duminică, 12 ianuarie 2014

„Unii spun că din punct de vedere uman căsătoria este imposibilă. De aceea Dumnezeu ne-a dat sacramentul, pentru a nu ne lăsa singuri atunci când, din pricina reciprocelor aparente incompatibilităţi, ajungem să ne înfruntăm”. Aceasta este doar una din replicile lui Don Matteo, părintele Matei, cum ar suna în româneşte. Dar cine este acest iubit personaj revenit pe ecranele televiziunii italiene Rai?

Ajuns la cea de-a noua serie, „Don Matteo”, interpretat de actorul american de origine italiană Terence Hill (Mario Girotti) încântă publicul italian din anul 2000, când producătorul de atunci, Ettore Bernabei, a avut ideea acestui serial de succes.

În realitate, când Bernabei a propus subiectul nu au fost puţini cei care au strâmbat din nas. Însă, după 14 ani de aplauze şi ovaţiuni, neîncrezătorilor nu le rămâne decât să-şi facă „mea culpa”.

Personajul Don Matteo – inspirat din figura preotului investigator Brown, inventat de scriitorul catolic englez Gilbert Chesterton – place deopotrivă celor care cred şi celor care nu cred în Dumnezeu, pentru că umanitatea acestui preot cu talentul investigativ al unui Sherlock Holmes cucereşte numaidecât inimile.

În serial joacă şi o tânără româncă, o prezenţă plăcută şi cu talent. Se cheamă Laura Glăvan, are 24 de ani şi este originară din Constanţa.

Vă oferim în final o altă replică din film, de ţinut minte: „Nu există persoana potrivită”, spune Don Matteo. „Persoana potrivită se devine pentru cel iubit”.


Per Lei, per A.