joi, 27 ianuarie 2011

Pentru Catedrala catolică ar trebui făcut mai mult de toţi creştinii

26.01.2011, Bucureşti (Catholica) - PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul cuvântului de învăţătură de la ora de rugăciune pentru unitate de la încheierea Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din Catedrala romano-catolică “Sf. Iosif”, a afirmat că pentru salvarea Catedralei s-ar fi putut face mai mult de către toţi creştinii, nu numai de către cei romano-catolici, informează ARCB.ro.

Vorbind despre partea practică a realizării împăcării, Episcopul ortodox a subliniat necesitatea lucrării împreună a creştinilor pentru răspândirea cuvântului lui Cristos şi a operei caritative a Bisericii lui Cristos. A exemplificat această lucrare-împreună printr-un eveniment petrecut cu mulţi ani în urmă la Iaşi, când un tânăr ortodox a fost ajutat într-o problemă foarte gravă medicală de o operă comună a PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi, şi, pe atunci, a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei. Apoi PS Varlaam a vorbit despre situaţia Catedralei “Sf. Iosif” care este pusă în pericol de construcţia ilegală de lângă ea.

“Un lucru asemănător s-a întâmplat oarecum, dar s-ar fi putut face mai mult. Ne aflăm într-o Catedrală ameninţată de un mastodont care o poate pune în pericol în orice moment. Sigur că au existat comunităţi creştine, în afară de cea romano-catolică, şi Patriarhia Ortodoxă a făcut-o de mai multe ori, s-au luat poziţii în favoarea Catedralei, dar creştinii de diferite confesiuni cred că ar fi putut manifesta într-un mod mai unitar şi cu o prezenţă mai impresionantă, convingătoare, pentru ca această nedreptate care se face Catedralei catolice să nu ajungă la final pentru că există riscul ca mâine, poimâine, o altă biserică, aparţinându-i unei alte confesiuni să traverseze o tragedie asemănătoare.”

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/01/26/pentru-catedrala-catolica-ar-trebui-facut-mai-mult-de-toti-crestinii/