joi, 7 noiembrie 2013

Sunt visătorii mai creativi?

Iată un scenariu familiar: ești la o ședință și realizezi că nu ai auzit nimic din ce s-a vorbit în ultimele minute pentru că te gândeai ce să faci când ajungi acasă, sau citind un articol realizezi că repeți același paragraf de câteva minute.

Foto:dreamstime.comConform oamenilor de știință, ne petrecem o mare parte din viață visând cu ochii deschiși, cam 50% din fiecare zi mintea noastră o ia pe arătură. Pentru că asta presupune că ne gândim la lucruri care nu sunt direct legate de ceea ce facem pe moment, acest proces cognitiv este considerat o pierdere de vreme și semnalează lipsa capacității de control mental.

Acum însă, cercetătorii se gândesc de două ori la impactul pe care îl poate avea asupra organismului. Dr. Jonathan Schooler, de la departamentul de psihologie al Universității Santa Barbara, din California, SUA, crede că visatul cu ochii deschiși ajută procese mentale creative.

„Aici este locul unde activități precum rezolvarea problemelor, creativitatea, planificarea viitorului, vederea în perspectivă găsesc spațiu să existe", spune Kaufman. De aceea, el crede că se pot obține mari beneficii atunci când li se permite angajaților să își ia timp să reflecteze asupra unei probleme, sau să se deconecteze complet de ea, pentru a reveni mai târziu, scrie CNN.