Apa nu îngheață întotdeauna la 0°C, nici măcar la -40°C, susțin autorii unui studiu publicat în revista Nature.
Potrivit cercetătorilor americani Emily Moore și Valeria Molinero, este nevoie ca temperatura să scadă până la cel puțin -48°C pentru ca apa să se transforme în mod obligatoriu în gheață.
Oamenii de știință spun că secretul stă în maniera de organizare a moleculelor de apă la frig. Totuși, nici ce știu fizicienii, de secole, în privința apei, nu este fals. „Schimbarea structurii apei controlează nivelul de formare a gheţii", a explicat Valeria Molinera într-un comunicat citat de Mediafax. Se creează mai întâi o „gheaţă intermediară", a cărei structură se situează între cea a gheţii şi cea a lichidelor.
Simulând pe computer comportamentul a mii de molecule de apă, cele două chimiste au descoperit că valoarea la care trebuie să scadă temperatura apei pentru ca acest lichid să îşi atingă pragul minim de cristalizare şi de îngheţare obligatorie este de -48°C.
Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Descoperire:-Apa-NU-ingheata-obligatoriu-la-0%C2%B0C-4753.html