marți, 5 august 2014

Parintele Jean Baptiste Robin a fost inmormantat la Sanctuarul de la Carbunari


Parintele Jean Baptiste Robin a fost inmormantat marti in locul de veci de la Sanctuarul de la Carbunari, a carui prim rector a fost. 

Slujba de inmormantare, la care au asistat foarte multi credinciosi, s-a desfasurat in Catedrala din Blaj, iar la sfarsitul ceremoniei trupul neinsufletit a fost dus la Carbunari pentru a fi inmormantat. Slujba inmormantarii a fost oficiata de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, Intaistatatorul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, impreuna cu Preasfintia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore.

In cadrul ceremoniei de inmormantare, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian a evocat personalitatea parintelui Jean Baptiste Robin:

"...iubitul nostru frate intr-un Hristos parintele Jean Baptiste Robin, in toata viata lui si cu toata fiinta lui, nu a facut altceva decat sa-L caute pe Dumnezeu. L-a cautat in linistea manastirilor benedictine ale Frantei, L-a cautat in pustiu si in retragere in munti, L-a cautat in rugaciunea si comuniunea cu fratii in credinta pe multe meridiane ale pamantului si unde L-a gasit? Unde si-a gasit odihna? Tocmai in acest colt de rai, atat de drag noua tuturor, care este Carbunari. Aici a inteles blandul parinte Jean Baptiste ca Domnul il cheama in Biserica Noastra Romana Unita sa devina fiu al acesteia, sa se identifice cu fiinta ei, sa sufere alaturi de aceasta Biserica si sa se bucure impreuna cu ea. Aici a inteles ceea ce spunea recent Sfantul Parinte, Papa Francisc: 'nu exista crestin fara biserica'. Locul acesta binecuvantat si momentul liturgic pe care il traversam ne vorbesc intr-un mod cu totul deosebit despre cea mai mare bogatie pe care doar cei saraci cu spiritul o pot patrunde despre Inviere. Fratele nostru parintele Jean Baptiste Robin a trecut la Domnul tocmai in seara zilei cand Biserica incepea perioada de Post a sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea Sanctuarului de la Carbunari...".

O scurta biografie a pr. Jean Baptiste Robin gasim intr-un material www.catholica.ro, publicat in urma cu 10 ani, cu ocazia hirotonirii sale ca preot greco-catolic, produsa in data de 14 noiembrie 2004:

"Absolvent al Facultatii de litere, in 1974 Jean Baptiste Robin pleaca in Africa, in Burkina Faso. Aici il descopera pe Dumnezeu, avand ca model pe celebrul calugar francez Charles de Foucault, care a pustinicit in Sahara. Acesta i-a fost model si ajutor in descoperirea valorilor vietii pustnicesti si a minunii contemplatiei. Dupa un timp, revine in Franta, dar indata se hotaraste sa plece in Haiti, unde se intareste in hotararea de a deveni monah. Intors in Franta, intra in ordinul calugaresc al benedictinilor, din care se retrage pentru a trai autentica viata de sihastru. Pustniceste in Munţii Pirinei timp de 14 ani, unde descopera tainele picturii bisericesti. In anul 1999 trsiedte o experienta deosebita. La auzul aclamatiilor multimii credinciosilor adunati la Sfanta Liturghie celebrata de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei in Romania, `Unitate! Unitate!', fratele Jean-Baptiste se hotaraste sa vina in tara noastra. Dupa cateva popasuri prin felurite locuri, se hotaraste sa ramana la Carbunari."

In seara zilei de joi, 31 iulie 2014, Parintele Jean Baptiste Robin, primul Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Carbunari, s-a intors in casa Tatalui ceresc, la varsta de 63 de ani.

Calugarul de origine franceza Jean Baptiste Robin, a vietuit ca pustnic in Sanctuarul de la Carbunari inchinat Fecioarei Saracilor (Blaj), in cinstea Aparitiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), nutrind o mare dragoste fata de Biserica Greco-Catolica din Romania.

Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l fericeasca de vederea chipului Sau.

Text: Nicu Goga

Foto: Rares Vestemean

05.08.2014.