marți, 1 octombrie 2013

Cum să alini pe cineva care suferă

Suferinţa cauzată de moartea cuiva este adeseori înconjurată de clişee, care încep cu „a fost mai bine că a murit repede" şi se încheie cu „acum nu mai suferă, e într-un loc mai bun". Dar ce putem face concret şi semnificativ pentru cei care suferă din cauza pierderii unei persoane dragi? Sarah Parmenter, de la Life Hacker, ne oferă câteva sfaturi.

cum_sa_alini_pe_cineva_care_sufera (Foto: vlcwaco.squarespace.com)Bunele intenţii şi cuvintele amabile par să dispară după câteva săptămâni, şi cel aflat în suferinţă rămâne tot singur. Pentru a preveni aceasta, Parmenter oferă şase sfaturi celor care doresc să ajute un prieten care a pierdut pe cineva drag.

În primul rând, cel care doreşte să ajute nu trebuie să spună „Sună-mă atunci când ai nevoie de ceva". De cele mai multe ori, această afirmaţie este percepută mai ales ca „nu ştiu ce să fac şi nu cred că pot să te ajut cu nimic". În schimb, oferă-ţi ajutorul concret, petrecând timp cu cel care suferă, ajutându-l cu plata facturilor sau cumpărarea alimentelor necesare.

În al doilea rând, este foarte posibil ca persoana care a pierdut pe cineva drag să nu poată să se concentreze la alte lucruri. De aceea, este imperativ ca prietenii să o ajute să ia decizii treptat, să aibă o viziune clară a ceea ce doresc să facă împreună şi, în special, să manifeste foarte multă răbdare.

Starea emoţională a celui în suferinţă este vulnerabilă şi orice poate atrage o reacţie negativă. Dar chiar dacă poate părea un subiect de evitat, a vorbi despre cel decedat poate aduce multă pace, spune Parmenter.

În consecinţă, un prieten poate alege să discute cu cel în suferinţă despre elementele care îl fac să se gândească la moarte (sirenele ambulanţelor, ştiri despre accidente sau boli etc). Aceste informaţii pot fi de folos, nu pentru a crea un zid de protecţie în jurul celui suferind, ci pentru a înţelege eventualele reacţii bruşte sau schimbări de stare care apar în prezenţa acestor stimuli.

În al cincilea rând, prietenii ar trebui să fie atenţi la limbajul nonverbal al celui în suferinţă. Poate că cel care suferă vorbeşte despre o schimbare de comportament sau ceva care este diferit. Adeseori, acesta încearcă să spună ceva despre sine, că are nevoie de o îmbrăţişare sau un umăr pe care să plângă, dar fără a părea slab.

În ultimul rand, cei care suferă ar trebui îndreptaţi spre un domeniu al vieţii lor care este separat de cel decedat, precum locul de muncă. Chiar dacă mediul de lucru îi solicită din punct de vedere fizic şi mental, o activitate de intensitate medie sau mare îi poate ajuta să se concentreze, să realizeze proiecte importante şi să uite, cel puţin o perioadă, de lupta interioară şi de emoţiile negative.