miercuri, 2 octombrie 2013

Beneficii și provocări ale vieţii într-o lume hiperconectată

Noi înșine și întreaga societate suntem martori zi de zi la inovațiile aduse în tehnologie, bucurându-ne de privilegiile oferite de lumea conectată în care trăim, dar expunându-ne zilnic la provocările și pericolele pe care aceasta le ascunde.

Foto: bloomberg.comDezvoltarea domeniului tehnologic va schimba în viitor întreaga planetă, oferindu-ne posibilitatea de a explora lumea în moduri parcă desprinse din romanele și filmele SF. Într-un articol pentru BBC Future, Tad Williams, autor de benzi desenate, romane și scenariu pentru film și televiziune este de părere că inovațiile tehnologice vor trece dincolo de schimbul de informații. De exemplu, tehnologia haptică (atingerea virtuală / virtual touch) ne va permite să împărtășim informații despre ceea ce simțim prin atingere, ori vom putea „călători" în orice colț al lumii, chiar dacă fizic vom fi la mii de kilometri depărtare.

Impactul asupra sănătății ar putea fi, de asemenea, extraordinar, punctează Williams. Astăzi deținem calculatoare performante portabile „de buzunar" - smartphones -, dar pe viitor acestea ar putea fi înlocuite de „ochelarii deștepți" care nu numai că ne vor servi drept telefon și computer, dar și ca un tablou al întregii noastre condiții fizice. Pe lângă valorile ritmului cardiac, ale nivelului glicemiei sau al funcționării organelor interne, vom putea, în permanență, să primim asistență medicală online. Chiar și la cumpărături, dispozitivele „inteligente" conectate la imensa bază de date a internetului ne poate ajuta să alegem în mod benefic alimentele de pe rafturi, în funcție de informațiile de pe pachetele acestora, dar și în funcție de problemele noastre de sănătate.

Educația este un alt domeniu în care dezvoltarea internetului și a tehnologiei şi-a spus, și va avea de spus și pe viitor, un cuvânt important. Internetul a oferit utilizatorilor resurse vaste de informaţie. Mai departe însă, inovația tehnologică ar putea contribui la dezvoltarea de noi modele și metode de învățământ, mai atractive și mai interactive, care creează „experiențe emoționale de învățare", punctează The Guardian. Spre deosebire de metodele tradiționale, noile modalități vor face mai mult apel la latura emoțională a studentului, prin intermediul jocurilor care provoacă, ajută la progresare, răsplătesc și oferă o experiență personalizată. În plus, jocurile sunt un spațiu unde semnificația eșecului nu este atât de dură, ci este o experiență prin care jucătorul învață din greșeli pentru a termina cu succes, în final, jocul.

Beneficiile unei lumi tot mai dezvoltate din punct de vedere tehnologic nu se opresc aici, însă dincolo de ele aşteaptă provocările. Ultimii ani ne-au alimentat dependența de internet, această „lume virtuală" care ne permite efectuarea, printr-un simplu click, a unei suite de activități, de la comunicarea cu ceilalți și păstrarea legăturilor cu oameni din colțuri diferite la lumii, până la informare, shopping sau chiar operațiuni de care depinde securitatea lumii. În cazul unui eventual colaps global al conexiunii, nu avem niciun colac de salvare, avertiza într-un videoclip TED, Danny Hills, inginer, inventator, om de știință și cea de-a treia persoană care a înregistrat vreodată un domeniu pe internet. „În cazul unui dezastru în ceea ce priveşte internetul, nu avem garanţia unui plan de rezervă."

De asemenea, dezvoltarea tehnologiei a condus la înmulțirea atacurilor cibernetice majore, dar și la dezvoltarea de metode prin care hackerii pot accesa informațiile tale personale, ori date confidențiale importante. În plus, accesând internetul lași în urma ta o „amprentă virtuală" sau chiar ajungi să împărtășești de bună voie informații personale, completând diverse câmpuri pe rețele de socializare sau alte site-uri. Toate aceste date sunt apoi colectate de „negustorii de informații" pe care le vând companiilor care mai apoi vor încerca să îți vândă ție produse.

Internetul provoacă dependență, iar aceeași putere asupra noastră o au și noile dispozitive tehnologice. În consecință, relațiile noastre sociale se pot deteriora, iar noi devenim tot mai puțin conectaţi la ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi, fiind tot mai ancorați în problemele și evenimentele din lumea virtuală.

Chiar și economia și ocuparea forței de muncă pot avea de suferit pe fondul dezvoltării tehnologice, avertizează o lucrare publicată pe site-ul Universității Stanford. Prin tehnologizarea proceselor în anumite arii, personalul uman a fost înlocuit de mașinării. Pe de altă parte, acest avans a condus la crearea de noi locuri de muncă în alte domenii.

Inovațiile tehnologice spectaculoase la care am asistat în ultimii ani reușesc să ne stârnească curiozitatea, dar și să ne poarte imaginația dincolo de barierele realității, oferindu-ne o imagine asupra modului în care evoluția în acest domeniu ne-a schimbat viața