vineri, 15 martie 2013

Mesajul PF Lucian adresat Papei Francisc

Blaj, România, 14 martie 2013
Preafericite Părinte,
imagineNu am fost la Roma în zilele acestea pentru că problemele mele de sănătate nu mi-au permis dar am urmărit cu rugăciunea și cu sufletul plin de emoție fiecare zi mersul întâlnirilor confraților cardinali în diferitele Congregații precum și desfășurarea Conclavului. Aseară, la ora în care a ieșit fumul alb, m-am bucurat împreună cu toată Biserica și am așteptat cu nerabdare și speranță să văd pe noul Papă. Apoi, în genunchi, am mulțumit Preasfintei Treimi și în mod special Spiritului Sfânt pentru că ne-a trimis omul potrivit pentru timpurile dificile ce le trăim.
Sfinte Părinte, Vă suntem aproape și Vă însoțim cu rugăciunile noastre fervente pentru a conduce barca Bisericii spre Împărăția lui Dumnezeu. Din Ceruri Vă însoțesc rugăciunile episcopilor noștri martiri, ale preoților și ale credincioșilor noștri morți în timpul persecuției comuniste și, împreună cu ei, întreaga noastră Biserică Greco-Catolică Română Vă este aproape.
Binevoiți a trimite, Sfinte Părinte, binecuvântarea paternă asupra poporului nostru și asupra României întregi.
Al Dumneavoastră devotat în Domnul,
† Lucian Cardinal Mureșan 

Analiză: 5 lucruri care surprind la alegerea lui Francisc I

Presa internațională îl numește pe Francisc I „un papă al premierelor", ales pe neașteptate, în doar a doua zi de conclav și care a răsturnat iremediabil balanța puterii în interiorul Bisericii Catolice.

papa_francisc_400_01„Habemus Papam" sau „Avem un papă" a fost mesajul care a luat lumea pe nepregătite miercuri seara. Iar numele bărbatului care avea să iasă pe balcon și să își asume funcția de papă în fața a sute și mii de oameni este Jorge Mario Bergoglio, arhiepiescop în Buenos Aires încă din 1998.

Alegerea a fost o surpriză în primul rând datorită faptului că noul papă nu era prima alegere pe lista scurtă a candidaților, în opinia mai multor experți, deși fusese pe locul doi la alegerea lui Benedict, în 2005. Deși atât din exteriorul cât și din interiorul Bisericii Catolice există o presiune nestrămutată pentru modernizare, în special în ceea ce privește aparatul administrativ, dar și imaginea Bisericii în lume, conclavul se pare că a stat departe de alegerile populare, cum ar fi cardinalii din New York și Boston, Timothy Dolan și Sean O'Malley, și de asemenea a stat departe de favoritul italian, Angelo Scola, scrie Christian Science Monitor.

În schimb au ales primul papă non-european, primul papă american, primul papă iezuit, primul papă care reprezintă o țară în curs de dezvoltare. Presa vede în asta un simbol puternic al trecerii influenței Bisericii din lumea „veche" în lumea „nouă". Jose Bergoglio este al treilea papă la rând care nu este din Italia și primul, în mai mult de un mileniu, care nu este din Europa.

Întradevăr este o schimbare care pare să indice o tendință de a despărți Sfântul Scaun de Vatican, unde se concentrează tot blocul administrativ, cu toate problemele lui, dar până la urmă schimbarea nu este atât de mare precum pare. Cardinalul Bergoglio pare a fi o alegere de compromis, care să îi satisfacă atât pe conservatori, cât și pe cei care vor modernitate. Nu este din Italia, dar s-a născut din părinți italieni, imigranți în Argentina. Făcând teologia în Germania, cardinalul are legăturile europene și cultura necesară pentru a fi o alegere destul de familiară și confortabilă pentru mulți din Curia romană.

De asemenea, cariera sa de până acum pare să indice că va călca pe urmele lui Benedict, fiind un teolog ortodox și un conservator din punct de vedere social. În Argentina s-a opus căsătoriilor homosexuale, s-a remarcat ca militant feroce pro-familie, și ca un apărător al oamenilor săraci.

Alegerea lui pare să indice și influența economică a Americii Latine asupra lumii, Brazilia fiind una din țările latine cu cel mai mare nivel de bogăție. Iar deși Argentina este puțin în spate în termeni economici, alegerea lui Francisc sugerează că America Latină nu mai este o umbră la masa puterilor mondiale. Alegerea primului iezuit ca papă mai reprezintă și triumful ordinului fondat acum aproape 500 de ani.

