duminică, 22 decembrie 2013

Papa Francisc, o sursă de inspirație pentru pastorii protestanți?

„Sunt protestant, dar şi un fan al Papei Francisc." Această declarație paradoxală ce îi aparține lui Zuck Hunt, scriitor şi speaker american, pare a constitui emblema unei societăți tot mai fascinate de acțiunile Suveranului Pontif. Este posibil ca liderii protestanți să urmeze modelul de spiritualitate promovat de fostul cardinal argentinian?

Foto: cbsistatic.com„Sunt ateu, dar începe într-adevăr să-mi placă de Papa Francisc. El, într-adevăr, pare să înțeleagă că biserica ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce Iisus i-a cerut, să îi ajute pe cei săraci, nevoiași și pe cei respinși." Acesta este unul dintre multiplele mesaje care apar tot mai des pe canalele de socializare sau forumuri și pe care Zuck Hunt îl utilizează într-un articol publicat pe Huffington Post, pentru a evidenția forța de atracție asupra publicului larg pe care o deține șeful Vaticanului în momentul de față.

Prin contrast, scriitorul american constată că protestanții și-au pierdut capacitatea de a ajunge la cei din afara comunității lor de credință, în special la cei care nu manifestă niciun interes față de religie. Chiar dacă sunt create programe elaborate sau sunt cheltuiți mulți bani pe întreținerea unor clădiri costisitoare, rezultatele sunt minimale. În opinia lui Hunt, oamenii pleacă în masă din biserici în ciuda tuturor strategiilor și a eforturilor de a-i speria cu judecata finală.

Fascinat de prestația actualului papă, Hunt constată că „acest om umil din Argentina, care nu pare să aibă grijă de campanii de mobilizare sau de marketing", a oprit disputele pe probleme teologice și în loc să-i sperie pe oameni cu mesaje referitoare la mânia divină, a ales să întruchipeze dragostea lui Dumnezeu pentru cei mai neînsemnați indivizi.

Convins că acest model oferit de Papa Francisc ar trebui urmat și în mediul protestant, scriitorul american se adresează liderilor religioși, solicitându-le cu fermitate să își ia în serios chemarea. „Aşa că, pastori, dacă vă pasă cu adevărat să ajungeţi la oamenii din comunitatea voastră, nu mai ascultaţi de cei care vă spun cum trebuie să crească biserica voastră. Opriţi-vă să mai cheltuiţi bani pe programe religioase capricioase. Nu mai fiţi sclavii celor mai recente tendințe de închinare. Încetaţi să mai fiţi pastori celebri vizionaţi online și începeţi să semănaţi mai mult cu Papa Francisc."

Într-adevăr, ceea ce a devenit deja cunoscut în spațiul mediatic cu numele de „efectul Francisc" a generat o creștere fulminantă a participării la serviciile divine ale bisericilor catolice, dar și o creștere a solicitărilor de înscriere a copiilor în școli catolice.

La această revitalizare a spiritualității catolice a contribuit nu doar atitudinea sa extrem de deschisă față de public, ci și stilul său de viață. Potrivit Reuters, Suveranul Pontif nu doar că practică o austeritate care îl distinge de predecesorii săi, ci a solicitat același stil de viață tuturor liderilor catolici, explicând că automobilele scumpe, smartphone-urile de ultimă generaţie sau diversele accesorii vestimentare nu sunt calea către o viaţă mai fericită. „Mă doare când văd un preot sau o măicuţă cu cel mai nou model de maşină", a spus papa.

Recenta întâlnire a papei cu Vinicio Riva, bărbatul acoperit de tumori datorită unei boli incurabile, i-a mișcat pe mulți până la lacrimi. Nu sunt contagios, dar (papa) nu știa asta. Pur și simplu a făcut-o. M-a mângâiat pe față și am simțit doar dragostea", a spus Riva, citat de Daily Mail.

În fața unor asemenea expresii a înțelegerii față de persoanele lovite de suferință, National Post titrează că actualul papă ar merita să fie iubit chiar și de evanghelicii protestanți pentru încercarea sa de a restaura modelul lui Iisus pe pământ. Chiar și liderii unor instituții protestante, precum Auburn Theological Seminary, consideră Papa Francisc poate face istorie într-un mod care să fie în concordanță cu învățăturile radicale ale lui Iisus, care a fost mult mai interesat în a ajunge la rădăcina adevărului decât la o formă de religie.