sâmbătă, 26 aprilie 2014


De Don Feder

Vă propunem traducerea unei recenzii făcute de scriitorul american Don Feder, apărută pe situl GrassTopsUSA (http://www.grasstopsusa.com/df040714.html)

Noah pare o poveste ecologistă în care ni se spune că cei răi (descendenţi din Cain ) construiesc oraşe, mănâncă carne şi fabrică arme. Se ocupă de exploatări miniere, cu riscul de a transforma pământul într-un deşert arid.

Cei buni sunt vegetarienii (veganii) care locuiesc în corturi, sunt puţini, probabil fiindcă practică controlul naşterilor. Una din multele întrebări fără răspuns a lui Noah este: dacă cei buni (descendenţi din Seth) nu mănâncă niciodată carne, de unde au pieile de animale cu care se îmbracă? S-ar putea ca acestea să fie piei ale animalelor care s-au sinucis după ce au meditat asupra speciilor pe cale de dispariţie.

Anti-biblica epopee regizată de Darren Aronofsky, ce a costat 130 de milioane de dolari, nu are nimic în comun cu povestirea biblică a potopului. Există doar o Arcă, animale care merg împreună două câte două, un potop de proporţi biblice şi un om ce se numeşte Noe. Şi aici încetează asemănările. Noah este un film anti-religios, susţine controlul populaţiei şi este o alarmă alegorică apropo de un cataclism care va veni, ni se spune, urmând să fie cauzat de încălzirea globală. În film, Dumnezeu este tot timpul numit „Creatorul”. În mod clar Hollywood-ul are o problemă în ce priveşte cuvântul Dumnezeu.

Noe descris de Aronofsky este ceea ce laiciştii ar numi un fanatic religios. Dezgustat de el însuşi şi înclinat spre violenţă, el se convinge că Dumnezeu vrea să distrugă umanitatea în totalitate. Astfel, unicul scop pe care-l are Noe şi familia sa este să construiască Arca şi să salveze animalele. Atins acest obiectiv, ultimele persoane de pe pământ se îndreaptă spre extincţie.

Noah nu vorbeşte de păcat în sens tradiţional, ci de „păcat ecologic”. Într-un interviu acordat revistei New Yorker, Aronosky a admis: „Există o afirmaţie importantă în film, un mesaj puternic privitor la următorul potop cauzat de încălzirea globală”. Într-un alt loc el îl descrie pe Noe ca fiind „primul ecologist”.

Cultul încălzirii globale are toate caracteristicile unei religii: profeţi (Al Gore, înţelepţii de la Hollywood, specialişti în căutarea disperată a subvenţionării publice a cercetării); răul (motoarele cu combustie internă, centralele pe cărbuni, creşterea populaţiei); binele (măsurile pentru reducerea emisiilor de CO2); şi salvarea/ răscumpărarea (sancţiuni draconice pentru cei care poluează, limitări severe în privinţa înmulţirii umane şi eventual abrogarea revoluţiei industriale). Cei care nu sunt de acord sunt numiţi eretici şi etichetaţi ca fiind„negativiştii” schimbărilor climatice.

Dar cultul încălziri globale diferă de religia tradiţională prin două aspecte. Iudaismul şi creştinismul au omul în centru, în timp ce „încălzirea” se concentrează pe planetă. (...)

Există o altă diferenţă. În general, religia nu poate să fie demonstrată ştiinţific şi nici dezminţită deoarece se bazează pe credinţă. Chiar dacă adepţii săi nu o admit, şi „încălzirea” are ca şi fundament credinţa, crezul în depravarea societăţii industriale şi progresul văzut ca ceva rău. Dar din nefericire pentru susţinătorii săi, se poate demonstra că „încălzirea” este ceva fals şi tot timpul în contrast cu realitatea. Pământul nu devine din ce în ce mai cald, calotele polare nu se reduc, creşterea nivelului mărilor este insignifiant şi catastrofa ecologică nu se vede în nici o parte a orizontului.

Planeta Pământ a trecut deseori prin cicluri de încălzire şi răcire. Foarte mulţi factori pot influenţa clima, înclusiv petele solare. Anul trecut perioada uraganelor a fost cea mai liniştită de la începutul anilor `60. Chiar şi Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC, Sfânta Inchiziţie a încălzirii) admite că creşterea medie a temperaturii de la suprafaţă s-a oprit în urmă cu 15 ani.

În a doua săptămână de la ieşirea filmului Noah (în USA), încasările au scăzut cu 60 %. Din nefericire multe persoane care-l vor vedea cred că filmul ar avea vre-o legătură cu Biblia, mai ales că analfabetismul biblic este tot mai evident. Un sondaj făcut de Barna Research revelă că 60 % din americanii adulţi nu ştiu să enumere nici măcar cinci din cele zece porunci.Teologul baptist Albert Mohler scrie că sondajul mai sus citat „ne zice că cel puţin 12 %  dintre adulţi cred că Ioana d`Arc a fost soţia lui Noe. Un alt sondaj a revelat că peste 50 % din cei intervievaţi cred că Sodoma şi Gomora au fost soţ şi soţie. Şi un număr considerabil de intervievaţi într-un alt sondaj a răspuns că Discursul de pe Munte a fost zis de Billy Graham (un faimos telepredicator american)”.

Traducere: Radu Andrei



Sursa:www.lanuovabq.it