marți, 29 martie 2011

Un muzeu la Nazaret dedicat Mariei

Fecioara Maria

27.03.2011, Roma (Catholica) - Un loc de studiu biblic şi de îmbogăţire spirituală: aşa descrie Radio Vatican Centrul “Maria din Nazaret”, inaugurat în oraşul din Galileea unde Fecioara Maria a petrecut mare parte a vieţii sale şi unde a primit vestea îngerului Gabriel. Aici, în solemnitatea Bunei Vestiri, s-a desfăşurat ceremonia de inaugurarea condusă de vicarul patriarhal pentru Isarael, Mons. Giacinto-Boulos Marcuzzo, în prezenţa unor primari şi ambasadori. Obiectivul muzeului interactiv este de a face cunoscut miilor de pelerini care în fiecare an vizitează Bazilica Bunei Vestiri, situată foarte aproape, însemnătatea pe care Fecioara Maria o are încă pentru omul de azi şi importanţa acelui “da” care a dat viaţă misterului Întrupării.

Ideea realizării acestui centru internaţional datează din timpul Marelui Jubileu 2000, însă abia în ianuarie 2007 s-a reuşit să se pună prima piatră a muzeului, născut graţie şi colaborării cu biblişti şi teologi. Muzeul cuprinde patru săli, pentru un parcurs de vizită cu durata de circa o oră. Cotidianul catolic italian Avvenire precizează că prima sală este dedicată Vechiului Testament şi explică cum istoria tinerei femei din Nazaret se împleteşte cu cea a lui Mesia; a doua se concentrează asupra vieţii zilnice a Sfintei Familii şi a celor 30 de ani pe care Isus i-a trăit cu Maria şi Iosif; a treia povesteşte despre Maria în misterul Mântuirii şi viaţa publică a lui Isus văzută prin ochii mamei; a patra şi ultima sală vorbeşte despre drumul Bisericii după Rusalii, însoţită de Preasfânta Fecioara Maria.

În afară de aria strict expoziţională, centrul cuprinde o terasă panoramică asupra Nazaretului, capela “La Isus prin Maria” în care are loc adoraţia perpetuă şi o hartă murală interactivă despre sanctuarele mariane în lume. În fine centrul, dorit de comunitatea Chemin Neuf şi de asociaţia franceză “Maria din Nazaret”, are şi o puternică dimensiune interreligioasă: se ţine cont astfel de faptul că Maria a fost o evreică, iar despre ea se vorbeşte şi în Coran. Începând de sâmbătă, 26 martie, centrul este deschis pentru public.

Sursa: Radio Vatican

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/03/27/un-muzeu-la-nazaret-dedicat-mariei/