duminică, 8 decembrie 2013

Studiu: Rugăciunea ne ajută să rezistăm tentațiilor, indiferent de religie

Un studiu recent readuce în discuție efectele benefice ale rugăciunii și credinței în Dumnezeu, relatează DailyMail. Studiul a fost efectuat în Germania, la Universitatea Saarland și Universitatea Mannheim, pe 41 de creștini, 14 atei, 10 agnostici și 14 membri ai unor religii diferite.

Foto: Daily MailAutorii studiului susțin că oamenii se îndreaptă spre rugăciune pentru a face față situațiilor dificile și că sunt astfel răsplătiți cu putere mărită de a rezista tentațiilor.

Cercetarea lor a presupus participarea la un experiment a unor subiecți care au fost lăsați singuri pentru 5 minute și au fost invitați să se roage sau să se gândească intens la ceva anume. După cele 5 minute, cercetătorii i-au invitat să urmărească o serie de clipuri amuzante, nu înainte de a spune unei jumătăți dintre subiecți să nu își exprime reacțiile la aceste clipuri, ci să își controleze emoțiile și expresiile faciale.

În ultima parte a experimentului, subiecții au luat parte la teste Stroop, în care cuvinte ce descriau o culoare erau scrise cu o altă culoare, iar participanții trebuiau să identifice și să numească doar culoarea cernelii, nu pe cea desemnată de cuvânt.

Rezultatele au arătat că subiecții care nu s-au rugat și cărora li s-a spus să-și controleze emoțiile în timpul clipurilor, au prezentat rezultate mai slabe la testele Stroop, în comparație cu cei care s-au rugat.