Alegerea sa a fost o surpriză și din punct de vedere al stării de sănătate. După ce Benedict a demisionat acuzând că starea lui de sănătate nu îi mai permite să fie eficient în poziția pe care o deține, cardinalii au ales un papă nu mult mai tânăr decât Benedict, dar care are și un singur plămân, conform AP. Deși până acum nu a avut mari probleme de sănătate din cauza asta, este de așteptat că odată cu înaintarea în vârstă, să apară cel puțin probleme respiratorii.

Reacţii internaţionale la alegerea noului papă

Una dintre primele reacţii publice la alegerea noului Suveran Pontif a venit din partea purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

jorgemariabergogliobalcon644x362_400
 
În cadrul unei întâlniri cu presa, Federico Lombardi a salutat „mărturia de mare simplitate" şi „acceptarea unui serviciu adus" Bisericii pe care noul Papă le-a manifestat în prima sa declaraţie în faţa credincioşilor. „El a făcut un gest frumos cerând binecuvântarea lor şi s-a înclinat" în faţa lor, iar această atitudine machează o „continuitate a lui Benedict al XVI-lea", a declarat Lombardi.

Iată cele mai importante declaraţii şi mesaje din mediul internaţional, transmise noului papă atât de politicieni cât şi de lideri religioşi:

„În numele Uniunii Europene, vă adresăm sincerele noastre felicitări pentru alegerea dumneavoastră", au scris într-un mesaj către noul papă preşedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Vă dorim un pontificat binecuvântat şi de durată, care să permită Sanctităţii voastre şi Bisericii Catolice să apere şi să promoveze valorile fundamentale ale păcii, solidarităţii şi demnităţii umane", au adăugat cei doi responsabili ai UE.

Preşedintele SUA, Barack Obama i-a adresat „urări călduroase primului papă de pe continentul american". „Campion al cauzei săracilor şi al celor mai vulnerabili dintre noi, el va continua să poarte mesajul de dragoste şi compasiune care a fost sursă de inspiraţie pentru lume de peste 2000 de ani", a afirmat liderul primei puteri mondiale într-un comunicat citat de Mediafax.

„Alegerea Cardinalului Jorge Mario Bergoglio, care și-a luat numele de Francisc I, reprezintă o importantă piatră de hotar pentru biserica noastră", a afirmat cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscopul New York-ului, citat de Religion News. „Ca succesor al lui Petru, primul nostru papă, Papa Francisc I stă ca simbol al unităţii tuturor catolicilor, de oriunde din lume. Episcopii din Statele Unite și membrii celor 195 eparhii americane oferă rugăciuni şi promisiunea loialităţii, pentru noul nostru lider", a mai spus cardinalul.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby şi-a transmis felicitările sale reiterând faptul că anglicanii „au recunoscut de multă vreme, şi au reafirmat adesea, că bisericile noastre se preţuiesc în mod deosebit una pe cealaltă. Sunt nerăbdător să îl întâlnesc pe Papa Francisc şi să lucrăm împreună la construirea bazei moştenirii solide pe care am primit-o de la predecesorii noştri." Liderul Bisericii Anglicane a promis că se va ruga intens pentru noul papă zilele acestea şi că va continua să facă acest lucru în lunile şi anii care vor urma, scrie BBC.

„Îl felicităm pe Papa Francisc la alegerea lui de către Colegiul Cardinalilor și dorim să oferim sprijinul şi cooperarea comunității musulmane pentru fiecare efort pozitiv pe care el îl va întreprinde în folosul păcii, al dreptăţii şi al binelui omenirii," a declarat Nihad Awad, directorul executiv al național Council on American-Islamic Relations.

Preşedintele Congresului Mondial al Evreilor (WJC), Ronald Lauder l-a felicitat pe cardinalul Jorge Maria Bergoglio subliniind că „Papa Francisc I nu ne este deloc străin. În ultimii ani, el a luat parte la multe evenimente inter-religioase organizate în parteneriat cu WJC şi afiliatul nostru regional, Congresul Latino-American al Evreilor." Lauder a apreciat că noul papă este „un om cu experienţă, cunoscut pentru gândirea sa deschisă... un om al dialogului, un om capabil să construiască poduri cu alte religii."