duminică, 20 octombrie 2013

De ce să fie ultima șansă?

Oamenii au învățat (sau ar trebui!) că niciodată nu trebuie să spui niciodată! De ce? Fiindcă oricând poate să apară o schimbare. Nu înseamnă că dacă s-a întâmplat o dată se va mai repeta sau dacă nu s-a întâmplat nicodată nu se va întâmpla. Unii din teamă că un om ar putea greși iar, îl condamnă continuu, iar asta l-ar putea provoca...

Toți suntem greșelnici, toți greșim! Nici măcar unul nu poate spune că el nu a greșit niciodată. Ceva am făcut, cuiva sau nouă înșine, dar am făcut. Am fost văzuți sau știm doar noi, a fost! Așa că de ce am condamna dacă, într-un fel sau altul, suntem și noi vinovați?!?

Sunt multe persoane închise pentru faptele lor, mai mici sau mai mari, grave sau mai puțin grave. Vedem zilnic la știri cum oamenii sunt condamnați. Penitenciarul a devenit un fel de secție de Urgențe, vin zilnic „bolnavi” în năravuri. O groază de oameni accidentați grav de vicii, nevoi, dorințe; și pentru asta plătesc cu propria libertate. Sunt preluați și „tratați” de „doctori” iscusiți pentru a le vindeca „rănile”, „bolile”, viciile.

Penitenciarul devine casa lor, acolo vor înnopta și nu vor avea voie să o părăsească până când nu se vor împlini zilele, acele zile uneori scrijelite și tăiate de pe pereți.

Penitenciarul, pentru cei ce vor să accepte, devine școală. O școală a schimbării unde se învață ceea ce trebuie să fii mâine când vei lăsa gratiile în spate. Pentru aceia ce învață bine, pentru premianți, merită să le acordăm pe lângă diplomă și o a doua șansă. Știu că este greu, mai ales a-i crede că și-au luat notițe la „școală”, că au depus eforturi substanțiale pentru a deveni premianți și că au fost sinceri în acest proces, dar ei merită o a doua șansă. 

De ce o merită? (Voi da doar câteva motive deși am mai multe!)
Pentru că sunt oameni care trebuie să fie înțeleși!
Pentru că greșeala lor nu trebuie să le pună o etichetă!
Pentru că noi trebuie să urâm păcatul/greșeala și nu pe păcătos/greșelnic!
Fiindcă oricine ar putea fi în locul lor, chiar și tu!
Pentru că nu știi exact ce a fost în inima lor atunci!
Pentru că au avut curajul să accepte soarta lor și mai ales lipsa de libertate!
Pentru că doresc să se schimbe și să ofere ceea ce au mai bun din ei pentru societate, pentru noua societate la care vor să lucreze pentru a se dezvolta bine (ei au experiența pe care noi nu o avem)!

Toți avem dreptul la o a doua șansă. De ce să fie ultima șansă?

Vezi și programul inițiat de suntemprodusulmediului.ro.