joi, 16 ianuarie 2014

Avea doar 14 ani, dar nu i-a lipsit curajul „să-şi dea viaţa pentru prieteni”



de Salvatore Cernuzio

Un alt erou în Pakistan: Aitazaz Hassan Bagash, adolescentul care, pentru a-l opri pe un atentator sinucigaş ce dorea să detoneze bomba în faţa şcolii, şi-a transformat corpul în paravan protector pentru a-i salva pe ceilalţi şi a fost sfâşiat de explozie.

„Să-şi dai viaţa pentru prieteni!” Porunca pe care a dat-o Isus Cristos a fost împlinită de un adolescent pakistanez de 14 ani: Aitazaz Hassan Bangash. Tânărul mergea la şcoala din Ibrahimzai, districtul Hangu din nord-vestul Pakistanului. În ziua sacrificiului suprem, înainte de a intra în clădirea şcolii, Aitazaz s-a întâlnit cu un tânăr care purta uniforma şcolară, dar care a început să-i adreseze întrebări fără sens.

Aitazaz şi-a dat seama că ceva nu este în regulă, iar mai apoi, analizându-l cu atenţie pe interlocutorul său, a observat un detonator care ieşea de sub îmbrăcăminte. Orice dubiu a dispărut: era vorba de un atentator sinucigaş. Fără să stea pe gânduri s-a aruncat asupra atentatorului pe care l-a imobilizat, dar acesta detonase deja bomba, sfâşiindu-l şi pe eroul care şi-a salvat colegii de şcoală şi întreaga comunitate de la o tragedie de proporţii.

„Ceilalţi studenţi s-au retras, însă Aitazaz l-a înfruntat pe atentator şi a încercat să-l oprească. Speriat, atentatorul a detonat bomba care l-a omorât însă şi pe Aitazaz”, a declarat pentru CNN verişorul eroului din Pakistan. Mulţumită eroismului de care a dat dovadă tânărul, ceea ce ar fi putut deveni tragedia anului 2014 a condus la moartea a două persoane şi rănirea altor două.

Întreaga ţară îl celebrează acum pe adolescent. Presa locală şi internaţională s-a întrecut în a-l elogia pe curajosul adolescent, unii comparându-l cu Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză apărătoare a dreptului la educaţie, rănită într-un atac al talibanilor din 2012, care a câştigat în acelaşi an prestigiosul premiu „Sakharov” pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European.

Nenumărate persoane cer guvernului să-i acorde lui Aitazaz o medalie pentru a-i recunoaşte actul curajos. Pe Facebook, omagiile aduse adolescentului nu contenesc: „A fost un sacrificiu mare”, a scris verişorul său. „A salvat viaţa a sute de elevi şiiţi şi sunniţi”.

Pakistanul are încă un „erou în lupta împotriva răului”.


Traducere: Andrei Hrişman


Sursa:zenit.org