marți, 18 ianuarie 2011

A apărut Exortaţia apostolică postsinodală „Verbum Domini”

La Editura "Presa Bună" a fost tradusă şi publicată exortaţia apostolică postsinodală "Verbum Domini" despre cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii, semnată de papa Benedict al XVI-lea. Traducerea a fost făcută de pr. Mihai Pătraşcu.

Verbum Domini este exortaţia apostolică despre cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi misiunea Bisericii. A fost semnată de papa Benedict al XVI-lea la 30 septembrie 2010, dar a fost publicată pe 11 noiembrie 2010. Ea este rodul celei de-a XII-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor (Roma, 5-26 octombrie 2008). Documentul cuprinde o introducere, trei părţi şi o încheiere.

În prima parte, papa scoate în evidenţă rolul fundamental al lui Dumnezeu Tatăl în revelaţie şi dimensiunea trinitară a acesteia. Dumnezeu, care vorbeşte, doreşte să deschidă şi să menţină un dialog cu omul, în care el ia iniţiativa şi se revelează pe sine în diferite moduri. Omul este chemat să intre în alianţă cu Dumnezeul său, care îl ascultă şi îi răspunde întrebărilor sale. Lui Dumnezeu care vorbeşte, omul îi răspunde cu credinţă. Cea mai potrivită rugăciune, ca răspuns la invitaţia lui Dumnezeu la dialog, este cea rostită folosind cuvintele care au fost revelate de Dumnezeu şi care sunt conservate şi scrise în Biblie. Tot aici, papa examinează relaţiile dintre creştini şi evrei, notând că aceştia se bucură de o relaţie foarte specială, deoarece au în comun o mare parte din Biblie.

Partea a doua a documentului papa a rezervat-o relaţiei dintre cuvântul lui Dumnezeu şi Biserică. El subliniază cum, mulţumită Sfintei Scripturi şi sacramentelor, Isus rămâne contemporan cu omenirea în viaţa Bisericii. Liturghia, care constituie locul privilegiat al prezenţei lui Isus în mijlocul oamenilor, constituie legătura vitală dintre Sfânta Scriptură şi sacramente, în special Euharistia.

În partea a treia, Sfântul Părinte atrage atenţia asupra datoriei creştinilor de a vesti cuvântul lui Dumnezeu în lumea în care trăiesc şi muncesc. Biserica este orientată spre vestirea cuvântului oamenilor care nu-l cunosc încă, dar şi celor care au fost deja botezaţi, însă au nevoie de noua evanghelizare pentru a redescoperi cuvântul lui Dumnezeu. Aici este amintit faptul că creştinii sunt chemaţi să slujească cuvântul lui Dumnezeu în fraţii şi surorile lor. În finalul acestei părţi, papa exprimă speranţa că Biblia va fi mai bine cunoscută în şcoli şi universităţi şi că se vor folosi mai bine mijloacele de comunicare, exploatându-se toate posibilităţile tehnologice moderne.

În încheiere, Sfântul Părinte îndeamnă pe toţi creştinii să devină tot mai familiari cu Sfânta Scriptură.

Sergiu Gabor

* * *

Verbum Domini
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2010, ISBN 978-606-8116-14-3, 14x21 cm, 168 p., 7 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

  • prin poştă: Librăria Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare, 26; 700064 - Iaşi;
  • prin fax: 0232/211527;
  • prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni până vineri, între orele 10.00-18.00;
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro;
  • prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro
Sursa: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20110135