentului sunt acele metode prin care poţi face ca setarea mentală pozitivă să dureze în timp şi să te simţi fericit mai mult decât câteva clipe.
6. Ceilalţi sunt atât de fericiţi... numai eu nu. „Nimeni nu are viaţa perfectă sau relaţia perfectă", afirmă dr. Kate M. Wachs, autoarea cărţii Relaţia pentru Începători (Relationaship for Dummies) pe site-ul Dummies.com. De câte ori nu ai privit în jurul tău şi nu ai observat cum ceilalţi par atât de fericiţi cu viaţa lor. Poate că aşa şi este, dar asta nu înseamnă că nu au şi ei micile sau marile lor probleme. Unii însă aleg să se bucure de fiecare lucru care face parte din existenţa lor şi să nu mai privească orice eveniment negativ ca pe o tragedie.
7. Nu voi fi niciodată fericit atâta timp cât sunt singur. Singurătatea este, într-adevăr, o „boală" grea şi chiar contagioasă, dar asta nu înseamnă că dacă încă nu ţi-ai găsit un partener de viaţă eşti nefericit, ori că partenerul îţi va putea construi această stare în suflet. Aşa cum punctează dr. Wachs, o astfel de gândire nu face altceva decât să pună în cârca altcuiva în afară de tine „responsabilitatea" propriei fericiri. Dacă lucrurile ar sta aşa, înseamnă că fericirea noastră se consumă în momentul în care partenerul dispare din viaţa noastră. Starea de bunăstare interioară nu este datorată numai unei anume persoane.
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
Un studiu demonstrează de ce oamenii, nu lucrurile, ne fac fericiți
Nu posesiunile materiale ne aduc fericirea a demonstrat, într-o manieră inedită, un studiu suedez publicat în jurnalul de specialitate Cyberpsychology, Behavior, and Social Network.
În urma rezultatelor a reieșit că termenii asociați cu oamenii, de la pronume precum „tu" sau „eu", persoane apropiate ca „bunica” sau „mama” și până la jucători din Cupa Mondială de Fotbal, ca „Zlatan” sau „Drogba”, au apărut mai frecvent în articolele care conțineau și cuvântul „fericire”. Pe de altă parte, însă, termenii care desemnau sume de bani, precum „milioane” sau „miliarde”, nume de gadgeturi populare ca „iPhone” sau chiar numele unor brand-uri ca „Google” sau „Windows” au apărut foarte puțin sau chiar deloc alături de „fericire”.
„Sugerăm că rezultatele noastre reflectă o teorie colectivă a fericirii, adică o imagine comună sau un acord între membrii unei comunități despre ceea ce îi face pe oameni fericiți - oamenii, nu lucrurile", punctează oamenii de știință.
Unul dintre cercetători, Danilo Garcia, specialist în psihologie la Centrul de Etică, Justiție și Sănătate Mintală de la Academia Sahlgrenska, a declarat că „acest lucru nu înseamnă că lucrurile materiale te fac nefericit, doar că nu par să vină în același context ca și cuvântul 'fericire'", citează Eurek Alert.
.......................................................Lectură plăcută!........................................................
....
Filme cu tentă fericită :)
Cărți ce te fac fericit/ă :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu