miercuri, 19 februarie 2014

De ce uiți ce ai visat

Foarte mulți dintre noi uităm visele din timpul somnului, la scurt timp după ce ne trezim. Fenomenul poate fi explicat de nivelul de activitate înregistrat în două regiuni ale creierului, au observat experții de la Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon.

Foto: stockvault.net La studiu au participat 41 de voluntari, a căror activitate cerebrală a fost analizată atât în timpul somnului, cât și în perioadele de veghe, cu ajutorul tomografiilor cu emisie de pozitroni (PET scans). În urma analizei, experții au observat că 21 de persoane și-au amintit frecvent visele, în medie în 5,2 dimineți pe săptămână. Ceilalți 20 de participanți își aminteau rar visele, în medie de două ori pe lună.

Cercetătorii au mai descoperit și că voluntarii care și-au amintit frecvent visele au înregistrat o activitate spontană mai intensă la nivelul a două regiuni din creier, în raport cu ceilalți participanți. Fenomenul a fost valabil atât în perioada de somn, cât și în cea de veghe. Ambele regiuni joacă un rol important în „orientarea atenției către stimuli exteriori".

Una dintre aceste zone este joncțiunea temporo-parietală, implicată în procesarea emoțională, a sinelui și percepției asupra propriei persoane și a abilității de orientare a corpului. Cealaltă regiune este cortexul prefrontal medial, cu rol în „asocierile dintre context, locuri, evenimente și răspunsurile adaptive corespunzătoare, în special răspunsurile emoționale" (Universitatea din Lethbridge, Canada).

Într-un studiu anterior, efectuat de Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon, experții au observat că cei care își amintesc frecvent ce au visat se trezesc de două ori mai des în timpul somnului, față de ceilalți. Motivul acestui fenomen ar putea fi explicat de o altă observație a studiului respectiv, anume faptul că acești indivizi receptează mai ușor sunetele în general (atât când dorm, cât și când sunt în stare de veghe). Astfel, în perioadele de trezire din timpul nopții ar putea fi memorate visele.

În scopul de a-i ajuta pe ceilalți să își amintească visele nocturne, dar și pentru a veni în ajutorul cercetătorilor care doresc să dezlege misterul viselor, Hunter Lee Soik și Jason Carvalho au dezvoltat aplicația Shadow. Programul folosește un sistem de alarmă care facilitează trecerea de la faza somnului în care visezi, la cea dintre somn și trezire (denumită faza hipnopompică), în care ne amintim mai ușor visele. Aplicația permite înregistrarea utilizatorului în timp ce povestește visul, ori scrierea sau răspunderea la anumite întrebări legate de experiențele din timpul somnului.

De asemenea, trezitul natural, fără a folosi alarma unui ceas deșteptător, te poate ajuta să îți amintești despre ce ai visat în timpul nopții, punctează How Stuff Works.



Foto: stockvault.net
 

Cum îți îmbunătățești vederea în mod natural

Pentru a-ți păstra și a-ți îmbunătăți unul dintre cele mai prețioase simțuri, cel care îți permite să vezi tot ce este în jurul tău, experții recomandă atât efectuarea unor exerciții pentru ochi, dar și anumite modificări ale stilului de viață.

Foto: stockvault.net Alimentele bogate în vitamina C și E, luteină, zinc și acizi grași omega-3 pot contribui la protejarea vederii și diminuarea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni de natură oftalmologică (de exemplu cataracta sau degenerarea maculară), scrie Web MD.

Printre produsele benefice pentru ochii tăi se numără spanacul, varza, oleaginoasele, fasolea, citricele, ouăle, somonul sau tonul. Dr. Oz adaugă pe lista alimentelor recomandate pentru păstrarea sănătății vederii produse care conțin antocianină (struguri, goji, afine), cisteină, lecitină și sulf (usturoi, ceapă, capere), betacaroten, zeaxantină și lecitină (morcovi, cartofi dulci, dovleac).

Totodată, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi un mijloc de prevenire a diabetului, o boală care poate conduce la pierderea vederii pacientului.

De asemenea, renunțarea la fumat joacă un rol important în reducerea riscului apariției problemelor legate de sănătatea ochilor. Țigările pot conduce la dezvoltarea unor afecțiuni precum cataracta, degenerarea maculară sau îți pot afecta nervii optici.

În ceea ce privește exercițiile vedere, un studiu recent a demonstrat că persoanele fără probleme ale ochilor își pot îmbunătăți abilitatea de a vedea cu ajutorul învățării perceptuale. „Obiectivul programului este de a antrena creierul să răspundă mai bine la semnalele pe care le primește de la ochi", a declarat unul dintre cercetători, Aaron Seitz, de la Universitatea din California, Riverside. La studiu au participat jucători de baseball, care au nevoie de un simț al văzului extrem de bine dezvoltat. Timp de două luni, ei și-au antrenat vederea circa 25 de minute pe zi, de patru ori pe săptămână, folosind tehnica învățării perceptuale. Mai exact, ei trebuiau să aleagă anumite modele vizuale, create folosind stimuli care atrag atenția cortexului vizual din creier, scrie Medical Daily. Pe parcursul exercițiului, „mușchii vizuali" au fost forțați să se întindă, deoarece modelele afișate deveneau tot mai variate. La finalul perioadei de două luni, participanții au observat că au o „vedere periferică mai bună", „văd mai ușor în depărtare" sau „văd mingea mai bine". În plus, unii au remarcat și că ochii lor nu mai obosesc la fel de repede ca înainte.

Dr. Oz recomandă și alte exerciții pentru ochi și îi sfătuiește pe cei care le vor adopta, să le pună în practică atât dimineața, după trezire și seara înainte de culcare, cât și de fiecare dată când își simt ochii obosiți. De asemenea, toate trebuie realizate după ce te-ai relaxat. Unul dintre exerciții presupune îndreptarea privirii în sus și executarea a 10 rotații ale ochilor în sensul acelor de ceasornic, urmate de alte 10 rotații în sens invers.

Pentru un alt exercițiu vei avea nevoie de un pix, pe care îl vei ține în mână, la nivelul ochilor, în timp ce brațul este întins. Concentrează-ți privirea asupra pixului. Apoi începi să micșorezi distanța dintre obiect și ochi, până când pixul ajunge la circa 15 cm de vârful nasului, în tot acest timp, păstrându-ți privirea ațintită la pix. Apoi adu pixul la distanța inițială, de la care ai pornit. Repetă aceast exercițiu de 10 ori.

Înainte de a începe exercițiile vizuale sau de a adopta un anumit regim alimentar, este esențial să te consulți cu medicul specialist. De asemenea, aceste metode nu înlocuiesc tratamentele medicale prescrise de doctor.

Foto: stockvault.net
 

Moda și timpul...

Lumea a evoluat, mereu a tins înspre ceva, bun sau rău, dar a înaintat. Astăzi, mulți dintre oameni pun accent deosebit pe modul cum arată: hainele, machiajul, coafura etc. Toate acestea pentru a atrage atenția. Însă oare nu este în mod egocentric, narcisit?
Curios este faptul că deși moda a evoluat foarte mult în ultimul timp, nu se pare ca având un sfârșit, ba mai mult, apar tot soiul de haine sofisticate și sf de parcă trebuie să plecăm să colonizăm planeta Marte. Nu știu câți ar avea curajul să se îmgrace ca și Gaga, dar sunt sigur că trebuie să fii foarte excentric pentru asta.
Dar, toți avem un stil, un stil care ne caracterizează. Mie îmi place și stilul classic, ce astăzi pare aș pierde din putere dar și cel sport, mă face să mă simt mai relaxat.

 dailylook.ro
Cei de la dailylook.ro vor să dea o petrecere... Uite ce spun ei aici:
Pentru ca ne plac oamenii cu simtul umorului…
Pentru ca ne plac oamenii cu atitudine….
Pentru ca ne plac oamenii care stiu ca nu haina il face pe om, ci invers

Pentru ca … de aia… am decis sa organizam, in data de 22 februarie - sambata, Face Dailylook.ro Party in Open Pub

Mai exact:
Vii la petrecere asa cum te simti mai bine imbracat/a, cu “fața” care sa descrie tinuta, iar fotograful nostru, Andrei Zdetoveţchi (http://www.zdeto.com/), va avea grija sa te fotografieze.
Asta daca vrei sa participi la concursul nostru, in cadrul caruia vei putea castiga cele doua premii surpriza puse la bataie de noi, Dailylook.ro

Mai mult de atat, toti participantii la concurs primesc 2 vouchere de consumatie in OpenPub in valoare de 30 lei fiecare.
Jurizarea se va face online, in cadrul acestui eveniment. Primele doua poze cu cele mai multe like-uri vor fi premiate.

In concluzie, te asteptam sambata, 22 februaruie (de la ora 23:00) sa ne distram in stilul Dailylook.ro & Open Pub

Adresa Open Pub - Tunari, nr.65, langa metrou Stefan cel Mare
Rezervari: 0746 48 47 65

https://www.facebook.com/events/523614204420618/

Instră și tu pe dailylook.ro!

Provocări răspândite pe internet fac victime în viața reală

„NekNomination", „Provocarea scorțișoarei" sau a „Sării și gheții" sunt doar câteva dintre „jocurile" care au devenit virale pe internet și despre care experții avertizează că le pot fi fatale celor care le încearcă.

Foto: stockvault.net Una dintre cele mai recente provocări care circulă pe internet a pornit din Australia și poartă numele de „NekNomination”. Cei care participă trebuie să se filmeze în timp ce „dau pe gât" o cantitate imensă de alcool, scrie The Guardian. În unele videoclipuri, cei care acceptă această provocare extrem de periculoasă amestecă mai multe tipuri de alcool sau adaugă în băutura alcoolică alte ingrediente, precum sos de soia, mâncare de câini, sânge de căprioară, peștișori vii sau un șoarece mort. Alții au ales să consume alcoolul în ipostaze tot mai provocatoare, precum într-un supermarket, îmbrăcați sumar sau direct din vasul de toaletă, arată TIME. Materialele video sunt publicate apoi pe rețeaua socială Facebook și etichetate cu hashtag-ul „#nekonominate".

La finalul unui astfel de video, realizatorii lor nominalizează alte persoane care să încerce să le depășească „prestația". Dacă cei numiți nu reușesc să îl depășească pe cel care i-a provocat, vor fi „sancționați" pe rețelele de socializare, precum Twitter sau Facebook, și batjocoriți din această cauză.

Reprezentanții Facebook au declarat că „nu tolerăm conținutul care este direct dăunător, de exemplu agresiunea, dar un comportament controversat sau ofensator nu este neapărat împotriva regulilor noastre. Încurajăm oamenii să ne raporteze acele lucruri despre care cred că încalcă regulile, pentru a le examina și pentru a lua măsurile de la caz la caz. De asemenea, le oferim oamenilor posibilitatea de a se îndepărta ei înșiși de conversațiile inconfortabile, prin instrumente ca îndepărtarea etichetei (untagging) sau blocarea", citează The Guardian.

Provocarea a ucis deja doi tineri din Regatul Unit, scrie The Independent. Unul dintre aceștia, Jonny Byrne, avea numai 19 ani. „Credea că trebuie să încerce să doboare competiția, iar după ce a dat pe gât halba, s-a aruncat în râu. După cinci ore de căutare, încă nu a fost găsit", a transmis fratele său. Trupul lui Jonny a fost descoperit, într-un final, plutind fără viață într-un râu din County Calow, Irlanda. Cel de-al doilea tânăr, Ross Cummins, avea 22 de ani, iar moartea sa a fost pusă pe seama provocării „NekNomination”, potrivit presei irlandeze.

Pe internet circulă și alte provocări deosebit de periculoase care pun viața în pericol tuturor celor care le acceptă. Una dintre acestea este „Cinnamon Challenge” sau „Provocarea scorțișoarei”, al cărei mecanism constă în consumarea unei linguri de scorțișoară într-un minut, fără a bea apă. Doar în primele patru luni ale anului trecut, circa 30 de adolescenși din SUA au ajuns la spital, pentru că au acceptat această provocare. Consecințele produc înec, iritarea gâtului, probleme respiratorii și chiar colapsul funcțiilor plămânilor, din cauza faptului că scorțișoara este un ingredient caustic.

O altă provocare răspândită printre adolescenți prin intermediul YouTube este cea a „Sării și gheții”, descrisă de Huffington Post. Cei care acceptă această încercare periculoasă trebuie să își toarne sare pe piele, iar apoi să țină cât mai mult timp un cub de gheață peste stratul de sare. Această combinație însă produce arsuri severe ale pielii, pe fondul reacției chimice dintre sare și gheață. Sarea contribuie la scăderea punctului de îngheț până la -17 grade Celsius (0 grade Fahrenheit), scrie CBS News. Astfel, cel care acceptă provocarea se poate alege cu arsuri grave pe suprafața pielii.

Într-o altă provocare, denumită „Milk Gallon Challenge”, participanții trebuie să înghită aproape 4 litri de lapte într-un interval de timp de mai puțin de o oră, scrie Kitchen Daily. Ingerarea unei cantități atât de mari într-un timp atât de scurt de timp poate produce intoxicație cu lichide sau hipoanatremie. Aceasta poate fi fatală.

Experții spun că atunci când este consumată o cantitate foarte mare de lichide, într-un interval scurt, fluidele vor migra către alte organe din corp, inclusiv către creier. Pentru că acesta este „închis" în cutia craniană, atunci când se va umfla, el nu va avea unde să crească. „Deoarece creierul este strâns, se comprimă regiuni vitale cu funcții de reglementare, precum respirația", a explicat prof. Robert Forrest, de la Spitalul Royal Hallamshire pentru BBC. Recent, cazul Alexei Linboom a readus în atenție pericolele consumului exagerat de lichide, într-un timp scurt. Alexa nu a participat la vreo provocare online, ci a fost forțată de părinți să bea peste 2 litri de apă în aproximativ 1-2 ore. Acest lucru i-a fost fatal. 


Foto: stockvault.net
 

Țintește orizontul și nu renunța niciodată

52 de ore, 54 de minute și 18 secunde. 177 de kilometri. Diana Nyad, o înotătoare de distanță lungă, a devenit prima persoană care a înotat din Havana, Cuba, până în Key West, Florida, fără ajutorul unei cuști antirechin. A reușit să atingă acest record după ani de antrenamente extenuante, numeroase strângeri de fonduri, organizarea unei echipe de specialiști și patru încercări eșuate. Povestea ei este una inspiratoare, plină de speranță și uimitoare, Nyad stabilind acest record la vârsta de 64 de ani.

Diana Nyad este scriitoare, jurnalistă, vorbitor motivațional și deținătoare a unui record de înot pe distanță lungă. Ea a intrat prima dată în atenția publicului în 1975 când a înotat în jurul Manhattanului (45 km). Patru ani mai târziu a înotat din Bahamas până în Florida (164 km).

În 1978, la 26 de ani, a avut prima încercare de a înota din Havana spre Key West, într-o cușcă împotriva rechinilor. După 42 de ore de înot, fiind însoțită de o echipă de specialiști și medici, a renunțat din cauza curenților puternici care i-au modificat traiectoria.

Încurajată de noile descoperiri în tehnologie și încercările altor înotători de a atinge malul Floridei, Nyad a continuat antrenamentele de câte 10-12 și chiar 14 ore. Astfel în 2011 a mai încercat de două ori același traseu. Din păcate, ambele încercări au eșuat din cauza curenților, astmului și înțepăturilor de meduză.

Visul însă, încă trăia. Astfel, în 2012 Nyad și echipa de 25 de experți au pornit în aceeași călătorie și, deși a trebuit să renunțe datorită a două furtuni și a meduzelor, înotătoarea a ajuns mai departe decât în încercările anterioare.

