joi, 11 august 2016

13 adevăruri despre căsătorie pe care nimeni nu le povestește

  Trăim într-o epocă în care pregătirea academică și piața forței de muncă avansează cu pași mari, în timp ce orientarea asupra relațiilor, organizarea familiei și educația copiilor rămâne fără prea multe explicații. Foarte multe persoane creează o familie, purtând în spate un rucsac plin de speranțe false, convingeri iraționale, mituri și idei care nu corespund realității.
          Iată câteva adevăruri pe care nimeni nu le spune în viața de cuplu, un fel de manual mic care vă poate ajuta să înțelegeți ceea ce este normal și chiar necesar pentru ca o relație să poată dura:
1. Iubirea și conviețuirea se învață
          „Nimeni nu se naște învățat”. Trebuie să învățăm să-l facem pe celălalt fericit, în loc să măsurăm ceea ce face celălalt pentru noi, pentru a reînnoi speranța, pentru a comunica, fără să-i rănim sentimentele. Trebuie să învățăm să ne gestionăm emoțiile într-un mod constructiv. Cu toate că aceste lucruri sunt extrem de importante, nu le învățăm. Din contră, primim informații de la televiziune și din mass-media cu o doză bună de sex fără angajament, infidelitate și toate tipurile de mituri și minciuni despre ceea ce este iubirea autentică și generoasă.
2. Nu confundați iubirea adevărată cu pasiunea și nebunia temporară inițială
          A fi îndrăgostit reprezintă o fază a relației și nu durează pentru totdeauna. Aceste „focuri” pot să dureze între doi și patru ani. Oamenii care doresc să trăiască numai acest tip de relație sunt obligați să schimbe în mod constant partenerii, experimentând durere și singurătate la fiecare pauză, până când nu apare un nou partener la orizont.
3. Iubirea crește cu timpul și prin efort
          Învățați să construiți și să mențineți o iubire. Împărtășim ideea greșită că, dacă lucrurile merg bine este pentru că suntem îndrăgostiți, iar dificultățile se datorează faptului că nu suntem. O altă concepție greșită este să ne gândim că iubirea este măsurabilă și că este întotdeauna nevoie de măsura maximă pentru a dura. Realitatea este că iubirea adevărată crește cu timpul și prin efort. Relația voastră este asemenea unei grădini, care are nevoie de atenție și îngrijire. Dacă o irigați și rupeți buruienile, va înflori în viață. Atunci când vă opriți să mai cultivați relația voastră, aceasta va începe să putrezească.
4. Nu vă așteptați ca partenerul vostru să răspundă la toate nevoile voastre
          Singura persoană care vă poate face fericiți sunteți voi înșivă. Nu pretindeți ca celălalt să facă acest lucru pentru voi. Numai dacă sunteți în măsură să faceți față nevoilor sale și să trăiți o viață plină, veți reuși să faceți cealaltă persoană fericită.
5. Nu vă simțiți atrași de partenerul vostru în orice moment
          Chiar dacă știm că lipsa de atracție în cadrul căsătoriei poate apărea într-un moment sau altul, aceasta nu înseamnă că totul este terminat. Mass-media ne bombardează în mod constant cu mituri și minciuni despre ceea ce este iubirea, iar majoritatea persoanelor nu mai au nicio altă sursă de informații. Una dintre cele mai comune minciuni prin care ni se spune că, dacă nu vă simțiți foarte atrași de partenerul vostru, înseamnă că sunteți cu persoana greșită. Trăirea în comun ne face să ne vedem partenerul în multe situații diferite.
6. Perioadele de indiferență fac parte din iubirea adevărată
          „Ne cunoaștem, ne îndrăgostim și trăim fericiți pentru totdeauna”. Acest model ne ascunde o parte esențială: absența plăcerii. Și, dacă experimentați aceste momente într-o fază de pasiune, nu înseamnă că s-a terminat tot. Aceasta înseamnă că vă puteți dedica timp și energie pentru a vă îmbunătăți relația prin cultivarea intereselor comune și făcând lucruri pe care le iubiți amândoi. Chiar dacă nu aveți o pasiune, nu înseamnă că relația voastră este moartă sau condamnată.
