miercuri, 18 iulie 2018

Foto/Video: O cruce mare și trei îngeri pe fațada Bazilicii Sfânta Familie din Barcelona

„Pătruns fiind de devotamentul față de Sfânta Familie din Nazaret, răspândită de Sfântul José Manyanet în rândul poporului catalan, Antonio Gaudi, inspirat de ardoarea credinței sale creștine, a reușit să transforme această biserică într-o laudă adusă lui Dumnezeu, sculptată în piatră. O laudă adusă lui Dumnezeu care, așa cum s-a întâmplat la nașterea lui Cristos, a avut ca protagoniști oamenii cei mai simpli și mai umili”. Acestea sunt cuvintele rostite de Papa Benedict al XVI-lea la rugăciunea Angelus din data de 7 noiembrie 2010, zi în care capodopera arhitecturală din Barcelona a fost declarată bazilică minoră.
Pe data de 2 iulie 2018, a fost amplasată la înălțimea de 30 de metri „crucea glorioasă”, din granit, 7,5 metri înălțime, 4,25 metri lățime și cu o greutate de 18 tone. Crucea a fost realizată plecând de la desenele aceluiași Gaudi din anul 1892.
A început apoi instalarea altor trei elemente: trei îngeri în adorație. Câte unul de-o parte și de alta a crucii, iar unul la baza acesteia, îngenunchiat și cu un potir cu sângele lui Cristos. Toate lucrările aparțin sculptorului catalan Lau Feliu.
Traducere: Liviu Ursu