Cu toate că numeroși oameni de știință, experți în anduranță, neurologi și chiar membrii echipei sale au concluzionat că această expediție este imposibilă pe 31 august 2013, Nyad se afla pentru a cincea oară pe malul Cubei. De data aceasta era însoțită de o echipă de 35 de persoane, avea o mască de silicon împotriva meduzelor, un costum ce-i acoperea tot corpul, mănuși și încălțări speciale. Avea să fie o călătorie lungă, extenuantă, intensă și de neuitat, al cărei succes nu era nici pe departe garantat.

În unul dintre discursurile ei motivaționale, Nyad vorbește despre motivația și determinarea sa. „Când ai 60 de ani, oricât de sănătos și în formă ești, te îndrepți spre capătul unei străzi cu sens unic."

Ea povestește apoi despre convingerea ei că orice este posibil și trebuie doar să găsești o cale și cum în toate cele cinci încercări a crezut că poate să atingă malul celălalt. Dar, în cele din urmă, captează de-a binelea publicul, povestind ce a trăit și a simțit în cele aproape 53 de ore.

Masca de silicon, deși necesară și foarte utilă, o strângea și-i zgâria fața, dar albastrul azuriu o umplea de inspirație față de măreția planetei, simțea cu fiecare respirație adâncimea unei lumi întregi.

Nopțile, mai negre decât cel mai dens întuneric, erau cele mai grele. Nu-și putea vedea mână în fața ochilor, iar cei de pe bărci știau de prezența ei doar datorită sunetului brațelor care lovesc apa. Nu aprind luminile, pentru că meduzele și rechinii sunt atraşi de lumină. Cu simțurile văzului și auzului (datorită măștii) eliminate, Diana își alunga singurătatea cântând „Imagine" de John Lennon. Când ajungea la „You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one" (Poți spune că sunt un visător, dar nu sunt singurul) o lua de la capăt.
Au fost și momente de criză când a vomitat datorită apei sărate, s-a simțit în pericol de hipotermie și a avut chiar halucinații. Apoi oboseala a început să se instaleze. Era noapte și nu știa cât mai avea până la linia de sosire. În acel moment, Bonnie, conducătoare echipei și prietena foarte bună a Dianei, văzând că aceasta ajunsese la limită a chemat-o lângă barcă să-i arate ceva. I-a arătat linia orizontului care era luminată. Nyad a crezut că îi arăta faptul că se luminează de ziuă, fiind e mai ușor de înotat ziua. În realitate însă, lumina care se vedea era malul Floridei. Cinsprezece ore mai târziu, au ajuns la destinație.

Ajunși pe mal, toate discursurile pregătite anterior nu-și mai aveau rostul. Au trăit un moment real al conștientizării că a fost un efort de echipă, o călătorie pe care niciunul dintre ei nu o va uita. Singurele lucruri pe care Diana Nyad le-a spus pe acea plajă au fost: „Deși pare o acțiune solitară, este de fapt o acțiune de echipă", „poți să gonești după visurile tale la orice vârstă" și „nu renunța niciodată". Poți spune că această femeie este o visătoare, dar cu siguranță nu e singura.
Sursa foto: bubblews.com 

Sursa 

Concurs: Scriitor în comunism (niște amintiri) de Ștefan Agopian

Librărie.net vă oferă trei exemplare din volumul de amintiri semnat de Ștefan Agopian, Scriitor în comunism (niște amintiri) . Pentru a câștiga, răspunde în comentarii la întrebarea de mai jos.
În Scriitor în comunism Ștefan Agopian ne oferă o descriere plină de umor a drumului său prin viață, presărată cu dezvăluiri picante despre unii reprezentanți de marcă ai literaturii române. Volumul schițează traseul pe care un tânăr din România comunistă trebuia să-l parcurgă dacă dorea să publice și să fie recunoscut ca scriitor. Pentru el, a fost un drum sinuos, cu multe obstacole și o lungă perioadă de așteptare până la apariția primei cărți. A fost student, felcer în armată, apoi șomer – timp în care a stat mai mult ascuns, pentru a nu fi prins de miliție și acuzat de parazitism – însă nu s-a demoralizat, fiind convins că destinul său este să ajungă scriitor.
Ce l-ați întreba pe Ștefan Agopian dacă ați fi biograful scriitorului?
Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți. Concursul va dura o săptămână. Mult succes !