          Unele persoane experimentează aceste condiții mai frecvent decât altele și nu există absolut nicio corelație între a trece printr-o fază de pasiune și succesul unei relații.
7. Rețineți că atunci când treceți printr-o criză, acest lucru vă poate ajuta să creșteți și să vă consolidați relația
          Știind că este cel mai bun mod de a vă pregăti pentru acest lucru, nu ridicați garda. Face parte din viață. Nu vă gândiți că totul este terminat. Este momentul pentru a testa iubirea și punctele forte.
8. Nu vă așteptați să „simțiți”. Prima dată este comportamentul, apoi emoția
          Ceea ce nu se folosește se pierde, dar nu vă așteptați să simțiți afecțiune sau dorință pentru a că exprima iubirea. Începeți să o practicați amândoi, iar aceasta se va înmulți. Sunt momente în care stresul de la locul de muncă și al vieții cotidiene, îngrijirea copiilor și suferințele emotive care rezultă din educația adolescenților îneacă sentimentele. Nu lăsați ca prin acest lucru raportul să moară. Căutați timp pentru a sta împreună și modalități pentru a retrăi vremurile bune.
9. Sexul este un act sacru de dat și de primit
          Lipsa educației sexuale corespunzătoare și emoțională reprezintă o mare lipsă în parcursul nostru. Învățăm din mass-media, de la colegi, iar acum, din ce în ce mai mult din pornografie că sexul este ceva de folosit pentru auto-satisfacție, aprobare sau siguranță. Sexualitatea sănătoasă nu este niciuna din acestea. Ea este o expresie a iubirii, un act de conexiune, în care este practicată arta și abilitatea de a se dărui și de a primi.
10. Căsătoria este proiectată pentru a vă ajuta să creșteți
          Căsătoria nu este „fericiți pentru totdeauna”, locul de odihnă ori al fericirii veșnice. Căsătoria este o oportunitate cotidiană de a dezvolta cea mai bună versiune din noi înșine, iubirea, generozitatea, simțul umorului, inteligența emoțională, compasiunea, pierderea și multe alte virtuți cu care ne naștem. Din păcate nu ni se predau aceste lucruri, dar vestea bună este că le putem învăța! Este modul cel mai bun de a trăi.
11. Modelele pe care le-am avut influențează asupra modului nostru de relaționare cu celălalt
          Dacă ați avut norocul să creșteți într-o căsătorie sănătoasă, este foarte probabil să fi învățat principiile și acțiunile necesare pentru o căsătorie de succes. În cazul în care ați fost martorii unei căsătorii caracterizată de critici, certuri, mânie, resentimente, sau abuzuri fizice ori verbale, va trebui să luptați pentru a lăsa în urmă acest model. Nu este o sarcină ușoară, dar necesită mult efort.
12. A avea copii mici este obositor și stresant
          A avea copii este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le puteți face. Este o investiție pentru viitor. Trebuie să știți însă, că este o sursă de stres și de discordie, chiar și în cele mai bune căsătorii. Este important să vă găsiți timp pentru a avea grijă și de viața de cuplu. Atașarea de un grup de susținere a cuplurilor sau frecventarea unei școli pentru părinți, pot fi lucruri minunate prin care să învățați cum abordează alții aceleași probleme și pentru a vedea că nu sunteți singuri.
13. Într-un anumit moment al vieții voastre de familie va apărea o altă persoană de care vă veți simți atrași
          Simplul fapt că vă simțiți atrași de o altă persoană, înseamnă că sunteți vii și că sunteți o ființă umană. Când percepeți ceea ce se întâmplă, nu vă lăsați purtați de noua persoană, nu deschideți o fereastră pentru a-i permite să intre (și nu-i povestiți problemele voastre). Nu vă păcăliți gândindu-vă că voi controlați chestiunea și că nu se va întâmpla nimic deoarece aveți o relație sănătoasă. Dacă veți continua să cultivați o relație cu acea persoană, aceasta va deveni centrul vostru de interes, iar partenerul vostru va pierde întotdeauna puncte.

Traducere: Liviu Ursu


Sursa:it.aleteia.org